Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa Evanse

14. 10. 2012 | Kultura
Na znělá hudební jména bohatý program bude už za dva týdny provázet v pořadí 29. ročník akce Československý jazzový festival 2012 v Přerově.  Do středomoravské jazzové metropole zamíří na domácí i  zahraniční scéně respektovaní jazzoví sólisté.

V rámci letošního, mimořádně nápaditého dramaturgického obsazení tak ve dnech 18. – 20.10. 2012 na hudební publikum zapůsobí zpívající altsaxofonistka Grace Kelly, její saxofonový kolega Bill Evans, americký bubeník Al Foster nebo nadějný objev britské jazzové scény Anthony Strong, jenž vytvoří pozoruhodnou synergii s uznávaným tuzemským Big Bandem Felixe Slováčka.

Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa EvanseProgramovou nabídku s fúzí romské hudby a jazzu doplní česko-slovensko-srbsko-maďarská sestava Josef Fečo & Gipsy Friends nebo slovenské AMC Trio, jež v doprovodu svých nástrojů uvede na scénu předního švédského kytaristu Ulfa Wakeniuse. Po skončení koncertů nebudou chybět tradiční a vždy oblíbené afterparty, o jejichž hudební náplň se postará všestranný hudebník Petr Kroutil & Friends.

Další ročník Československého jazzového festivalu bude v Přerově jako každoročně hostit jeho domovská scéna Městského domu Přerov v Kratochvílově ulici, kde rovněž probíhá předprodej vstupenek. Rezervace na telefonu 581 290 311. Cena vstupného na číslované sedadlo činí 330,- Kč, na stání 150,- Kč, zvýhodněné třídenní permanentky jsou v ceně 850,- Kč. Změna programu je vyhrazena.

První dámou letošního ročníku akce Československý jazzový festival 2012, a to v doslovném slova smyslu, se stane teprve dvacetiletá, přitom již značně respektovaná Grace Kelly, která ve čtvrtek 18. října se svým Quintetem zahájí hlavní festivalový program. Talentovaná saxofonistka, původním jménem Grace Chung, která se v květnu 1992 narodila korejským rodičům, začala v šesti letech hrát na klavír a o rok později napsala první písničku.

Ve čtvrté třídě vyzkoušela hru na klarinet, ale ten záhy vyměnila za svůj současný nástroj, saxofon. Navzdory klasickým základům ji čím dál víc přitahoval jazz. V hudebním vzdělávání pokračovala na přípravce New England Conservatory a na Berklee College of Music, kde se jedním z jejích učitelů stal altsaxofonový veterán Lee Konitz. Ve dvanácti letech pak natočila a na své vlastní etiketě PAZZ vydala první album Dreaming (2004).

Už v teenagerovském věku se Grace Kelly dostalo cti zahrát a zazpívat si s takovými osobnostmi, jako jsou Dave Brubeck, Wynton Marsalis, Phil Woods, Harry Connick Jr., Jamie Cullum, Frank Morgan a další. Jejím nejčastějším hudebním partnerem je ale její bývalý učitel a dnes osobní přítel Lee Konitz, jenž se podílel na natočení alba GRACEfulLEE (2007), které recenzent časopisu Down Beat ocenil čtyřmi a půl hvězdičkami.

Jeden z nejuznávanějších světových hráčů na bicí nástroje, Al Foster, který vystoupí jako hvězda pátečního večera akce Československý jazzový festival 2012, začal bubnovat jako samouk podle vzoru svého strýce Rona Jeffersona a otce, jenž rovněž hrál na bicí. První profesionální angažmá mu v roce 1960 nabídl jihoafrický trumpetista Hugh Masekela a poté ho pozval do kapely Ted Curson.

Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa EvanseV roce 1972 došlo v americkém klubu Cellar k osudnému setkání s Milesem Davisem, po němž následovala spolupráce, kterou v roce 1975 přerušilo Davisovo onemocnění. V roce 1975 se Al Foster vrátil do klubu Cellar, ve kterém vystupoval s vlastními skupinami, ale po uzdravení Milese Davise se vrátil opět do jeho kapely a jejím členem zůstal až do roku 1985.

Efektivní hru a výjimečnou hudební vnímavost Al Fostera obdivuje publikum, stejně jako jeho spoluhráči. Vyniká mimořádnou schopností naslouchat a téměř telepaticky působí na své spoluhráče, podobně proslulá je i jeho univerzální schopnost přizpůsobit se potřebám řady stylů od bebopu přes volnou hudbu až po jazz rock. Jeho projev je nesmírně charismatický a decentní zároveň. Al Foster je ryzím umělcem, jenž neustále posouvá své tvůrčí hranice, zároveň věří v čistotu hudby a s velkou oddaností dbá na zachování nejvyšší kvality jazzových standardů.

Ikonou závěrečného sobotního večera letošního Československého jazzového festivalu 2012 bude americký saxofonista Bill Evans, jehož legendární jazzman Miles Davis označil za „jednoho z největších muzikantů, jakého kdy potkal“, když v roce 1980 tehdy dvaadvacetiletý Evans přišel do jeho kapely. Za čtyři roky nahrál tento mladík s nezapomenutelným trumpetistou 6 desek a procestoval celý svět.

Po odchodu od Davise jej angažoval John McLaughlin, s jehož Mahavishnu Orchestra saxofonista natočil tři alba, a později ho ke spolupráci pozvali Herbie Hancock, Lee Ritenour, Dave Grusin, kapela Steps Ahead, Mick Jagger a řada dalších osobností. V této společnosti se Bill Evans stal pilným sběratelem cen Grammy. Od roku 1990 se téměř výhradně věnuje vlastní kapele, se kterou vystupuje po celém světě přibližně stokrát ročně. Natočil 19 vlastních CD, získal dvě nominace na Grammy za alba Soul Insider (2002) a Soulgrass (2006) a nejnovější nahrávkou je letošní album Dragonfly, které na pořadu jeho vystoupení v Přerově nemůže chybět.

Na nahrávkách nejnovějšího alba se hudební žánry překvapivě překrývají a kombinují způsobem, jaký je typický u Evansových předchozích projektů. Obsahuje zřetelné rock-soulové rysy, stejně jako bluegrassový nádech. Melodickým motorem nahrávek jsou saxofon a banjo, ale tyto dva nástroje spolu v titulní skladbě svádějí muzikantský souboj.

 „To cédéčko je tavícím kotlíkem stylů, které spolu velmi dobře fungují. S banjem a s kytarou hraji déle než 6 let a teď už jsme si vytvořili vlastní sound. Je to svým způsobem americko-soulově-jazzová záležitost. Nejsou tam žádné hranice. Reakce obecenstva je fantastická. Vidět na vlastní oči, jak moje vize ožila, to je sen, který se stal skutečností,” zve k poslechu svého posledního počinu sám Bill Evans.

Československý jazzový festival 2012
proběhne ve dnech 18. – 20.10. 2012 v Přerově.


Zdroj, foto: csjf.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa Evanse:

Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa Evanse
Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa Evanse
Československý jazzový festival 2012 nabídne Grace Kelly, Al Fostera či Billa Evanse
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkně napsaný,kdo má rád tuto hudbu měl by tam zajít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles