Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražské drobnosti aneb kouzelné maličkosti

11. 07. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Pražské drobnosti aneb kouzelné maličkosti
Autor: Stanislav Srnský
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2010
Rozměry: 150 x 210 mm
Počet stran: 336 str.
Cena: 242 Kč

Netradiční průvodce po Praze. Praha je město pamětihodností - i jejich jednotlivé části mohou mít svoji zajímavou minulost.


prazske-drobnosti-aneb-kouzelne-malickostiV ulicích Prahy jsou nejen monumentální památky, které svou nádherou stále ohromují návštěvníky ze všech koutů světa, ale i místa méně známá či zcela neznámá. Skoro každý dnes umí nejznámější pražské historické stavby pojmenovat a vyzdvihnout jejich hlavní atributy, málokdo však už ví, že krásu celku dotvářejí i takové drobnosti, jako jsou klepadla na dveřích budov, komíny neobvyklých tvarů či původní šindelové střechy. I tyto a jiné doplňky mají svou historii a zajímavý příběh.

O autorovi:

Stanislav Srnský se narodil 10. 8. 1932 v Praze. V roce 1961 zahájil studium ve Vojenské technické akademii v Brně. V roce 1966 po složení státní zkoušky získává diplom strojního inženýra a je ustanoven do funkce s logistickým určením na Ministerstvu národní obrany. Po celou dobu služby v armádě píše příspěvky do téměř třiceti odborných civilních a vojenských periodik a v nakladatelství Naše vojsko vychází osm odborných příruček jejichž je autorem nebo sestavovatelem.
Po odchodu do důchodu se ujímá vydávání dvou periodik se zaměřením na ochranu životního prostředí. Pro Sdružení vodohospodářů České republiky je to měsíčník Zpravodaj a pro Českou společnost pro životní prostředí čtvrtletně vycházející časopis Kořeny. V této době se jeho zájem zaměřuje také na procházky po Praze a o svých poznatcích a „objevech“ píše do Večerní Prahy a Věstníku klubu pro Starou Prahu. S příspěvky o drobných pražských zajímavostech, které jsou předstupněm knihy Pražské drobnosti, se počet zveřejněných statí blíží číslu čtyři sta devadesát devět. Kniha se tak stává dílem pětistým. 

Ukázka z knihy Pražské drobnosti aneb kouzelné maličkosti:

Sousoší se lvem nad bankou Na Příkopě

Na živé pražské třídě Na Příkopě (vodní příkop plný nečistot mezi Starým a Novým Městem zde skutečně býval) je budova původně Živnostenské, dnes České národní banky postavená podle Františka Roitha v roce 1938.
Nad hlavním vchodem budovy vysoko nad ulicí stojí bronzové sousoší Génia s pochodní ve vztyčené ruce a lvem u nohou. Géniova pochodeň a hlava lva přečnívá fasádu průčelí banky nad chodník. Autorem sousoší je zručný sochař Antonín Popp, narozený v Praze dne 3. 7. 1850, který byl ve své době sochařem z nejproduktivnějších, dbajícím o krásu tvarů, což je patrno i na sousoší nad ČNB. Vytvořil skulptury pro řadu budov v Praze, sochy Palackého a Komenského pro Pantheon Národního muzea a další díla. Sousoší Génius a lev bylo ovšem původně určeno pro starou budovu Živnostenské banky, která s hotelem U Modré hvězdy stála na místě dnešní banky. Tyto objekty nové bance ustoupily a Génius se lvem je další z putujících pražských soch.
Poppovo sousoší je pojato vcelku realisticky, poměr velikostí lva a Génia je přijatelný, velikost lva se jeví mírně zvětšená. Stojící lev má pod pravou přední nohou kouli. Motiv koule představuje v ikonografii zeměkouli a Antonín Popp skutečně pod tlapu lva vložil Zemi. Dokazuje to fotografie na kterém jsou viditelné obrysy pevnin a oceány, ale také pohled na plastiku dalekohledem z chodníku. Při tomto pozorování lze vidět nejen uvedené pevniny a oceány, ale také poledníky.


Tuto knihu Pražské drobnosti aneb kouzelné maličkosti koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Motto.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
praha je ozaj lákavá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles