Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pýcha, předsudek a namlouvání

5. 09. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Pýcha, předsudek a namlouvání
Autor: Sybil Grace Brintonová
Nakladatelství: Daranus
Rok vydání:2010
Rozměry: 130 x 200 mm
Počet stran: 376 str.
Cena: 299 Kč

Tato kniha je vůbec prvním, nejznámějším a nejautentičtějším „imaginárním pokračováním“ děl Jane Austenové.

Anglická autorka Sybil G. Brintonová (1874—1928) ve fascinujícím vyprávění plném šťastných i bolestných lidských příběhů, naplněných i zmařených lásek a nevinných i zlovolných intrik rozvíjí osudy postav pycha-predsudek-a-namlouvaniznámých ze šesti austenovských románů. Můžeme se tak znovu setkat s moudrou a chápající Elizabeth Darcyovou, její rozmarnou sestrou Kitty a půvabnou švagrovou Georgianou, nedostupnou Mary Crowfordovou, jež marně čeká na ideálního muže, příliš přísnou lady Catherine de Bourghovou, čestným a hrdým plukovníkem Fitzwilliamem či charismatickým Williamem Pricem, který nemá o přízeň žen rozhodně nouzi... Autorka nahlíží do jejich životů s porozuměním i nadsázkou, ať už své hrdiny zastihne na odpoledním sedánku v Bathu, kde se vedou řeči o všem a o ničem, při romantické procházce Kensingtonskými zahradami nebo na domácím plese na Pemberley, kde se vdavekchtivé slečny mohou dočkat žádosti o ruku nebo také velkého zklamání.

Ukázka z knihy Pýcha, předsudek a namlouvání:

Téměř všechny šťastně sezdané páry mají jedno společné — přejí si, aby i jejich mladí přátelé co nejdříve našli vhodné partnery. V některých případech, jsou-li jejich přání dostatečně vroucná a zdá se, že okolnosti jsou jim příznivě nakloněny a jejich úsilí by tedy nemuselo přijít vniveč, vydávají se na odvážnou, leč úchvatnou cestu pomoci těm, kteří se ještě nerozhodli učinit krok, jenž by vedl k tomuto důležitému životnímu přelomu. Podaří-li se vše podle plánu, i nadále dělají vše pro to, aby byl sňatek bezodkladně uzavřen.
Podobně chvályhodné úmysly, které vyplývaly z upřímné náklonnosti k oběma osobám, o něž šlo, jakož i nefalšovaná starost o budoucnost mladší a roztomilejší z dvojice, podnítily Elizabeth a pana Darcyho k tomu, aby ze všech sil napomáhali zasnoubení Georgiany Darcyové a plukovníka Fitzwilliama. Georgianě bylo tehdy dvacet let a žila u bratra po celou dobu jeho manželství, tedy tři a půl roku. Byla plachá, upjatá, nedostávalo se jí sebedůvěry, nové známosti navazovala velmi pomalu a složitě a plukovníka považovala za svého nejstaršího a nejlepšího přítele po bratrovi, čemuž více než napomáhal věkový rozdíl mezi nimi. Možnost sblížení s plukovníkem tedy přijala nesměle, leč s potěšením, ovšem zapřísahala Elizabeth, aby se v dohledné době určitě nezmiňovala o sňatku. „Elizabeth — až se vdám, budu se muset přestěhovat na Rosings a zůstat bez vás?“ ptávala se, a když se jí dostalo ujištění, že následky vstupu do manželského svazku by mohly být v tomto ohledu opravdu tak hrozné, prokázala silný sklon k tomu, že se prozatím nebude věnovat výhledům do budoucnosti, ale že si naopak bude plnými doušky užívat lásky a bezpečí, kterého se jí dostávalo v bratrově domě. Lady Catherine de Bourghová považovala za nezbytně nutné vyjádřit nelibost nad tím, jakým směrem se věci vyvíjely, obzvláště proto, že se jí Darcy opomněl zeptat na radu ohledně zasnoubení své sestry — ve skutečnosti však plně schvalovala uzavření svazku mezi svým synovcem a neteří, a tak zapomněla na onu drobnou mrzutost a všude vykládala, jak je spokojena, že se konečně nejspíš uzavře pevný svazek mezi členkou rodiny Darcyových a někým, kdo je toho v každém ohledu hoden.

O autorce:

Sybil Grace Brintonová (1874—1928) - obdivovatelka a znalkyně díla Jane Austenové. Během svého života patrně napsala jen jedinou knihu, která nyní poprvé vychází v češtině pod názvem Pýcha, předsudek a namlouvání (Old Friends and New Fancies, 1913). Jde o vůbec první „imaginární pokračování“ austenovských děl a autorka v něm rozehrála osudy postav známých z románů Pýcha a předsudek, Mansfieldské panství, Opatství Northanger, Rozum a cit, Anna Elliotová a Emma. Její kniha je fanoušky po celém světě ceněna zejména pro přesné zachycení stylu, jakým své romány psala Jana Austenová. O životě Sybil G. Brintonové toho není příliš známo. Narodila se ve Worcestershiru jako dcera bohatého výrobce koberců, ve čtyřiatřiceti letech se vdala, ale zemřela bezdětná. Nedochovala se žádná její fotografie a v její pozůstalosti nebyly objeveny žádné další rukopisy.


Tuto knihu Pýcha, předsudek a namlouvání koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Daranus.

PetraC
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavá kniha
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles