Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den otevřených dveří zámku Horní Libchava

19. 08. 2011 | Kultura
Přijměte srdečné pozvání na „Den otevřených dveří zámku Horní Libchava“, který se koná poslední prázdninový víkend, v sobotu 27.srpna 2011 v Horní Libchavě u České Lípy. Touto kulturní a společenskou akcí se po dlouhé době znovu otevře brána zámku pro veřejnost.

Již tradičně se v toto datum koná v Libchavě soutěž  „LIBCHAVSKÉ GRILOVÁNÍ“, novinkou pro letošní 5. ročník soutěže bude, že proběhne v  areálu zámku v rámci „Dne otevřených dveří“.  Zámek ožije po dlouhých letech nepřístupnosti. Můžete se těšit na zajímavý program, který zahrnuje seznámení se záměry rekonstrukce zámku a jeho budoucího využití, dále hudební program, tvůrčí stanoviště a dílny, pohádky, přednášky, výstavy a promítání, ukázku tradičních řemesel, čajovou jurtu a další překvapení.  Čeká vás zajímavý den v kouzelném prostředí Máchovy krajiny.

Stručná historie zámku


zámek horní libchavaZámek Horní Libchava, dochovaný takřka v nezměněné renesanční podobě, byl postaven v roce 1574 Jindřichem z Vartenberka. Historii zámku bude věnována  část programu, zde uvádíme pouze ve stručnosti. Od 17. století zámek patřil řádu Maltézských rytířů, kteří  ho vlastnili až do  vzniku samostatného Československa.

Za první pozemkové reformy řád panství prodal. Památky a obrazy související s maltézskými rytíři byly již v r. 1925 po odprodeji panství převezeny do Prahy do Velkopřevorského paláce. V roce  1930 se zbytkový statek o rozloze přes 700 ha i se zámkem dostal do držení Severočeských Stromovek, respektive do rukou agrárního  senátora  Josefa Vraného. 

Za okupace byly v zámku zřízeny ubytovny pro Říšskou pracovní službu. V roce 1948 byl velkostatek Severočeské Stromovky v Horní Libchavě převzat do správy Státních statků a lesů.  V roce 1964 získala objekt Československá lidová armáda a využívala jej až do roku 2003 ke skladovacím účelům.  Poté se zámek dostal do majetku obce Horní Libchava a v roce 2010 ho zakoupil dnešní vlastník, pan Oldřich Kilián.

Zámek je obdélné dvoupatrové stavení se sedlovou střechou, se stupňovitými štíty a dvěma čtverhrannými věžemi. Zámek je  vybaven řadou původních architektonických prvků, záklopovými dřevěnými stropy a původním dřevěným krovem střechy.

V rámci programu bude každé rodině či každému nově příchozímu návštěvníkovi přidělen pracovní list s kvízem otázek kolem historie zámku. Návštěvník s tímto listem může putovat areálem a na jednotlivých stanovištích získávat odpovědi. Odpoledne pak proběhne slosování o znalce zámecké historie.

Programinteriér


Můžete se těšit na pestrý program, který pamatuje na všechny věkové kategorie. Na své si přijdou děti, teenageři i senioři, milovníci zábavy i milovníci historie, milovníci výtvarného umění a fotografie, povahy dobrodružné i povahy tvořivé.

Pro děti jsou připraveny dvě pohádky, od 10 hodin uvidíte pohádku „O Ptačím zpěvu“ a od 15 hodin pohádku „Já jsem muzikant“ v podání Dáši Čemusové.  V areálu zámku budou přichystány tvůrčí stanoviště a naučné dílny (výtvarné, perníčkové, hry pro děti), které budou prohlubovat znalosti o historii zámku a celého areálu a také o období renesance. 

Například na výtvarném stanovišti si budete moci udělat své vlastní puzzle zámku, vyzkoušet si vyškrabávanou techniku a vytvořit své vlastní sgrafito na připraveném psaníčku. Dozvíte se také, jak se v renesanci žilo, vařilo  nebo něco o renesanční architektuře. Tvořivá stanoviště můžete navštívit od 9 do 12 hodin a od 14 do 18 hodin.

Od 13 hodin bude probíhat tradiční soutěž 5. ročník libchavského grilování, kterou organizuje obec Horní Libchava. Na venkovním pódiu zahraje k tanci a poslechu od  14 hodin kapela Noiz of Zion, která  naladí do pohody v rytmu reggae.

maskyV každou celou hodinu od 9 do 18 hodin se můžete seznámit s koncepcí nového využití zámku a se záměry rekonstrukce včetně historie zámku (s průvodcem). Pro odvážné děti a dospělé je připraveno setkání s démony různých kultur v působivých prostorech. 

Nenechte si ujít také unikátní výstavu fotografií „Svět očima Oldřicha Kiliána“, současného majitele zámku, který cestoval a navštěvoval domorodce a indiány i v těch nejzapadlejších koutech naší planety. Své blízké pak můžete potěšit originálním dárkem, exotickým suvenýrem  s indiánskou, domorodou či hippie tématikou z našeho obchůdku.

V 17 hodin proběhne vylosování výherce o znalce zámecké historie, ceny pro výherce věnuje firma KILI. Krátce po  páté  hodině  se můžete těšit na přednášku a promítání spisovatele a zakladatele geografického magazínu Koktejl Josefa Formánka z cest po pralese na ostrově Siberut (Indonésie), ze které vznikla jeho kniha „Prsatý muž a zloděj příběhů“.

Po přednášce, od 18 hodin, uvidíme loutkové divadlo Josefa Formánka,  vhodné spíše pro dospělé publikum.  Josef Formánek se rozloučí krátce před sedmou hodinou autorským čtením ze své nové knihy, brutálního románu o lásce k životu „Mluviti Pravdu“.

Od půl osmé okoření večer svým energickým vystoupením bubeníci ze Senegalu a závěr večera (noci?) pak bude patřit koncertu oblíbené chomutovské kapely Čtvrtá cenová skupina a vašim tanečním kreacím.

zámekJak se k nám dostanete:
50°42'16.728"N 14°30'11.674"E

Zámecký areál stojí v těsném sousedství silnice z České Lípy na Volfartice, na začátku malebné obce Horní Libchava. Necelých 5 minut od něj je autobusová zastávka MHD z České Lípy, kolem níž vede cyklotrasa 3054. K zámku vede místní komunikace.

Věříme, že bohatý program uspokojí všechny věkové i chuťové kategorie. Přijďte podpořit místní kulturu a prožijte den v romantickém, etno prostředí na zámku!

Den otevřených dveří zámku Horní Libchava se koná v sobotu 27.srpna 2011, vstup zdarma!



Zdroj: Zámek Horní Libchava.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě dobrý tip na výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem stejná ostuda,koukám na to z okna a nejsem schopná se dojít mrknout, snad na jaře, až zase bude jarmark. Je to fajn,že se rozhodl někdo tenhle zámek zachránit...
Obrázek uživatelky
profil
moje ostuda...mám to za rohem a ještě jsem tam nebyla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle