Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní výstavy moderního umění

27. 03. 2011 | Kultura

V prostorách Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích čekají během letošního jara na návštěvníky kromě výstavy britského dokumentárního fotografa Martina Parra i další mimořádné akce.


Patří k nim například projekt BigMag, který představí to nejzajímavější, co bylo z hlediska vizuality realizováno v rámci „nezávislé“ časopisecké produkce na území ČR v letech 1989–2009, výstava Petra Kvíčaly Sight-Specific nebo výběr fotografií Alžběty Jungrové z knihy „Blue Light Tonite“. V červnu pak centrum DOX uvede výstavu Rudolf Steiner a současné umění, která bude prezentovat díla významných současných světových umělců.


vystava• Martin Parr: Assorted Cocktail (10. 2. - 16. 5.)
• BigMag (24.3. - 25. 4.)
• Jirka Kolár: Williamsburg (1. 4. – 18.4.)
• Alžběta Jungrová: Blue Light Tonite (27. 4. – 15.6.)
• Petr Kvíčala: Sight-Specific (22.4. -20. 6.)
• Rudolf Steiner a současné umění (16. 6. - 12. 9.)


Do poloviny května potrvá výstava britského dokumentárního fotografa Martina Parra, jednoho z nejvíce respektovaných a také diskutovaných současných tvůrců, který ovlivnil celou generaci fotografů. Výstava Assorted Cocktail ("výběrová směs") představuje jeho práce z let 1983 až 2009.  Expozice je doplněna o ukázku z autorovy sbírky objektů, suvenýrů a kuriozit nesoucí název "PARRWORLD".


V souvislosti s výstavou vyhlásilo centrum DOX soutěž o originální fotografii od Martina Parra. Zúčastnit se může každý, kdo má zajímavé suvenýry, plakáty, pohlednice či kuriozity s tématem kosmonautiky a zašle jejich fotografii na e-mail: linda@dox.cz. Vybrané fotografie budou zveřejněny na webu centra DOX a Martin Parr z nich vybere tři výherce. První místo získá originální podepsaný print a vítězný předmět se stane součástí Parrovy sbírky. Uzávěrka soutěže je 20. dubna!


Výstava BigMag představí to nejzajímavější, co bylo z hlediska vizuality realizováno v rámci „nezávislé“ časopisecké produkce na území České republiky v letech 1989 –2009. BigMag je přehlídkou časopisů, které se pohybují na okraji vydavatelského mainstreamu i za ním, ale vždy tam, kde motivací není profit, nýbrž nadšení z vyjádření. 


Výstava navazuje na internetovou databázi bigmag.cz, spuštěnou v roce 2008, která usnadňuje orientaci v porevolučních alternativních časopisech a archivuje je v digitální podobě; výstava pak nabídne nenahraditelné fyzické setkání s nimi.


vystavaCílem projektu je představit subkulturní časopiseckou produkci v co největší šíři, prostřednictvím reprezentativního zdroje ukázek. BigMag je pestrá směs, složená z pozapomenutých nebo zaniklých periodik i aktuálních čísel, zahrnuje profesionální grafický design i spontánní tvorbu amatérů. Iniciátory projektu jsou designéři Aleš Najbrt a Bohumil Vašák ze Studia Najbrt a editor Michal Nanoru, známý z časopisu Živel.


Tvorba Jirky Kolára se vymyká tradiční žánrové klasifikaci. Kolár vyvinul soubor inovativních technik založených na kombinaci malby a fotografie. Pro jeho tvorbu je klíčové téma hloubky a povrchu. Výjevy z urbánního prostředí přetváří na pochmurné vize zchátralých a vybydlených měst, používá fotografie politických osobností převzaté z médií a dotváří je hrubými tahy štětce, které evokují naivitu dětských kreseb i vandalismus graffiti.


Většina Kolárových děl z devadesátých let je charakteristická záměrnou nedokončeností. Nehotové, pouze naznačené povrchy, linky a objekty otevírají prostor pro rozdílné interpretace a významy. V tomto kontextu je nevýznamnější cyklus fotografií World Trade Towers pořízený ráno, 11. září 2001, ze střechy Kolárova bytu ve Williamsburgu v Brooklynu, zachycující sloupy dýmu valící se přes East River.


Tyto scenérie jsou „ozdobeny“ obrysy motýlů, obrovských hub a kýčovitých květin. Vzniká tak ostrý kontrast mezi hloubkou této tragédie a povrchností dekorativních elementů.


Výstava Petra Kvíčaly Sight-Specific v centru DOX se bude skládat ze dvou částí. První, umístěná v patrech výstavní věže, bude koncipována jako průřez jeho malířskou tvorbou za posledních pět let. Obrazy z tohoto období jsou charakteristické svými výraznými percepčními účinky. Kvíčala navazuje na tradici op-artu, pracuje abstraktními liniovými ornamenty, zkoumá optické efekty, které jeho malby vyvolává.


Druhou částí výstavy bude výmalba rampy spojující výstavní prostory s kavárnou centra DOX, Důležitou součást Kvíčalovy práce představují tzv. site-specifické malby, které reagují na konkrétní architektonické prostředí, pro které vznikají. Malířský zásah tak nejen promění charakter stávající architektury, ale v závislosti na pozici a pohybu diváka se bude navíc dynamicky proměňovat.


kvicalaVýběr fotografií Alžběty Jungrové z knihy „Blue Light Tonite“ dokumentuje atmosféru kultovního baru na Malé Straně, v jehož hnědé malbě stěn a kleneb jsou vyškrábána jména návštěvníků uplynulých dvou desetiletí. Série fotografií pravidelných návštěvníků, známějších i méně známých, na pozadí poškrábaných zdí vznikala od jara do konce léta 2010, původně jako nezávazné setkání s přáteli. Název výstavy a knihy je odvozen ze svého času frekventované esemesky mezi častými navštěvníky baru: “BL TONITE?“ neboli „Dnes večer v Blue Lightu?“


Centrum současného umění DOX představí výstavu Rudolf Steiner a současné umění, která byla v loňském roce uvedena v Kunstmuseu Wolfsburg a do 22. května 2011 je k vidění v Kunstmuseu ve Stuttgartu. Rudolf Steiner je považován za jednoho z nejvlivnějších a zároveň nejkontroverznějších myslitelů 20. století. Byl filosofem, architektem, sociologem, humanistou, vizionářem a zakladatelem anthroposofie.


Výstava poukazuje na důležitost hledání duchovního významu ve světě, jehož ekonomické a ekologické systémy jsou ve stavu permanentního ohrožení. Steinerův univerzalistický pohled na svět nabízí v tomto kontextu významný impuls. Tento projekt s více než 70 exponáty je křižovatkou, na které se střetávají významnní současní světoví umělci: Joseph Beuys, Mario Merz, Giuseppe Penone, Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Tony Cragg, Helmut Federle, Spencer Finch, Katharina Grosse, Carsten Nicolai, Meris Angioletti, Manuel Graf a Simon Dybbroe Moller. Rudolf Steiner je na výstavě představen výběrem svých kreseb.


Výstavu připravilo Kunstmuseum Wolfsburg a Kunstmuseum Stuttgart. Její prezentace v Praze, která se uskutečňuje ve spolupráci s Centrem současného umění DOX, přihlíží k domácímu kontextu jednak zařazením tvorby Karla Malicha, jednak doplňkovou expozicí Myslet bez konce: české fragmenty, připravenou centrem DOX.


Zdroj: DOX


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !