Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dana Sahánková - Chtěla bych to vědět

6. 07. 2010 | Kultura
24. 6. – 1. 8. 2010, út-ne 10.00-18.00 hodin
Autorská prohlídka: čt 1. 7. v 17.00 hodin


Finální osobností z pětice mladých umělkyň, jejichž tvorbu GHMP představuje v rámci cyklu Start up I, je Dana Sahánková. Autorka, která je studentkou posledního ročníku AVU (ateliér Jitky Svobodové a Veroniky Bromové), připravila sérii působivých kreseb vztahujících se k mezním existenciálním tématům. Ve výstavním projektu nazvaném Chtěla bych to vědět navazuje na dosavadní tvorbu zabývající se fenomény odkazujícími k nejednoznačnosti emocionálního světa a k dešifrování vědomých a podvědomých vrstev lidské psychiky (pocit ohrožení, agrese, sounáležitosti i ženská a mužská specifika).

Působivý soubor vystavených monumentálních kreseb vychází ze základní polarity lidského a zvířecího elementu. Konkrétní inspirací byli psi a kočky, které zná autorka z důvěrného známého prostředí domova. V rámci tvůrčího procesu jsou však jednotlivá zvířata oprošťována od individuálních specifik, zobecňována a proměňována v metafory lidských pocitů. Také lidská postava prochází obdobnou metamorfózou.

Ačkoli jsou to většinou autoportréty se zřejmými ženskými konkretizujícími detaily v postoji, gestu a oblečení, vyznívají obecně existenciálně. Něžná dívčí silueta umístěná do středu chlupaté psí či kočičí smečky asociuje protichůdné pocity: jak strachu a ohrožení, tak ochrany a bezpečí. Prostřednictvím konkretizovaných zobrazení jsou představovány nejstarší „atavistické“ modely lidského vnímání. Zajímavý je způsob, jakým autorka pracuje s fenomény rozdvojení a rozostření, které se v jejím podání stávají nástroji generalizace a zobecnění.

Tvarově pregnantně koncipovaná fena se štěnětem nazvaná Velká matka je významovým echem kresby znázorňující ženskou dvojpostavu se zvířecími mláďaty v klíně, kompozičně navazující na křesťanský ikonografický motiv Panny Marie Samodruhé a Svaté Anny Samotřetí, obě kresby spojuje odkaz k mateřství a těhotenství jako esenciálnimu lidskému prožitku. Prolínání lidského a zvířecího prvku ve smyslu metafory pospolitosti dokládá kresba psí Smečky stejně jako animálně antropoidní Rodina.


Kurátorka výstavy: Olga Malá, Koncepce: Karel Srp

Dům U Zlatého prstenu – přízemí, Týnská 6, Praha 1-Ungelt

VSTUP NA START-UP ZDARMA

Zdroj:Ghmp.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dana Sahánková - Chtěla bych to vědět:

Dana Sahánková  - Chtěla bych to vědět
Dana Sahánková  - Chtěla bych to vědět
Dana Sahánková  - Chtěla bych to vědět
Dana Sahánková  - Chtěla bych to vědět
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
yaujimava tvorba
Obrázek uživatelky
profil
zaujimava tvorba
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles