Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stanislav Kratochvíl - Sex jako obohacení života

9. 12. 2012 | Knižní tipy
Název knihy:
Sex jako obohacení života

Podtitul: Sexuální trénink v sedmi lekcích
Autor: Stanislav Kratochvíl
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 29.08. 2012
Formát: 140 × 210 mm
Počet stran: 122
Cena: 199 Kč

Sexuální život představuje jednu z významných životních hodnot. V mnoha partnerských vztazích zůstává jeho kvalita poměrně nízká pro nedostatečnou informovanost o možnostech jeho rozvíjení nebo pro rozdílná očekávání mužů a žen. Kniha poskytuje návod k tréninku sexuálního reagování a prožívání na základě autorových mnohaletých zkušeností s léčbou různých sexuálních problémů a poruch u mužů i žen.

Stanislav Kratochvíl - Sex jako obohacení životaVlastní trénink je rozdělen do sedmi lekcí s názorným výkladem i schematickými obrázky. Pozornost je věnována také vnitřním emočním prožitkům mužů, kteří je zpravidla nedávají najevo.

I když se autor zabývá sexuální technikou, z knihy je zřejmé, že hodnotný sex je součástí vzájemného porozumění a citového vztahu.

Citový vztah a sex se vzájemně posilují a život obohacují spolu.

Ukázka z knihy Sex jako obohacení života:


Knížka určená dvojicím, které chtějí zlepšit svoje sexuální fungování, musí obsahovat především podrobné pokyny k jednotlivým cvičením. Důležité jsou však také ukázky úspěšného průběhu u dvojic, které prováděly nácvik pod vedením odborníka. Průběh není vždy přímočarý. Během něj se mohou vyskytnout různé tělesné i duševní překážky, které je třeba překonat. V příbězích úspěšných dvojic proto upozorníme i na ně. Průběhy léčby zachycují kromě standardních pokynů i individualizované komentáře psychoterapeutů a jejich návrhy, šité již na míru každé jednotlivé dvojici.

Lékaři a psychologové, kteří takový nácvik povedou, i samotné dvojice, které jej budou provádět, se mohou z podrobných průběhů poučit a některé z komentářů a návrhů při vzniknuvších problémech účelně využít. Důležité je, že úkoly na sebe navazují, nelze je procvičovat všechny najednou. Nácvik tedy vyžaduje určitou kázeň s časovým rozvržením úkolů. Při autoterapii sexuálních potíží se, podobně jako při vedení terapie odborníkem, nabízí z časového hlediska dvojí možnost. Jednou je soustředit nácvik do období dvou až tří týdnů, ve kterých se dvojice odpoutá od všech běžných úkolů a stráví spolu čas na dovolené v příjemném prostředí bez rušivých vlivů práce, rodiny i přátel.

Tak se bude moci na svou erotiku a sex plně soustředit. Druhou možností je rozložení nácvikových úkolů zhruba do tří měsíců, ve kterých bude sice pokračovat normální život dvojice, ale v každém týdnu bude pamatováno alespoň na tři večery plně věnované nerušenému sexu. (Výjimku tvoří pochopitelně dny, kdy má žena menstruaci.) Zvládnutí jednotlivých cvičení netrvá každé dvojici stejně dlouho, a proto nemůže být jejich časové rozdělení určeno úplně přesně. Zásadou je, že k dalšímu cvičení se přistupuje až poté, když bylo předchozí cvičení uspokojivě zvládnuto. Při plánování nácviku je třeba některé záležitosti zajistit předem. Jednou je příprava prostředí.

Je nezbytné, aby manželé byli v místnosti sami a mohli ji zamknout, aby nemohlo dojít k vyrušení dětmi, rodiči nebo jinými spolubydlícími. Není-li místnost dostatečně zvukově izolovaná, je vhodné využít nějakou „zvukovou kulisu“, např. vhodnou reprodukovanou hudbu, která je příjemná oběma partnerům. Partneři by neměli být okolnostmi nuceni k tomu, aby museli své zvukové projevy omezovat. Dále je potřeba zajistit tlumené nepřímé osvětlení. Čistota těla, úst i pohlavních orgánů je samozřejmostí, ale mytí nemá být přehnané, především u ženských pohlavních orgánů může vést k nevýhodnému vysušení poševního vchodu.

Jako duševní příprava stačí některým dvojicím, když se rozhodnou, že na sebe nechají v určenou chvíli všechny sexuální podněty přirozeně působit. U jiných však musí být duševní příprava mnohem důkladnější. Zahrnuje vstřícné chování manželů k sobě během celého dne. Měly by předcházet i nějaké příjemné společné zážitky nebo rozhovor, ve kterém se vytvoří atmosféra porozumění a pohody. To pomůže vyladění i na sexuální zážitky.

Další příprava záleží na tom, zda si dvojice přeje, nebo nepřeje, aby došlo k otěhotnění ženy. Kde je těhotenství žádoucí, nebo alespoň přijatelné, nejsou žádná opatření nutná. Kde by však případné otěhotnění znamenalo pro dvojici závažnou životní komplikaci, je třeba předem zajistit účinnou antikoncepci. Využívání tzv. přerušované soulože, kdy muž vysune úd z pochvy před nástupem ejakulace, je při nácviku nejméně vhodnou metodou, zvláště jedná-li se u muže o příliš rychlou ejakulaci a u ženy o nedosahování orgasmu při souloži.

Je velmi výhodné, když se žena před zahájením nácviku postará po poradě s gynekologem o vlastní antikoncepci, ať už je to užívání hormonálních přípravků, nebo zavedení nitroděložního tělíska (IUD, DAnA). V opačném případě je potřeba, aby měl muž po ruce dostatečné množství vlhčených prezervativů (kondomů) a aby se manželé s nimi naučili
správně a rychle zacházet. Uvidíme v některých záznamech o průběhu nácviku, jak nevyřešená otázka antikoncepce komplikovala plné poddání se sexuálním zážitkům.

Je také výhodné, když se dvojice předem domluví na určitých signálech, které vyjadřují přání nebo prožitek. Muži není někdy zcela jasné, zda žena již prožívá orgasmus, nebo je pouze silně vzrušena. Žena by tedy mohla oznamovat blížící se orgasmus slovy např. „už to bude“ a probíhající orgasmus slovem „už“, nebo podle domluvy muže silně stisknout. To pro něj může při souloži znamenat, že už může přestat zadržovat svůj vlastní orgasmus. Muž by podobně měl dát ženě signál, že se blíží jeho ejakulace, aby se žena mohla rozhodnout, zda je vhodné zařadit pro partnera přestávku s možností dalšího pokračování v souloži, nebo zda už svůj orgasmus s partnerem „stihne“.

A nyní už můžeme začít s návodem. Dvojice, která podle něj bude postupovat trpělivě a systematicky, může získat mnoho příjemných zážitků i radostí. A pokud partneři trpěli sexuálními potížemi z převážně psychických příčin, mají šanci přinejmenším 1 : 1, že na tom budou ve svém sexuálním životě podstatně líp než dosud.

Knihu Stanislav Kratochvíl - Sex jako obohacení života koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !