Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jesus Christ Superstar

3. 06. 2007 | Kultura

Kultovní dílo Jesus Christ Superstar, zpodobňující posledních sedm dní Ježíše Krista očima Jidášovýma, není třeba milovníkům muzikálového žánru nijak představovat.


Autoři Andrew Lloyd Webber a Tim Rice jej pojali jako rockovou operu a právě díky rockovému hudebnímu jazyku si získali milióny příznivců po celém světě – jen v Londýně se muzikál Jesus Christ Superstar dočkal přes 3350 repríz a dodnes patří k nejhranějším titulům vůbec. Od své premiéry, nejprve v zahraničí, poté na brněnské scéně, je inscenace jednou z vůbec nejnavštěvovanějších.
Pojďme si historii muzikálu Jesus Christ Superstar blíže představit.


Jesus Christ Superstar

Jesus Christ Superstar

Na sklonku šedesátých let měla mladá britská autorská dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice za sebou již první úspěch s muzikálem Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat), který byl původně určen pro školní besídku. V kuloárech v Londýně nikdo nepochyboval o jejich talentu. Co však dál? V módě tehdy byla mimo jiné církevní témata. Už muzikál o Josefovi, kterého jeho bratři prodali do otroctví, čerpal ze Starého zákona. Není proto divu, že autoři nakonec přistoupili ke zpracování části Nového zákona. Protože v té době stále určovala muzikálový trend newyorská Broadway, jejíž příliv nápadů však skomíral na úbytě, a projekt v sobě skrýval řadu rizik, dali autoři před jevištním uvedením nakonec přednost premiéře na gramofonových deskách. Nejprve vydali na singlu ústřední melodii Superstar, kterou vlastně příběh o posledních sedmi dnech života Ježíše Krista vrcholí. Jidáš, jeho hlavní partner i zrádce, klade z církevního hlediska ošemetnou otázku, zda jeho oběť měla smysl. Po vydání v listopadu 1969 se singlu prodalo ve Velké Británii za jeden jediný den víc než tři tisíce kusů. Záhy se probojoval na žebříček nejprodávanějších desek i ve Spojených státech. Například v Holandsku pak stanul na samé špici.


Jesus Christ Superstar Jesus Christ Superstar














Kompletní dílo v gramofonové podobě vyšlo v Anglii v říjnu 1970. Měsíc nato i v Americe, kde se toto dvojalbum vyšplhalo záhy na samý vrcholek hitparády dlouhohrajících desek. Vlastní divadelní produkci vzal tehdy na svá bedra významný producent Robert Stigwood, který mimo jiné například v Londýně uvedl na jeviště americký muzikálový šlágr tehdejší doby Vlasy. 12. října 1971 se konala světová divadelní premiéra muzikálu Jesus Christ Superstar na newyorské Broadwayi, tehdejší mekce všech tvůrců hudebního divadla. V tomto okamžiku však bylo prodáno již dvanáct milionů nahrávek tohoto díla. Premiéra Ježíše na Broadwayi však znamenala nejen počátek ohromující kariéry autorů, především skladatele Lloyda Webbera, ale také počátek anglické převahy v tomto hudebně divadelním žánru.


Do Evropy, přesněji řečeno na londýnskou scénu, se muzikál Jesus Christ Superstar dostal o necelý rok později, v srpnu 1971. Není tajemstvím, že anglická inscenace byla podstatně vydařenější. Zde se muzikál Jesus Christ Superstar hrál nepřetržitě po celých osm let a ve své době vytvořil londýnský rekord nepřetržitého uvádění. Jestliže se americká světová divadelní premiéra Jesus Christ Superstar dočkala 720 repríz během dvaceti měsíců, anglické nastudování mělo celkem 3000 repríz.


Jesus Christ Superstar

Dlouho na sebe nenechala čekat ani filmová verze muzikálu Jesus Christ Superstar, která byla za vydatné osobní podpory tehdejšího starosty Jeruzaléma Teddyho Kolleka natáčena vlastně na původních místech děje a do kin uvedena v roce 1973. Film režíroval Norman Jewison, jehož zpracování Šumaře na střeše, jiného muzikálu s židovskou tematikou, tehdy sklízelo úspěch. V případě Jesus Christ Superstar však neměl šťastnou ruku. Divákovi vytvořil jakousi fikci filmu o filmu a v mnoha ohledech převzal méně vydařenou americkou režijní koncepci. A tak film prakticky nikde na světě nedosáhl popularity divadelní verze.


Poselství Jesus Christ Superstar dnešním dnům

Spočítat všechna uvedení Jesus Christ Superstar, počet návštěvníků, či vybrané vstupné, je dnes nemožným úkolem. Nebývalý úspěch slavil tento legendární muzikál především v sedmdesátých letech. V letech osmdesátých bylo v řadě premiér cítit tvůrčí únavu. Avšak deváté desetiletí přineslo dílu nového ducha a divákovi nový generační pohled na tradiční příběh jeho víry. Jinému přináší jedinečnou hudbu, která oslovuje několik generací. A kdyby nic jiného, Jesus Christ Superstar je silným dramatickým příběhem, o kterém si leckterý dnešní divadelní autor může často leda nechat zdát. Příběhem nejen toho, kdo je ochoten obětovat život za blaho svých bližních, ale i národa, který se ocitá v kritické situaci ohrožení. Jeho lidé si pak kladou otázku, zda mají raději riskovat existenci, či si zajistit přežití za každou cenu. Dalo by se také říci, že Riceův a Lloyd Webberův Ježíš je jakými Evangeliem podle Jidáše.


Jesus Christ Superstar Jesus Christ Superstar














Pražský Jesus Christ Superstar

V parném létě roku 1994, se konalo slavnostní uvedení Jesus Christ Superstar - prvního muzikálu současného krále hudebního divadla Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice na českém území. Zvědavost byla velká i skeptická. Avšak inscenace na scéně divadla Spirála na pražském Výstavišti, předčila očekávání. V atypickém prostoru kruhového divadla se před diváky sedmkrát v týdnu odehrávala velká muzikálová show i drama zrady, zatčení a ukřižování Ježíše Nazaretského po celé čtyři roky. Celkem 1 288 krát.


Jesus Christ Superstar mezi Brnem a Prahou

Městské divadlo Brno nastudovalo a uvedlo v režii Stanislava Moši Jesus Christ Superstar na podzim roku 2005 znovu. Před vlastní premiérou si toto nastudování odbylo úspěšně zkoušku ohněm při zahraničních zájezdech v angličtině v Německu, ve Španělsku a zemích Beneluxu. Inscenace poté sklidila mimořádný úspěch i na domácí scéně, kde se hraje dodnes. Na rozdíl od pražské verze z roku 1994 nehrají v této inscenaci rockoví zpěváci, nýbrž, tak jako například v Londýně, zkušení muzikáloví herci. Použito bylo přebásnění Michaela Prostějovského z 90. let. Mošova koncepce Jesus Christ Superstar je pak především sugestivní přehlídkou biblických obrazů. Diváci v Praze mají tedy nyní možnost po letech na scéně GOJA Music Hall obě verze porovnat a hlavně si opět na jeviště připomenout tento „příběh všech příběhů“. Premiéra Jesus Christ Superstar v GOJA Music Hall byla 23. ledna 2007.


Zdroj foto: Michal Škvor

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !