Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chomutovské slavnosti 2013 již tento týden

25. 04. 2013 | Kultura
Poslední dubnový víkend bude patřit centrum Chomutova a zejména městský park tradičním městským slavnostem. Chomutované malí i velcí a návštěvníci města se tak mohou těšit na osvěžující zábavu se spoustou dobrot, jak se na pořádné slavnosti sluší a patří. „Každý den z víkendu bude výletem do jiného období historie. V sobotu se vydáme o sto let zpátky, kdy se v Chomutově konala zemská výstava. Neděle pak bude krokem o dalších sto let a vzpomeneme setkání tří panovníků protinapoleonské koalice,“ zve primátor města Jan Mareš.

Chomutovské slavnosti 2013:


Chomutovské slavnosti 2013 již tento týdenSobota bude věnovaná 100. výročí zemské výstavy v Chomutově. „Krásnou secesní dobu připomene oblečení spolku elegantních dam, ale i zástupců města, kteří ve 13 hodin přivítají arcivévodu Karla, jenž přednese svoji zdravici. Chybět nebudou ani ostrostřelci,“ uvedla organizátorka akce Chomutovské slavnosti 2013 Silvie Škubová. Zemskou výstavu pak připomene replika sochy německého rytíře z oblastního muzea, která byla součástí dominanty právě výstavy v roce 1913.

Na parkovišti Severočeských dolů, a.s., bude tradiční sraz historických vozidel. Vojenské historii pak bude věnovaná neděle. Část parku obsadí vojenské ležení protinapoleonské koalice složené z příslušníků ruské a rakouské armády, mobilní výstava z muzea pak připomene ukázkami vojenské uniformy té doby. V jednu hodinu po poledni pak přijedou do Chomutova vyslanci tří panovníků. V prodeji budou kromě jiného modely historických kanónů a obléhacích strojů.

V obou dnech bude Chomutovským slavnostem patřit městský park už od 10 do 18 hodin, ale na sobotní večer je ještě připravený program od 20 hodin. Historie tu bude opravdu na každém kroku, ať už v podobě řemesel i s ukázkami práce kováře, řezbáře, brašnáře, písaře, hrnčíře a přadleny, nebo mobilní muzeum s expozicí, ostrostřelci, ukázka dobové módy a pravého vojenského ležení.

Kromě běžného občerstvení se mohou návštěvníci těšit i na to stylové a C. K. polní zabíjačku řezníka Krkovičky s ukázkami výroby tradičních zabíjačkových pochoutek. Novinkou bude také prezentace pivotéky,“ doplnila Škubová. Na pódiu se vystřídají kejklíři, flašinetář, herci, tanečníci a komedianti. Z hudebního altánu bude obě odpoledne hrát big band v podání dvou známých chomutovských souborů Big bandu Zdeňka Tölga a Tequila bandu ZUŠ TGM Chomutov.

Děti se mohou těšit i na oblíbené jízdy na ponících ze zooparku a slavnostní atmosféru dokreslí i jízdy kočárem po městském parku. Pestré soutěže pro malé i velké bude po celý víkend organizovat Kultura a sport Chomutov a Junák. Odstavná plocha vedle divadla bude patřit už od 22. dubna do 5. května pouťovým atrakcím pro malé i velké. Městské divadlo od čtvrtka 25. do soboty 27. dubna obsadí veletrh Technodays, kterým pořádající Okresní hospodářská komora v Chomutově představí firmy s technickými obory a řemesly.

Tradiční Chomutovské slavnosti bývají v širokém okolí jedny z prvních městských slavností. Letos tedy Chomutovské slavnosti 2013 zahájí sezónu víkendem 27. a 28.4. 2013 v městském parku. Každoročně bývají tematicky zaměřené na nějaké historické období. Loňský ročník byl v duchu hornictví, protože ve stejném termínu hostil Chomutov setkání hornických a hutnických měst. „Chomutovské slavnosti jsou nejen dobrou příležitostí k přiblížení historie, ale také k výletům rodin a přátelským setkáním za doprovodu pestrého programu, hudby, pouťových atrakcí a hlavně jídla a pití, které k takovým akcím neodmyslitelně patří,“ dodal primátor Mareš.

Navštivte Chomutovské slavnosti ve dnech 27. a 28.4. 2013

Zdroj, foto: Chomutov město

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !