Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Den s českou královnou v pohádkovém království

16. 06. 2008 | Kultura
V sobotu 14. června žilo město Rožmitál pod Třemšínem ve víru historických oslav. Jak již je tomu  každoroční tradicí, přijíždí k nám Johana z Rožmitála. Její velkolepý průvod láká stovky návštěvníků, nejen místních, ale i z dalekých měst.

Co vše jste mohli vidět, začít a zkusit na historickém dni?
Bohatý program byl již od raná. Byly přístupná muzea historických aut, muzeum na náměstí, kde je možné vidět knihy, které psal sám J. J. Ryba. Aby se děti nenudily, byly pro ně v zámecké zahradě připraven zábavné hry s rytíři. Na náměstí si příznivci folku přišli také na své, hrály zde kapely Toulavá čtyřka a Kantoři. Během celého dne jsme mohli obdivovat výtvory zdejších dětí, jak jinak než na téma Johana, Jiří z Poděbrad a Pohádkové bytosti. Zajímavé pro mnohé byly řezbářské práce, kde řezbáři z celé republiky po jeden týden tvořili krásné sochy a v sobotu jsme je mohli obdivovat.

Den s českou královnouDen s českou královnou














A další krásnou výstavou byly především potěšeny ženy. V galerii pod zámkem se započalo vernisáží vystavování ručně vyrobených kabelek z látek a s kreslenými vzory. Kabelky a batohy jste nemuseli jen obdivovat, ale byla zde i možnost objednání či koupě! A pokud již vaše vybraná kabelka byla zamluvená, nemuseli jste si zoufat, stále tu je možnost další doobjednávky.

Ale celý den se nejen zpívalo a vystavovalo. Ochotníci, ale i umělci z daleka, zde hráli divadla. Děti i dospělí si jistě přišli na své při loutkové pohádce Princ Jaromil, nebo při divadle hraném lidmi na chůdách, Fabián – brdských lesů pán pojednávala o okolí Rožmitála a byla hrána nikým jiným, než rožmitálským a březnickým divadelním spolkem.

Po osmé hodině večerní zábava nekončila, ale pokračovala v plném proudu hrou Čínská hedvábná legenda, také loutková pohádka, a Z Čech až na konec světa Ludus musicus.

Den s českou královnouDen s českou královnou














Také zde probíhala na počest pana Trošky, který se ovšem nedostavil, pohádková soutěž. Děti přišli v maskách doma vyrobených či koupených a utvořili pohádkový průvod. Po té bylo 15 masek vyhodnoceno jako nejlepších. A kdo neviděl pohádku Nejkrásnější hádanka měl šanci zadarmo ji shlédnout v městském kině.

Pokud si rádi vozíte domů suvenýry s danou tématikou výletu, byla tu pro Vás právě lidoví umělci, kteří nabízeli své uměni, razené mince, šperky, rytířské vybavení a sošky, čaje bylinné, loutkové máňásky a pletené košíky. Muži zase uvítali terasu a vedle stánek s pivem a klobáskami.

Pokud jste nestihli letošní ročník oslav, nemusíte zoufat, příští rok koncem června bude další ročník!



Enda - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !