Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Festival Dvořákova Praha 2013 na zámku Lužany

8. 09. 2013 | Kultura
Jako slavnostní ouvertura hudebního festivalu Dvořákova Praha 2013 bude 8.9. 2013 uvedena Lužanská mše Antonína Dvořáka, a to na místě nanejvýše příhodném - v kapli lužanského zámku, spravovaném Nadací „Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových“. Stane se tak přesně v den 172. výročí narození tohoto nejznámějšího z českých skladatelů, tvůrce ryze českého a světového zároveň.

Festival Dvořákova Praha 2013 tímto zakládá novou tradici série „Po stopách Antonína Dvořáka”. Během ní zavede posluchače při dalších ročnících do míst, kde Dvořák tvořil, ale i odpočíval či kde se nacházejí stopy jeho mimořádné umělecké dráhy. V těchto dnech zbývá již několik posledních vstupenek na tuto jedinečnou událost. Koncert začíná v 19:30. V případě zájmu lze využít festivalovou dopravu z Prahy a zpět.

Festival Dvořákova Praha 2013 na zámku LužanyFestival Dvořákova Praha 2013 pak slavnostně otevře za necelé tři týdny, přesně 10. září, v pražském Rudolfinu koncert americké violoncellistky Alisy Weilerstein a České filharmonie, jež vystoupí pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Během dalších koncertů festivalu se představí například fenomenální pianista Jevgenij Kissin, vynikající houslista Julian Rachlin, šéfdirigent MET, Vídeňských symfoniků a Curyšské opery v jedné osobě Fabio Luisi či světové orchestry jako Deutsches Symphonie Orchester Berlin nebo Kammerorchester Basel.

Dílo, jež Dvořák zkomponoval pro svého přítele a českého mecenáše Josefa Hlávku, přednese přední český soubor Ensemble Inégal v čele s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou a sólisty Markétou Cukrovou, Gabrielou Eibenovou, Václavem Čížkem a Romanem Hozou. Varhany lužanské kaple z roku 1887 rozezní Vladimír Roubal.

Historie souboru Ensemble Inégal je úzce spjata právě se Mší D Dur, op. 86 zvané „Lužanská“. Kromě bezpočtu koncertních provedení realizoval v roce 2001 Ensemble Inégal svou první CD nahrávku v lužanské kapli s unikátně dochovanými historickými varhanami a ve stejném obsazení jako při Dvořákově provedení v roce 1887. Ansámbl se těší evropskému renomé zejména díky koncertům a CD s novodobými objevy z děl českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Jeho interpretační záběr sahá od renesance až po hudbu současnou. A kromě staré hudby má soubor na svém kontě také novátorská provedení a nahrávky hudby romantické i moderní.

Vedoucí souboru Ensemble Inégal Adam Viktora, který je všestranně angažovaným umělcem a badatelem, uvede před koncertem společně s americkým muzikologem Davidem Beverdigem krátkou přednášku o vzniku jedné z nejslavnějších duchovních skladeb českých hudebních dějin. Program začíná v 19:30, jednotná cena vstupenek je 250 Kč.

Šestý ročník festivalu Dvořákova Praha 2013 slavnostně otevře 10. září v Rudolfinu výtečná mladá americká violoncellistka Alisa Weilerstein, která předvede společně s Českou filharmonií vedenou Jiřím Bělohlávkem Dvořákův slavný Koncert pro violoncello a orchestr, jenž na festivalu nemůže chybět. V dalších dnech Česká filharmonie doprovodí vynikajícího houslistu Juliana Rachlina, který se představí v  dvojroli dirigenta a sólisty. Neméně výjimečný večer slibuje koncert České filharmonie, Pražského filharmonického sboru a hvězdných sólistů v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Pod vedením Fabia Luisiho, šéfdirigenta MET, Vídeňských symfoniků a Curyšské opery v jedné osobě, zazní Verdiho Rekviem.

Festival Dvořákova Praha 2013  patří též recitálům, které dají prostor vyniknout vysokému interpretačnímu umění hvězdných sólistů. Festivalové publikum tak bude mít příležitost se s vybranými instrumentalisty setkat ještě jednou. To je případ violoncellistky Alisy Weilerstein, ale i Juliana Rachlina, který po koncertě s Českou filharmonií vystoupí druhý den jako sólista recitálu. V sólovém vystoupení se mohou návštěvníci festivalu těšit na fenomenálního pianistu Jevgenije Kissina se zbrusu novým programem. Do Prahy v nesmírně bohaté a přelomové sezóně zavítá také jedinečný český basbarytonista Adam Plachetka, jeden z mála českých pěvců, kterému se podařilo nepřehlédnutelně prosadit v zahraničí.

V kategorii „A Capella“ bude letos uvedeno v nastudování Pražského filharmonického sboru Faurého Rekviem, a to ve zřídka prováděné verzi bez doprovodu orchestru, jen se sólisty, sborem a v doprovodu varhan. Festivalová dramaturgie dává prostor vyniknout i nejmladší generaci umělců. V cyklu s názvem Debut představí v Praze nejnadějnější mezinárodní talenty. V Koncertním sále Pražské konzervatoře vystoupí korejská houslistka Esther Yoo, běloruský violoncellista Ivan Karizna a ruský klavírista Denis Kožuchin.

Na druhou zářijovou sobotu chystá festival Dvořákova Praha 2013 rodinný den, věnovaný dětem a jejich rodičům. Malí návštěvníci mohou zavítat hned na tři koncerty připravené pro nejmenší posluchače, ale také si vyrobit vlastní zábavnou knihu o Antonínu Dvořákovi či zhlédnout divadelní představení v parku u festivalového centra – pražského Rudolfina.
Festival Dvořákova Praha 2013 myslí i na mladé příznivce klasické hudby, kterým nabízí vedle obvyklých příznivých cen též bohatou programovou nabídku. Všichni držitelé platných studentských průkazů a indexů do 26 let se mohou stát zdarma členy Klubu mladých Dvořákovy Prahy.

Koncerty se odehrají v prostorách Dvořákovy síně Rudolfina, nově v Pražské křižovatce (kostele sv. Anny), katedrále sv. Víta a Koncertním sále Pražské konzervatoře. Prodej vstupenek na všechny festivalové koncerty probíhá ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy, pokladně Rudolfina a dále v sítích Perfect System a Ticketpro, na pobočkách CK Fischer a také v síti Sazka Ticket.

Dvořákova Praha 2013 – přehled koncertů:


8. září / Lužany     LUŽANSKÁ MŠE ANTONÍNA DVOŘÁKA
10. září / Rudolfinum    ALISA WEILERSTEIN, ČESKÁ FILHARMONIE, JIŘÍ BĚLOHLÁVEK
11. září / Pražská křižovatka    ALISA WEILERSTEIN
12. září / Pražská konzervatoř    ESTHER YOO
12. září / Rudolfinum    JEVGENIJ KISSIN
13. září / Pražská konzervatoř    IVAN KARIZNA
14. září / Pražská konzervatoř    KONCERT PRO DĚTI
14. září / Rudolfinum    BEIJING SYMPHONY ORCHESTRA
15. září / katedrála sv. Víta    ČESKÁ FILHARMONIE, FABIO LUISI
16. září / Rudolfinum    KAMMERORCHESTER BASEL
17. září / Rudolfinum    ADAM PLACHETKA
18. září / Rudolfinum    JULIAN RACHLIN, ČESKÁ FILHARMONIE
19. září / Pražská konzervatoř    DENIS KOŽUCHIN
19. září / Pražská křižovatka    JULIAN RACHLIN
19. září / Rudolfinum    PRAŽSKÝ FILHARMONICKÝ SBOR, LUKÁŠ VASILEK
20. září / Rudolfinum    DEUTSCHES SYMPHONIE ORCHESTER BERLIN

Festival Dvořákova Praha 2013 se uskuteční ve dnech 8 – 20.9. 2013

Zdroj, foto: Dvořákova Praha

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !