Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravá výživa - návody a zaručené tipy

30. 09. 2008 | Knižní tipy
Název knihy: Zdravá výživa
Autor: Václava Kunová
Nakladatelství: Grada Publishing
Rok vydání: 2004
4. dotisk - 8/2008
Počet stran: 140 str.
Formát: 14 x 21 cm
Cena:  169 Kč


S „návody“ a „zaručenými“ tipy, jak zdravě jíst, a díky tomu zůstat štíhlí a fit, se setkáváme na každém kroku. Jak ale najít skutečně zdraví prospěšný přístup k výživě a k péči o svou fyzickou kondici?


zdravá výživa

Tato publikace je vedena zkušenou dietní lékařkou. V jednotlivcých kapitolách přehledně a jasně vysvětluje základní principy racionální výživy.
Zvláštní prostor je věnován dosažení a udržení přiměřené tělesné hmotnosti a vlivu výživy na riziko vzniku civilizačních nemocí. Vyčerpávající tabulky nutričních hodnot a profesionální odpovědi na nejčastější laické dotazy vám pomohou převést zdravý způsob stravování do vašeho každodenního života.



Z obsahu knihy Zdravá výživa:

Význam zdravé výživy pro aktivní život; Nová pyramida zdravé výživy; Tuky a cholesterol; Vláknina; Glykemický index potravin; Vitaminy a minerální látky; Pitný režim a druhy nápojů; Strategie pro zdravé hubnutí; Výživa v otázkách a odpovědích.


Ukázka z knihy Zdravá výživa:

Na rozdíl od základních živin: bílkovin, tuků a sacharidů, potřebuje naše tělo vitaminů a minerálů mnohem menší množství. Přesto je jejich příjem velmi důležitý.
Vitaminy jsou látky, které si organismus nedokáže vytvořit, ale potřebuje je k fungování enzymů, hormonů nebo k likvidaci nebezpečných volných radikálů. Projevem nedostatku vitaminů je avitaminóza, která má pro každý jednotlivý vitamin různý soubor příznaků. V dnešní době se ve vyspělých zemích prakticky nevyskytuje. Je však s podivem, jak velké množství lidí trpí nedostatkem vitaminů, tzv.hypovitaminózami. Jsou obtížně zjistitelné, a o to zákeřnější.
Subjektivním projevem dílčích nedostatků vitaminů může být pouhá únava, zhoršený stav pleti nebo vlasů, mírné poruchy nálady apod. Objektivně však tyto deficity zvyšují pravděpodobnost vzniku chorob srdce a cév, onkologických onemocnění nebo nemocí pohybového aparátu. Příčinou je preference potravin, které jsou natolik technologicky upraveny, že tímto procesem ztratily většinu vitaminů, dlouhé skladování potravin a mnohdy jejich nešetrná úprava v domácnostech.
Málokdo jí denně čerstvou zeleninu a ovoce v dostatečně velkém množství, k deficitu může přispět i pravidelné užívnání některých léků.

Vitaminy lze rozdělit do dvou základních skupin – rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B, vitamin C).
Výhodou vitaminů rozpustných v tucích je fakt, že si tělo dokáže vytvořit jejich menší či větší zásobu, a nemusíme je tedy doplňovat denně. Tato výhoda je zároveň i nevýhodou, protože kvůli tomu se jimi můžeme předávkovat (A, D). Předávkování však připadá v úvahu pouze při nerozumném užívání doplňkových preparátů.
Vitaminy rozpustné ve vodě bychom měli doplňovat denně. Jejich případný přebytek (z doplňků výživy) odchází z těla močí, takže je vlastně jen neúčelným vynakládáním prostředků.


Knihu Zdravá výživa si můžete zakoupit v  nakladatelství Grada.



Petrac
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za ty roky znám teorii téměř dokonale, ale jak se donutit a převést ji do praxe ??????Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
knížka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles