Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koprodukční film ČT Lištičky bude soutěžit v rámci MFF Benátky 2009

15. 08. 2009 | Kultura
Světová premiéra právě dokončeného filmového debutu režisérky Miry Fornay Lištičky se uskuteční na letošním 66. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Drsný snímek s motivem úniku před nevypovězenou minulostí, ale hlavně sesterské lásky a odpuštění, byl vybrán do soutěžní sekce debutů 24 International Film Critics´ Week (Settimana Internazionale della Critica – SIC).

Dnes to oznámili na tiskové konferenci organizátoři tohoto nejstaršího a jednoho z nejvýznamnějších světových filmových festivalů. Nejen pro debutující tvůrce filmu Lištičky, ale i pro celý mladý český a slovenský film je to mimořádný úspěch a naděje, neboť do této soutěžní sekce je každoročně vybráno maximálně 7 filmových debutů z celého světa.

Koprodukční film České televize nebyl vybrán do některé ze soutěžních sekcí tohoto legendárního mezinárodního filmového festivalu poprvé. Připomeňme, že například v loňském roce se díky své umělecké kvalitě na benátský festival dostal koprodukční film ČT Venkovský učitel režiséra Bohdana Slámy.

Vedlejší sekce Critics´ Week byla založena již před 24 lety jako nezávislá sekce mezinárodního filmového festivalu v Benátkách ve stejné tradici jako Koprodukční film ČT Lištičky bude soutěžit v rámci MFF Benátky 2009Critic´s Week v Cannes nebo na Berlinale. Všechny celovečerní režijní debuty prezentované v oficiálním výběru 66. MFF Benátky 2009 včetně filmů uváděných v rámci 24 International Film Critics´Week budou soutěžit o cenu Benátský Lev Budoucnosti známou též jako Cena Luigiho de Laurentiise („Premio Venezio Opera Prima – Luigi de Laurentiis Award)“ dotovanou 100000 dolary.

Česko-slovensko-irský film Lištičky, který se odehrává v Dublinu, bude mít českou distribuční premiéru 17. září 2009.

V hlavních rolích: Réka Derzsi – Alžběta, Rita Banczi – Tina, Aaron Monaghan – Steve, Jitka Josková – Ducky, Jonathan Byrne – Travis, Christopher Simpson – Jeff, Nicholas Pinnock – Mike. Film se natáčel v Čechách (v okolí Prahy), v červenci a srpnu 2008 v Irsku (Dublin, Bray) a na začátku září v Čechách.

Proč název Lištičky? „Není to magický nebo čistě metaforický prvek filmu. Lišky opravdu v Dublinu (stejně jako v jiných irských i anglických městech) žijí. Tím, jak se rozšiřovalo město, byly vytlačovány ze svého přírodního prostředí. Migrovaly za potravou. Lišky se postupně přibližovaly do měst, začaly tam žít, asimilovaly se, což tak trochu připomíná osudy našich hrdinů – nejen našich holek, ale i příběh Mika, Travise nebo Jeffa. Já jsem měla v Londýně své dvě lišky, které jsem obden krmila. A navíc, metafora Lištiček je skvělá – bylo zajímavé objevovat, jak se v extrémních situacích mohou stát lišky i z nás. Film Lištičky je proto také o liškách v nás, nejen v ženských postavách,“ říká režisérka Mira Fornay.

Zdroj: Lištičky.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
listicka-jako listicka...nekdy je to poradna liska
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle