Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva

31. 10. 2013 | Kultura
Již po čtvrté se v Praze uskuteční mezinárodní festival umělecké tvorby dětí a mládeže AVE BOHEMIA. Proběhne od 31. října do 4. listopadu 2013 a kromě soutěžní sekce přinese ještě další umělecký zážitek. V české premiéře budou uvedena dvě baletní díla na hudbu Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva.

Chystá se baletní aktovka Don Juan na Straussovu stejnojmennou symfonickou báseň a Pohádka o Šaškovi, Prokofjevův balet, který pochází z let spolupráce slavného ruského skladatele se souborem Ballets Russes Sergeje Ďagileva.

Do Prahy zavítá v rámci festivalu na přelomu října a listopadu Mladý balet Serge Lifara z ukrajinského Kyjeva. Režisérem a choreografem baletního večera je známý ukrajinský choreograf Viktor Gačenko. Mladí umělci jsou absolventy kyjevské Lifarovy taneční akademie, hlavní role v baletech zatančí sólisté Národního divadla v Praze a Kyjevě.

Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje ProkofjevaBalet Don Juan je inspirovaný symfonickou básní Richarda Strausse, pozdně romantického německého skladatele, který je především díky svým operám dobře známý i v českém prostředí. Hudební předloha i její jevištní zpracování má svůj inspirační zdroj v básni rakouského romantika Nikolause Lenaua, která představuje jeden z úhlů pohledu na ikonickou postavu Dona Juana. Zde není bohapustým záletníkem, ale romantickým idealistou, který se ve světě pozemských radovánek snaží najít ideál, v tomto případě zosobněný ženou. Pro titulní roli přijal pozvání první sólista baletu Národního divadla v Praze Michal Štípa, milovníci baletního umění se tedy mají na co těšit.

Baletní kus s názvem Pohádka o Šaškovi je jevištní dílo, které bylo dokončeno Sergejem Prokofjevem v roce 1921. U mladého, ale již uznávaného ruského skladatele je objednal Sergej Ďagilev, impresário a ředitel světově proslulého souboru Ballets Russes, který tehdy představoval revoluci v baletním umění. Prokofjev musel první verzi tohoto díla podle Ďagilevových pokynů přepracovat. Balet s názvem Šašek (či Klaun), v zahraničí uváděný pod názvem Chout, vycházejícím z přepisu ruského slova šut, nebo Buffoon (ruský titul byl Příběh o šaškovi, který sedm šašků přechytračil), byl pak velikým úspěchem.

Premiéru měl v Paříži ve výpravě ruského modernisty Michaila Larionova a hudební dílo vysoce ocenili i významní skladatelé té doby, jako byl Igor Stravinskij a Maurice Ravel. V roli Šaška se v této novodobé verzi představí sólista Národního divadla v Kyjevě Jaroslav Tkačuk.

Na program složený z těchto baletů se můžete těšit 3. listopadu 2013 v 16.00 hodin na Nové scéně Národního divadla a 4. listopadu v 19.00 hodin na scéně Divadla Broadway v Praze.

Zdroj, foto: AVE production


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva:

Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva
Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva
Festival AVE Bohemia představí českou premiéru baletů Richarda Strausse a Sergeje Prokofjeva
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle