Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

750 let města Litomyšl a Magdalena Dobromila Rettigová

17. 05. 2009 | Kultura
…třebaže mé nepatrné spisy nezůstaly ležet,
přece jsem psala Kuchařku,
neb, buď Bohu žel, že tomu tak,
až potud více lidu se shání
po dobrém a chutném obědě
než po nejkrásnější básni…


M. D. Rettigová 16.4. 1845


Rok 2009 se v Litomyšli nese ve znamení oslav a výjimečných akcí. Před 750 lety král Přemysl Otakar II. udělil Litomyšli městská práva a ta se tak stala městem. Litomyšl si proto letos o to více připomíná svoji historii, význam místních spolků a bezesporu také osobností, které psaly dějiny. Mezi ně rozhodně patří významná česká spisovatelka, vlastenka a osvícená žena Magdalena Dobromila Rettigová, která v Litomyšli strávila posledních 11 let svého života a je zde pochovaná.

750 let města LitomyšlA protože je Magdalena Dobromila Rettigová známá hlavně také jako vynikající kuchařka, jejímu kulinářskému umění se hotel Aplaus v Litomyšli rozhodl vzdát poctu, a to ve dnech 16. – 31. května. Pro své hosty a návštěvníky restaurace připravuje výjimečné menu, inspirované staročeskými pochoutkami. Kuchaři hotelu se nechají inspirovat světoznámou Domácí kuchařkou, která poprvé vyšla v roce 1825 a stala se, dnešními slovy, bestsellerem.

Součástí jídelníčku jsou speciality podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, její terminologií zkrátka polívky masité, zelené věci, pečité, koláčky, dortíky a všeliké drobnůstky.

O věhlasu kuchařského umění Magdaleny Dobromily Rettigové může svědčit i jistá historka. Ta uvádí, že vznik slavné Domácí kuchařky aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské podnítil rodinný přítel dr. Koráb. Místo zaplacení drahé léčby Magdaleny Dobromily si jako svůj honorář vyžádal knihu, do níž by paní Rettigová sepsala všechny své báječné pokrmy.  

První část oslav v duchu sloganu „Litomyšlané Litomyšlanům“ proběhne v Litomyšli poslední květnový víkend. Návštěvníci a obyvatelé města mohou  navštívit řadu akcí, pořádaných Městem Litomyšl a místními organizacemi a spolky. Atraktivní určitě bude Noc otevřených dveří památek nebo Rockové oratorium Eversmiling liberty v zámeckém amfiteátru, pro nejmenší je připravený dětský den na Smetanově náměstí.

12.  června pak v Litomyšli začíná 51. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, který letos potrvá více než tři týdny. Město přivítá prestižní umělecká tělesa a sólisty, za všechny jmenujme Operu Národního divadla v Praze či mezzosopranistky Magdalenu Koženou či Dagmar Peckovou.  

 

Magdalena Dobromila Rettigová

750 let města LitomyšlV roce 2009 uplyne 224 let od narození Magdaleny Dobromily Rettigové, 184 let od vydání  její slavné kuchařky a 164 let od úmrtí. Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce 1785 ve Všeradicích u Berouna, v rodině vrchnostenského úředníka Františka Artmanna, vyrůstala v prostředí německé výchovy. Magdalenu Dobromilu vždy lákala literatura, nejprve uveřejňovala své drobné prozaické i veršované práce v různých časopisech a postupně vydala několik knih pro mládež, hlavně pro dospívající dívky. Známou Domácí kuchařku napsala jako čtyřicetiletá. Svého manžela, právníka Jana Aloise Sudiprava Rettiga Magdalena Dobromila následovala do měst ve východních Čechách. Žila v Přelouči, Ústí nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou a posledních 11 let života strávila v Litomyšli. Magdalena Dobromila, ze které se stala velká česká vlastenka, se věnovala hlavně výchově dívek. Vedla kursy vaření a domácích prací, dívkám předčítala české knihy. Například v Ústí nad Orlicí měla na starosti českou knihovnu, pořádala tzv. „landpartie“, kde se deklamovaly české básně. Rettigovi se také stali členy východočeské vlastenecké družiny, Magdalena Dobromila se při svých cestách do Prahy osobně setkala s Palackým nebo Jungmannem. Ani v Litomyšli samozřejmě nechyběla u významných kulturních akcí. Vedla zde kursy, přednášela i na místní dívčí škole a pro její žačky založila nadaci. Na odkaz Magdaleny Dobromily, která zemřela ve věku 60 let a je pochována na litomyšlském hřbitově, navázal Spolek paní a dívek v Litomyšli. Ten byl  založen v roce 1885, tedy 40 let po smrti Magdaleny Dobromily. Jeho novodobá historie se začala psát v roce 1995, kdy byl ve městě založený Sbor a později také Spolek paní a dívek. Každoročně pořádají Večer Magdaleny Dobromily Rettigové a podílejí se také na oslavách výročí této velké české vlastenky, spisovatelky a známé kuchařky.   

(on)


Zdroj, foto: Hotel Aplaus


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 750 let města Litomyšl a Magdalena Dobromila Rettigová:

750 let města Litomyšl a  Magdalena Dobromila Rettigová
750 let města Litomyšl a  Magdalena Dobromila Rettigová
750 let města Litomyšl a  Magdalena Dobromila Rettigová
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
možno sa tam najde čosi netradičné
Obrázek uživatelky
profil
recepty a rady ve vareni.......ji podobnych je dnes nespocet, ze?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice