Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stmívání - kniha o lásce a upírech

4. 03. 2009 | Knižní tipy

První díl skvělé čtyřdílné ságy od Stephenie Meyer nese název Stmívání (v originálu Twilight).

Kniha měla velice zajímavou historii svého vzniku. Stephenie vypráví, že se jí jednou zdál sen o upírovi jenž se zamiloval do lidské dívky. Díky podpoře rodiny se rozhodla tento skvělý námět sepsat a za půl roku spatřila světlo světa kniha, která, ač se to nezdálo reálné, se stala hitem teenegerů. Zajímavostí je, že jméno hlavní hrdinky Isabell je jméno, které chtěla autorka dát své dceři. Ta se však nikdy nenarodila (Stephenie má tři syny). V roce 2008 jsme se dočkali i filmové adaptace tohoto úspěšného románu, který nás nezklamal, neboť každý počítal s velice strohým dějem, protože zfilmovat přes 400 stránek by byl nemožný úkol. V říjnu 2009 by měla být premiéra druhého dílu New Moon (nový měsíc).

 

Stručně k ději prvního dílu

Sedmnáctiletá Isabella Swan (Bella) se stěhuje ze slunného Phoenixu ke svému otci do městečka Forks. Její matka si vzala nového muže a ten často cestoval. Bella neměla Forks nikdy moc v oblibě, možná právě kvůli počasí. Ve škole ji přivítali s otevřenou náručí a našla si tam pár přátel. Mike, chlapec z jejího ročníku, se o ni velice zajímal, ale ona mu jeho náklonost neopětovala. Již od prvního okamžiku ji okouzlil tajemný a sexy kluk jménem Edward Cullen. Otec Edwarda, Carlisle byl místní doktor, také velice půvabný a mladý, který si se svou okouzlující manželkou Esme adoptovali Edwarda, Rosalii, Jaspera, Alici a Emmetta. Rosalie chodila s Emmettem a Alice s Jasperem. V tak malém městečku to bylo velice divné a lidé se s rodinou Cullenů nestýkali, spíše se jim vyhýbali.

kniha StmíváníBelly a Edwarda vztah začal, když ji Edward zachránil život před dodávkou, která se na ni řítila. Nikdo jiný to neviděl, ale Bella byla přesvědčena, že ji Edward odtlačil vlastní rukou. Jacob, patnáctiletý chlapec z kmene Quileutů, Isabelle vyprávěl strašidelné příběhy svého kmene, ovšem sám jim nevěřil. Jenže Bella začínala tušit, že Edward není tak obyčejný člověk, za kterého se vydává. Toto tvrzení ji potvrdil sám Edward, když ji podruhé zachránil před bandou opilých chlapů, kteří se ji snažili znásilnit. Edward se přiznal, že umí číst lidské myšlenky až na její. Bella začala pátrat ve starých knihách a všechny nápovědy si dala dohromady, ačkoliv tomu sama nemohla uvěřit, něco ji říkalo, že je Edward upír. Jednoho dne se mu to rozhodla sdělit. Edward již neměl sílu se dál přetvařovat a pověděl Belle pravdu. Vysvětlil jí, že ho přitahuje jako nikdo jiný, že mu velice pěkně „voní“, ale udržet si bezpečný odstup je nad jeho síly. Rodina Cullenů měla v oblibě hrávat baseboll, ale to vzhledem k jejich rychlosti a síly jde pouze za bouřky. Při takovémto zápase se k jejich rodině nachomýtne parta tří zlých upírů. James, stopař, je posedlý Bellinou vůní a chce ji zabít. Isabella, po setkání s Jamesem ve Phoenixu, kdy ji ošklivě zranil a pokousal, se stala skoro upírem, Edward ji na poslední chvíli zachrání. Kniha končí krásnou scénou na stužkovém plese, kde si navzájem vyznají lásku.

 

Kniha se mi osobně líbila daleko více než film, neboť v knize byly velice napínavé zápletky, a celý popis osobností reálný. Je psána nenásilnou formou, která se zalíbí hlavně mladým čtenářům, kteří nejsou zvyklí číst delší knihy. Postavy mě naprosto okouzlily, rytířské chování Edwarda, kdo by nesnil o takovém muži. Obyčejné děvče, které je magnetem na nehody určitě bude připomínat spoustě dívkám ji samotnou. A jak by se dalo čekat, kniha končí happyendem. Ale to neznamená, že by další tři díly byly ošizeny.

Právě naopak, děj celého příběhu je na úplném začátku.

Čtěte také o 2. dílu: Nový měsíc - recenze druhého dílu Stmívání

Stmívání - 1. Díl
Nakladatel:   Egmont
Počet stran:   407
Vazba:  Paperback
Formát, hmotnost: 140x210 mm, 442 g
Rok vydání:  2008



Enda
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nejprve jsem viděla filmy Stmívání a Nový měsíc a oba se mi moc líbily. Poté jsem všechny čtyři knihy přečetla jedním dechem. Všem doporučuji.
Obrázek uživatelky
profil
Přiznám se, až tak moc mne to nezaujalo.
Hlavně první polovina knížky je hrozně zdlouhavá a jde hlavně o vzdychání hlavní hrdinky, jak je Edward krásný...
Nějaká akce je až konečně v druhé části knihy.
Nakonec jsem to dočetla, ale do druhého dílu se nepohrnu.
A to mám jinak tento žánr ráda.
Obrázek uživatelky
profil
Tedy neoficiálního překladu (nemůžu se dočkat 25. března).
Už si nemyslím, že je to knížka pro holky, dala bych tomu tak hvězdičku "přístupné od 21".
Je to DÓST DOBRÝ.
Ovšem kdo nezná fantazy..., no asi mu to nic neřekne. Podle mne je to skoro tak dobré jako Zaklínač, Marika Zaháňská, Tobiáš nebo Tina Salo a tedy mnohem, mnohem lepší než Harry Potter nebo Eragorn.
Obrázek uživatelky
profil
Četla jsem všechny díly a viděla filmSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles