Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky pro studované i laiky

26. 03. 2011 | Knižní tipy
Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky pro studované i laiky.
Jak ekonomika roste a proč krachuje.

Ilustrace: Brendan Leech
Vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2010
256 stran
Doporučená cena: 298,- Kč

Skvělý nápad, jak vysvětlit ekonomické náležitosti a problémy laické veřejnosti, a to všechno s úsměvem a nadhledem, dostali bratři Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff. Všechno se přece dá vysvětlit na příkladech s rybami a s rybáři. Jednotlivé kapitoly jsou srozumitelně rozděleny, každá obsahuje shrnutí a ponaučení. Bajky na sebe navazují, pojednávají o třech přátelích a jednom pustém ostrově.

O ekonomii a ekonomice se při čtení jejich příběhů dozvíme opravdu hodně a peter-schiff-ekonomicke-bajky-pro-studovane-i-laikyopravdu laicky. Na ostrově sledujeme vznik kapitálu, trhu, průmyslu, dokonce i státu, který se učí obchodovat s jinými ostrovy. Na rybách jasně vidíme, jak funguje směna zboží i služeb mezi lidmi.

Bratrům Schiffovým se v této populárně-naučné knize podařilo vyvrátit základní rozšířené ekonomické bludy a objasnit nám, obyčejným lidem, jak to vlastně v ekonomice funguje, jak by to mělo fungovat a co je kde špatně.

Kniha je hojně protkávaná krásnými černobílými ilustracemi Brendacha Leecha, které jí dodávají na humoru a odlehčení. Je to příjemné čtení, kterého se nemusí nikdo bát.

Úryvek:
„Po mnoho generací ostrovní vláda fungovala, jak měla. Moudří a zdrženliví senátoři přicházeli a odcházeli, podporovali rozvoj obchodu a podnikání a nabádali občany ke spořivosti. Daně byly relativně snesitelné a regulace průmyslu mírná. S růstem produktivity rostl i zisk firem, ceny stabilně klesaly a kupní síla se zvyšovala. Za několik pokolení téměř každá rodina měla svou vlastní kánoi a některé měly dokonce dvě nebo i tři.
A protože na uživení celého ostrova již stačilo jen pár specializovaných rybářů, lidský a výrobní kapitál se uvolnil pro jiné účely. Vznikly nové služby a průmyslová odvětví, o nichž se původním třem trosečníkům ani nesnilo. Obchod výrobcům bambusového nábytku, bubnů či zázračných léčiv jen kvetl. Ostrovní společnost zbohatla natolik, že na západním pobřeží otevřela jistá herecká společnost první stálé divadlo. Premiérové představení Kdo chce být rybářem? si vysloužilo nadšené recenze kritiků.“

Lenkajitu - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky pro studované i laiky:

Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky pro studované i laiky
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !