Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Galerie Václava Špály nabídne v zimě Pražské léto, výstavu čínského umělce Wu Yi

14. 12. 2013 | Kultura
Letní Prahu, českou krajinu i půvab českých žen očima mimořádného čínského umělce Wu Yi  představí od 28. listopadu 2013 do 5. ledna 2014 výstava Pražské léto.

Výstava Pražské léto mistra čínské tušové malby Wu Yi naplňuje výstavní koncepci galerie, ve které si pořadatelé předsevzali zhruba jednou za dva roky představit zahraničního autora, jehož tvorba je pro české prostředí inspirativní, případně autora, který je ve své tvorbě českým prostředím inspirován.
    
Sedmačtyřicetiletý umělec Wu Yi, profesor nástěnné a současné malby na Ústřední akademii v Pekingu, vystaví v Galerii Václava Špály zhruba padesát komorních obrazů inspirovaných letním pobytem v České republice. Jeho obrazy pro výstavu Pražské léto zachycují pražské ulice a jejich atmosféru, letní koupání v pískovně Klikov v Jižních Čechách a také české ženy a jejich – pro čínské oči neobvyklé - křivky a tvary.  Sám Wu Yi svá klidná, humorem a vlídností prodchnutá díla označuje jako „tichou pouť lehkého praktikování zenu“. Plátna namalovaná olejem doplní série dvanácti mistrovských děl vytvořených technikou tradiční tušové malby, vyžadující soulad myšlení, dechu a pohybu.

Galerie Václava Špály Právě v této oblasti je Wu Yi považován za jednoho z největších soudobých odborníků a reformátorů: klasickou technikou štětce a tuše na papíru vytváří humorná i satirická díla, reagující na historické události, ale i současný establishment či byrokracii.  „Snažím se o to, abych šířil tradici a zároveň zajistil její pokračování,“ říká Wu Yi, jehož jméno znamená v překladu Bojovník umění.

Boštík, Reynek i Kráska v nesnázích

Podle kurátora a spolupořadatele výstavy Zdeňka Sklenáře je Wu Yi „absolutním malířem“.  Jen málo Číňanů totiž dokáže používat olej či temperu na plátně, stejně jako málokdo ze Západu ovládá čínskou tušovou malbu. „Wu Yi jako jeden z mála umělců na světě umí brilantně obojí. Jeho malby jsou inspirativní, pravdivé a dobrotivé a sám Wu Yi je výjimečný - je velejemný, ale důrazný. Je přátelský a vzdělaný. Je obdařen vzácným typem humoru, tolik nám Čechům blízkým. A svému malířskému umění dává vše,“ říká Sklenář, jehož galerie uspořádala v Číně průkopnickou výstavu Františka Kupky v Národním Muzeu umění Číny v Pekingu

Galerie Václava Špály Podle Sklenáře je Wu Yi svým přístupem jedním z nejradikálnějších umělců v čínských dějinách.  Píše, maluje tuší a olejem, vytváří keramiku. „Ukazuje, jak vypadal a vypadá čínský vzdělanec, jak jsme ho kdysi poznali třeba ze Zpěvů staré Číny. Svůj obor posouvá vpřed, mění pravidla a přitom zachovává úctu k předkům,“ říká Sklenář.

Českou republiku si Wu Yi,  Bojovník umění, zvolil pro svůj tvůrčí pobyt jako čtvrtou v pořadí – nejprve trávil čas v Paříži, poté v německém Aschaffenburgu a japonské Kamakuře a Kjotu.

„Domnívám se, že Češi a Číňané mají jistý druh společné blízkosti, intimity,“
říká umělec, který se k návštěvě České republiky rozhodl po zhlédnutí filmu Kráska v nesnázích a který si z českých umělců oblíbil malíře Václava Boštíka, Bohuslava Reynka, Zdeňka Sklenáře (kurátorova strýce), Jiřího Straku a také fotografa Tona Stana.  Svá putování po cizích zemích zachycuje Wu Yi také ve formě zápisků, připomínajících postřehy Karla Čapka. Jeho cestovatelské dojmy zahrnuje i katalog k výstavě Pražské léto popisující oblasti, na něž se umělec během svého českého pobytu soustředil – od městského života, přes přírodní scenérie, až k ženskému aktu.

Výstava je otevřena denně od 11 do 19 hodin, s výjimkou vánočních svátečních dní (24., 25. a 26. 12.) a na Nový rok 1. ledna 2014, kdy bude zavřeno. Komentované prohlídky s autorem a kurátorem výstavy přístupné veřejnosti se budou konat 5., 12. a 19. prosince 2013 od 16 do 18 hodin. Základní vstupné je 40 Kč.

Po české metropoli poputuje výstava Pražské léto do Muzea výtvarného umění v Houstonu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Galerie Václava Špály nabídne v zimě Pražské léto, výstavu čínského umělce Wu Yi:

Galerie Václava Špály nabídne v zimě Pražské léto, výstavu čínského umělce Wu Yi
Galerie Václava Špály nabídne v zimě Pražské léto, výstavu čínského umělce Wu Yi
Galerie Václava Špály nabídne v zimě Pražské léto, výstavu čínského umělce Wu Yi
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !