Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historický film Jménem krále s podivnými vraždami

26. 05. 2009 | Kultura
Píše se 13. století. Království českému a markrabství moravskému vládne Přemysl Otakar II.

Na zásnuby, které mají usmířit znesvářené  rody pánů z Dubé a z Vartemberka, vysílá král svého zástupce v severních Čechách, správce královského hradu Bezdězu, Oldřicha z Chlumu (Karel Roden). Cestou na hrad najdou Oldřich a jeho pomocníci (Jan Dolanský, David Matásek) stopy po loupežné vraždě neznámého kupce.

Na vartemberském panství se Oldřich setkává s Ludmilou (Klára Issová), dcerou Markvarta z Vartemberka, kterou zná od jejího dětství. Ludmila se mu svěří, že se nechce vdát za Beneše z Dubé (David Prachař), přestože jejich svatba je podmínkou křehkého míru mezi oběma rody.

Během slavnostní hostiny, pořádané na Oldřichovu počest, je zavražděn purkrabí (Miloš Vávra). Podezření padne na loutnistu (Saša Rašilov), jehož snoubenku se purkrabí pokusil zneužít.

Jménem králeDruhého dne ráno je Markvart (Martin Štěpánek), hlava rodu Vartemberků, nalezen mrtev pod okny hradu. Sebevražda je vyloučena! Oldřich se pouští
do vyšetřování. I přes smrt hradního pána se koná rytířský turnaj, ve kterém Beneš z Dubé vítězí. Všichni vidí, že místo své nastávající Ludmile se věnuje čerstvé vdově po Markvartovi, Kláře z Vartemberka (Markéta Hrubešová).

Oldřich se mezitím snaží o rekonstrukci Markvartovy vraždy a důvtipně prokazuje, že tělo pána z Vartemberka mohlo být svrženo jedině z okna komnaty jeho mladé ženy Kláry.

Kdo stojí za podivnými vraždami a jaká je mezi nimi souvislost?


Premiéra    -  28. května 2009
Žánr           -  Historický
Stopáž        -  77 min.
Přístupnost - od 12 let
Režie          -  Petr Nikolaev
Hrají           -   Karel Roden, Klára Issová, Jan Kanyza, David Prachař, Lukáš Vaculík, Markéta Hrubešová, Martin Štěpánek, Jan Dolanský, David Matásek, Karel Dobrý, Saša Rašilov, Sandra Pogodová a další

Režisér Petr Nikolaev o natáčení filmu Jménem krále: „Jako milovník čínských detektivek Roberta Van Gulika o soudci Ti, jsem hledal témata, která by částečně korespondovala s naším geografickým a kulturním prostředím a zároveň spadala do středověku. Zajímaly mě historické náměty, kde by se v osobě vyšetřovatele snoubila rytířská čest s vtipem, bojovností a vytrvalostí. 
Jednoho večera jsem se ve Viole potkal s dr. Vlastimilem Vondruškou, který zde uváděl svůj pořad za doprovodu Petra Traxlera. Některá jeho ranná díla jsem již znal, ale od tohoto večera jsem se stal jeho pilným  čtenářem. Vondruškovy knihy splňovaly mou představu seriálu se středověkým detektivem, rytířem i soudcem v jedné osobě. Již ten večer ve Viole jsem dr. Vondrušku oslovil se svým nápadem natočit seriál s tématikou středověkých detektivek. Dr. Vondruška napsal první scénář, který jsem dal posoudit dramaturgům. Podobná tematika není často prezentována a tak doufám, že diváky film v kině zaujme“ .  


Film Jménem krále se natáčel v srpnu a září 2008 na hradě Točník, ve skanzenu Řepora a ve Staré Huti – v okolí obory a vily Karla Čapka.

Zdroj: Bioscop.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluji historii aještě k tomu detektivky a když se to spojí je to úžasná podívaná!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Film jsem ještě neviděla. Pokud jste ho někdo viděl, jaký na něj máte názor??

Ty historické detektivky od pana Vondrušky čtu moc ráda.
Zatím je mi jen jasné, že postavy ve filmu se těm z knihy moc nepodobají.
Roden rozhodně není vousatý, zarostlý Oldřich z Chlumu a Matásek taky nevypadá jako velký tvrďák, co budil respekt už od pohleduSmajlík Nějak mi k němu sedí víc ty intelektuální role.
Ale nechám se překvapit, třeba se mi film bude líbit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles