Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Don Quijot ve Státní opeře

11. 02. 2012 | Kultura
Pro milovníky klasického tance připravil baletní soubor Státní opery novou premiéru  - slavného Dona Quijota.  Premiéra se uskuteční 16. února 2012 v budově Státní opery. Pravděpodobně nejslavnější španělský román Don Quijote de la Mancha, jehož autorem je renesanční básník, spisovatel a dramatik Miguel de Cervantes, inspiroval už tisíce literárních, hudebních, divadelních i filmových děl.

První zmínka o choreografickém pokusu přetvořit román do baletu se datuje vídeňskou premiérou roku 1740. Od té doby se jeho děj vyskytuje v nejrůznějších verzích od Jeana Georgese Noverra (Vídeň 1768), Filippa Taglioniho (Berlín 1839) až po Maria Petipu, který uvedl premiéru baletu Don Quijote vídeňského hudebního skladatele, dirigenta a houslisty Ludwiga Minkuse v moskevském Velkém divadle v roce 1869. Český balet čekal na první uvedení Dona Quijota plných 117 let, poprvé se objevil až v roce 1986 v Národním divadle v Praze.

Don QuijoteStátní opera Praha uvede klasickou verzi Maria Petipy a Alexandra Gorského v nastudování dlouholetého sólisty baletu Národního divadla v Praze Jaroslava Slavického, v současné době ředitele Taneční konzervatoře hl. m. Prahy. „Přirovnal bych Dona Quijota k takové baletní operetě, v nejlepším slova smyslu, s obrovskými tanečními výkony. Diváci se mohou těšit na skutečně brilantní představení s nádechem humoru a vtipu. Představení, u kterého by si měli vydechnout a užít si krásy tance,“ říká Jaroslav Slavický.

Hlavní dějovou linií ovšem netvoří Don Quijote de la Mancha a Sancho Pansa, ale zakázaná láska Basila a Kitri, jimž Don Quijote pomůže k tomu, aby mohli svůj cit naplnit. Prosluněné Španělsko, temperamentní hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dávají vyniknout virtuozitě vytříbené baletní techniky... „Doufám, že Don Quijote de la Mancha bude takový, jaký má být,“ dodává Jaroslav Slavický. V hlavních rolích se představí Miho Ogimoto a Alina Nanu jako Kitri, Ulvi Azizov a Ondřej Vinklát jako Basil, v roli Dona Quijota Milan Boček a Josef Svoboda. Autorem scény a kostýmů je Josef Jelínek.

Zdroj, foto: Národní divadlo

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych to tak ráda viděla a slyšela!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda