Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aquapura nadační fond pomohl Fakultní nemocnici Hradec Králové

21. 12. 2013 | Kultura
Aquapura, nadační fond Pavla a Moniky Staňkových, tři roky podporuje Fakultní nemocnici Hradec Králové. Především pomáhá pacientům, kteří trpí poruchou srážlivosti krve, tzv. tromboembolickou nemocí. Na jejich pomoc dosud zakoupil a daroval Fakultní nemocnici Hradec Králové lékařské přístroje a laboratorní materiál v hodnotě 420 997 Kč.

Lékařské přístroje zakoupené nadačním fondem Aquapura slouží pacientům IV. Interní hematologické kliniky, hematologické laboratoři a nově také pacientům oddělení Urgentní medicíny a pacientkám Porodnické a gynekologické kliniky. „Zakoupení dosud již osmnácti přístrojů a také reagencií pro Fakultní nemocnici Hradec Králové v hodnotě skoro 0,5 milionu korun pomohlo desítkám našich pacientů zlepšit kvalitu života i v domácích podmínkách. Jde především o vážně nemocné pacienty s krevním onemocněním, kteří i sami velmi oceňují každé vylepšení a zmírnění starostí s jejich kontrolami,“ řekl lékařský náměstek ředitele MUDr. Zdeněk Tušl z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Aquapura nadační fond pomohl Fakultní nemocnici Hradec KrálovéOddělení Urgentní medicíny a Porodnická a gynekologická klinika převzali ve středu 18. prosince 2013 od nadačního fondu Aquapura tři nové koagulátory včetně testovacích proužků v hodnotě přes 67 000 Kč, pomocí kterých budou lékaři moci velmi snadno a během pouhých 5 minut stanovit hodnoty INR krve. „Dosud jsme situaci řešili standardně cestou centrální laboratoře IV. Interní hematologické kliniky. I přes to, že vzorky od nás z Emergency mají vždy přednost, standardní laboratorní stanovení trvá kolem 60 minut.

Jednoznačně očekávám časovou úsporu a možnost rychlejší reakce na patologické hodnoty,“ řekl MUDr. Jaromír Kočí, Ph.D., FACS, primář oddělení Urgentní medicíny. Zjistit hodnoty INR krve potřebují až u desítky pacientů denně. „Standardní je hodnocení účinnosti léčby pomocí léků na ovlivnění krevní srážlivosti u akutně zhoršených chronických pacientů. Dále stav krevní srážlivosti potřebujeme znát například u závažných traumat a u pacientů s krvácením ze žaludečního vředu
,“ upřesnil MUDr. Jaromír Kočí, Ph.D., FACS

Od roku 2014 rozšiřuje nadační fond Aquapura své aktivity také mimo Královéhradecký kraj. Jelikož je Aquapura v ČR jedinou neziskovou organizací, která se věnuje pomoci lidem s poruchami srážlivosti krve, rozhodli jsme se podpořit i další zdravotnická zařízení v České republice a oslovili jsme lékaře v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Naši spolupráci velmi uvítali, což nás samozřejmě těší a jsme rádi, že budeme moci pomáhat mnoha dalším pacientům,“ řekl JUDr. Pavel Staněk, zakladatel nadačního fondu Aquapura a předseda správní rady.

Nadační fond Aquapura zároveň nadále pokračuje v podpoře Fakultní nemocnici Hradec Králové, která pro nadační fond vždy byla prioritou, a v příštím roce bychom rádi dovybavili například místní hematologickou laboratoř novými sety na monitorování účinnosti léků podávaných pacientům s tromboembolií,“ řekl odborný garant nadačního fondu Aquapura, hematolog doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.


Za soustavnou pomoc při péči o naše pacienty musím jménem fakultní nemocnice nadačnímu fondu Aquapura velmi poděkovat. Spolupráce s nadačním fondem Pavla a Moniky Staňkových je dlouhodobá, příkladná a je jak odborníky fakultní nemocnice, tak i pacienty velmi kladně hodnocena,“ řekl lékařský náměstek ředitele MUDr. Zdeněk Tušl.

Nadační fond Aquapura Pavla a Moniky Staňkových pomáhá pacientům s tromboembolickou nemocí a hematologickým oddělením nemocnic. Mezi jeho další činnosti patří osvětové aktivity v oblasti tromboembolie, pomoc konkrétním pacientům hematologických oddělení a podpora dětí z dětských domovů či zařízení pečujících o handicapované děti. .

Co je tromboembolická nemoc


Porucha rovnováhy mezi tvorbou a likvidací drobných sraženin v krvi. Projevuje se trombózou, tedy vznikem krevní sraženiny, která se může uvolnit do krevního řečiště, ucpat cévu a způsobit smrt.  Kardiovaskulární nemoci, mezi které tromboembolie patří, jsou třetím nejčastějším důvodem úmrtí v ČR a rozvinutých zemích. Nejčastěji postihuje populaci v produktivním věku.

V České republice má 5 až 10 % obyvatel některý z rizikových faktorů, který ho predisponuje ke vzniku žilní trombózy. Nově diagnostikovaných případů tromboembolické nemoci je v Královéhradeckém kraji přibližně kolem pěti set ročně. Jelikož je nemoc u mnoha pacientů získána dědičně, jsou ohroženy také děti, především v době dospívání. V západoevropských zemích a v zámoří je dokumentováno, že počet trombóz u dětí v období puberty a adolescence stoupá.

Prosíme, podpořte nadační fond AQUAPURA.
Sbírkový účet: 201 915 418 / 0600. Děkujeme Vám!

Zdroj, foto: Aquapura.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle