Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Festival iberské kultury IBERICA 2008

18. 07. 2008 | Kultura

Termín: 20. - 23. 8. 2008


Pátý ročník mezinárodního festivalu iberské kultury IBERICA začíná ve středu 20. srpna v Boskovicích a do soboty 23. 8. nabídne místním fanouškům v Brně, Bratislavě a Boskovicích celou řadu atraktivních koncertů a vášnivých tanečních kreací. Ústředním tématem letošního ročníku festivalu španělské kultury IBERICA je opět temperamentní iberská hudba a její metamorfózy!

Po výrazném úspěchu minulého ročníku festivalu Iberica 2007 otevírají organizátoři v letošním festivalu brány i jiným hudebním stylům, které jsou díky své kultuře a historii spojeny s iberským poloostrovem.

Iberica 2008Na Iberice 2008 se tak setkáme nejen s jednou z prvních dam flamenkového tance Maríí Serrano, ale také se světově proslulou pianistkou Ivanou Marijí Vidovič, žačkou dnes již žijící legendy Alicie de La Rocha.

Po jejich boku vystoupí sevillská tanečnice Bettina Castaňo za doprovodu skupiny Therne Čhave a svým uměním nepochybně zaujme i tanečnice španělského klasického tance Virginia Delgado.  


Společným jmenovatelem, spojujícím všechny tyto umělce přicházející z nejrůznějších kulturních zázemí, je téma festivalu Iberica 2008, které zní „Iberská hudba a její proměny“.


María Serrano – brilantní flamenková tanečnice – spojuje a konfrontuje ve svém projektu FlamenTango dva zdánlivě kontrastní světy, které si však jsou historicky i kulturně blízké: flamenco a argentinské tango. Klavírní recitál vynikající chorvatské klavíristky Ivany Marije Vidovič v brněnském konventu u Milosrdných bratří bude zaměřen na velikány španělské hudby Manuela de Fallu či Isaaca Albénize a na jejich inspiraci španělskou lidovou hudbou.Iberica 2008 Dojem z klavírního recitálu Ivany Vidovič bude umocněn mimo jiné i virtuózní hrou na kastaněty v podání Virginie Delgado, která pro tuto příležitost vytvořila choreografii vycházející ze španělského klasického tance.

Účast českých a slovenských umělců věnujících se flamenku, je jen dalším důkazem nesmírné vitality této hudby, jež okouzluje posluchače na celém světě. Domácí scénu reprezentuje rómská skupina Therne Čhave a Jana Drdácká, slovenskými flamenkovými velvyslanci se stanou sourozenecká dvojice Matúš a Stano Kohútkovi a jejich formace Remedios, tanečnice Lucía Čellárová a nově i brilantní flamenkový kytarista Flaco de Nerja.

Festival IBERICA už tradičně nabízí kulturní zážitky pasivní i participaci aktivní. Pro diváky je připravena série pěti vystoupení ve čtyřech různých městech, pro adepty iberoamerického tance či instrumentálních dovedností pak čtyřdenní tvůrčí dílny. Zájemci o workshopy mohou vybírat ze široké nabídky – flamenkový tanec, salsa, flamenková kytara a perkuse a letos poprvé i argentinské tango. Dílny pod vedením lektorů ze Španělska, Slovenska a Kolumbie  se budou odehrávat už tradičně na boskovickém zámku a v přilehlých prostorách ve dnech 20. - 23. srpna 2008 a jejich vyvrcholením bude závěrečná fiesta v Zámeckém skleníku v sobotu 23. srpna.

Iberica 2008Festivalové koncerty letos roztancují diváky a posluchače v zámeckém skleníku Boskovicích (20.8.), v brněnském Boby centru (21.8.), v Bratislavském Parku kultury a oddechu (22.8.) a festival uzavře slavnostní galakoncert na nádvoří boskovického zámku (23.8.).


Součástí festivalu bude také oblíbená degustace španělských vín a kulinářských specialit.


Více informací k festivalu naleznete na oficiálních webových stránkách festivalu IBERICA 2008.



Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka