Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světové hvězdy zatančí s baletem Národního divadla

8. 01. 2010 | Kultura

Mimořádné taneční zážitky na scénách Národního divadla nabízí soubor baletu i v novém roce. Lákadlem není jen hostování českých tanečníků, kteří se proslavili ve světě, Lukáše Slavického, Darii Klimentové a Matěje Urbana.


Leden a únor 2010 je nabitý tancem. Už 9. a 13. ledna 2010 lze obdivovat prvního sólistu stuttgartského baletu Lukáše Slavického jako Prince Siegfrieda v Labutím jezeře. Držitel prestižního ocenění Prix Benois de la Danse pro nejlepšího tanečníka roku 2002 je absolventem pražské Taneční konzervatoře. Přestože zamířil po absolutoriu do Německa, české publikum ho zná z Baletu Gala aneb Setkání v Praze v Národním divadle, kde vystupoval po boku primabaleríny Lisy-Maree Cullum nebo Alena Bottainiho.


labuti-jezeroUžít si zvláštní tajuplnou atmosféru inscenace Labutího jezera, kde dvojroli Odetty/Odilie tančí Nikola Márová nebo Zuzana Susová a Prince Siegfrieda tančí Michal Štípa nebo Jiří Kodym, je možné ještě 17. ledna, 28. a 29. května 2010. Pro dětské diváky je však vhodný také romantický pohádkový balet La Sylphida/Napoli, který se koná 31. ledna 2010, 17. a 18. dubna nebo 19. června 2010. Každé dívčí srdce v něm potěší něžné létající okřídlené víly v tylových sukních. Dětem jsou ovšem určeny také inscenace Zlatovláska nebo andersenovská fantazie pražské Taneční konzervatoře Děvčátko se sirkami.  


Vášnivou krásu komponovaného představení Causa Carmen může publikum vychutnat naposledy v sezoně 20. a 22. ledna 2010, kdy v Carmen, tedy v části vytvořené světoznámým choreografem Matsem Ekem, uvidíme Matěje Urbana jako Dona Josého. Partnerkou v roli Carmen mu bude Sylva Nečasová, členka baletu ND. Tanečník českého původu a bývalý sólista baletu Národního divadla je dnes členem Bavorského státního baletu v Mnichově. Do Zlaté kapličky se však rád navrací jako host: V minulé sezoně jsme ho mohli vidět v roli Romea ve Vàmosově Romeovi a Julii, jako Jamese v Sylphidě, Lenského v Oněginovi anebo jako Gennara ve 3. jednání baletu Napoli. Další představení Causa Carmen se v této sezoně uskuteční 23. ledna, 20., 22. nebo 30. dubna 2010.


Mladí diváci – i v zahraničí - jsou obvykle zaujati moderní choreografií Petra Zusky BrelVysockij – Kryl/ Sólo pro tři, z níž sálá proud mužné energie: v hlavních rolích excelují první sólisté baletu ND Alexandre Katsapov nebo Michal Štípa. Představení se koná 3. a 4. února 2010. Romeo a Julie světoznámého choreografa Youri Vàmose na Prokofjevovu hudbu je dalším obohacením repertoáru slavícím úspěchy při hostování pražského souboru za hranicemi, připomeňme hostování baletu v loňském roce v Athénách. Inscenaci lze navštívit 24. a 25. února 2010.


camouflageNedávno premiérovaná velkolepá novinka Libora Vaculíka Faust, kde v náročné roli Mefista můžeme mimo jiné obdivovat um samotného uměleckého šéfa baletu ND Petra Zusky v alternaci s Richardem Kročilem, se v této sezoně ukáže ve Stavovském divadle už jen ve dvou představeních 28. února a po jednom představení 3. března 2010, 12. dubna nebo 23. a 24. června 2010. Neortodoxní publikum jistě ocení i provokativní taneční divadlo Jana Kodeta a Janka Růžičky Camoufl▪AGE v půdním prostoru Divadla Kolowrat, kde se odváže šestice baletních hvězd k virtuálnímu tripu 7. a 26. ledna, 4. a 5. března nebo 27. a 28. dubna 2010.


Youri Vàmos touto dobou pilně vymýšlí další nový balet, tentokrát šitý přímo na tělo souboru Národního divadla: jeho Othello bude mít českou premiéru 1. a 2. dubna 2010. Další představení se uskuteční 8. a 9. dubna či 6. června 2010. Choreograf využívá pro Othella hudby z různých skladeb Leoše Janáčka a přiznává: „...právě symfonická suita Taras Bulba mi dala ten rozhodující impuls. Tato suita není svým častým střídáním krátkých a rychlých nálad zrovna běžná pro předlohu k baletu. Avšak právě to potřebuji pro Othellovu citovou rozkolísanost mezi žárlivostí a výbušnými projevy lásky.“ 


Youri Vàmos je přesvědčen, že „od vybraných tanečníků to bude vyžadovat mimořádný, silný, dramatický výraz, neboť se jedná o postavy z masa a krve, s nohama v bahně, hlavou v oblacích a mečem v ruce.
Dříve však, než budeme objevovat Othella, můžeme se těšit na další českou hvězdu, primabalerínu Anglického národního baletu Dariu Klimentovou a její zahraniční přátele na večeru nazvaném DARIA KLIMENTOVÁ - Balet Gala 10. a 11. března 2010. 


Srdečně vás zveme v roce 2010 do divadla!


 

Zdroj: Národní divadlo.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale lístky asi budou dost drahé
Obrázek uživatelky
profil
labutí jezero je velice úžasný zážitekSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles