Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!

14. 07. 2009 | Kultura
Jeden z nejdéle očekávaných filmových projektů Jánošík. Pravdivá historie. je konečně hotov a na podzim tohoto roku se Jánošík představí na plátnech kin v Česku, na Slovensku a v Polsku.


Koprodukční polsko-slovensko-česko-maďarský velkofilm Jánošík. Pravdivá historie o nejslavnějším hrdinovi, který bohatým bral a chudým dával, bude mít v Česku premiéru 10. září a diváci poprvé dostanou možnost zhlédnout příběh skutečného Jánošíka, nikoli obraz vybásněné mytické legendy.

Světoznámá režisérka polského původu Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU, působící mnoho let i v Hollywoodu, a její dcera Kasia Adamik film v těchto dnech Jánošíka dokončují, pracují na dabingu a filmové hudbě.

Hlavní roli Jánošíka ztvárnil mladý český herec Václav Jiráček. Představitele Jánošíka hledala režisérka ve třech zemích a Václav Jiráček byl vybrán ze 300 Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie po sedmi letech dokončen!uchazečů. Agnieszka Holland k tomu říká: „Kasia vybírala z více než 300 Jánošíků – v Praze, na Slovensku, ve Varšavě. Do užšího výběru se dostalo 50 nejlepších. Vašek nás okamžitě nadchl, odlišoval se od všech ostatních. Měl v sobě nejen pochmurnost, chlapecké kouzlo, soustředěnost, zdrženlivost a upřímný projev, ale především bylo cítit, že má ten druh vnitřní nezávislosti, bez které se každý hrdina stává jen obyčejnou loutkou. Kromě toho, že Václav vypadá zajímavě a jeho herectví je velmi přesvědčivé, má v sobě onu ‚jiskru‘, se kterou jsem se setkala u několika nejlepších amerických herců“.

Stejně pestré národnostní složení, jako měla Jánošíkova družina operující na rozhraní zmíněných tří zemí, má i filmové obsazení. Jánošíkova druha Tomáše Uhorčíka si zahrál slovenský herec Ivan Martinka. Další důležitou filmovou postavu zbojníka Jánošíkovy družiny si zahrála polská filmová hvězda Michal Zebrowski. Ve filmu uvidí diváci i mnoho dalších českých, slovenských a polských herců, např. Mariána Labudu, Richarda Krajča, Karla Dobrého, Táňu Pauhofovou, Andriana Jastrabana, Mariana Dziedziela, Katarzynu Herman, Maju Ostaszewskou a Eryka Lubosa. Jánošíkovu osudovou lásku ztvárnila americká herečka Sarah Zoe Canner, která se svoji roli naučila ve slovenštině.

Výpravný velkofilm Jánošík. Pravdivá historie vznikl podle scénáře scenáristky a režisérky Evy Borušovičové. ScénářJánošík. Pravdivá historie původně psala jako svoji diplomovou práci a strávila několik let studiem archivních dokumentů. Na rozdíl od tradičního vnímání obrazu Jánošíka jako mytického lidového hrdiny ji zajímaly skutečné životní osudy charizmatického mladíka, který se přesto, že zemřel velmi mladý, stal legendou.

Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie po sedmi letech dokončen!Právě nový přístup ke zpracování příběhu o Jánošíkovi a jiný pohled na známého hrdinu zaujal režisérku Agnieszku Holland, která si přizvala ke spolupráci svoji dceru Kasiu Adamik, jež měla v té době na kontě úspěšný americký režijní debut – černou komedii Bark! (Štěkot).

Velkorysý projekt Jánošík. Pravdivá historie, který měl být prvním moderním slovenským velkofilmem v porevolučním období, odstartoval v roce 2002 producent Rudolf Biermann. Od října 2002 do konce ledna 2003 se natočilo přibližně 40 procent filmu. V té době nikdo netušil, že se Jánošík na šest let odmlčí kvůli odstoupení jednoho z partnerů. Projekt Jánošík. Pravdivá historie zmítaný finančními problémy, které prodloužily dobu jeho vzniku na celých sedm let, dovedl do úspěšného konce s celkovým rozpočtem 6 000 000 eur polský producent Dariusz Jabłoński a jeho společnost Apple Film Production, která na základě smlouvy převzala práva od slovenského producenta.

Dariusz Jabłoński říká: „Jsme hrdí, že se nám tento mimořádně náročný projekt podařilo přivést ke šťastnému konci. Získali jsme partnery z Polska – Polskou televizi a Polský institut filmového umění, dále HBO Central Europe a podařilo se nám zapojit do projektu také Maďary. Realizovali jsme větší část natáčení a celou postprodukci. Vznikl tak skutečně středoevropský film Jánošík. Pravdivá historie. Od začátku jsme si byli jisti, že za tento projekt je potřeba bojovat s plným nasazením. Půvab původního natočeného materiálu, mistrovství Agnieszky Holland a mladistvá vize Kasii Adamik způsobily, že ačkoliv jsme si byli vědomi náročnosti naší cesty, vyplatilo se na ni vykročit.“

V létě roku 2008 se tak mohli herci filmu Jánošík. Pravdivá historie znovu obléct do svých zbojnických kostýmů a po šestileté pauze se znovu postavit před kameru Martina Štrby. Po letech nezdarů se na film usmálo štěstí i v tom, že se nikdo z herců výrazně nezměnil. „Všichni jako by se drželi nějaké zvláštní diety a čekali, až se projekt dokončí. Byl to pro nás úplný zázrak a svým způsobem i vysvobození,“ řekl představitel hlavní role Jánošíka Václav Jiráček.

Film Jánošík. Pravdivá historie vznikl celkově za 90 natáčecích dní na slovenské a polské straně Tater, v Terchové, Pieninách, v Podhalí a na Spiši. Ve filmu Jánošík. Pravdivá historie účinkovalo více než 100 herců a několik tisíc komparzistů. Kromě nich si ve filmu o Jánošíkovi zahrálo přes tisíc zvířat, nejpočetnější skupinu tvořily ovce (920) a koně (76). Pro potřeby natáčení bylo vyrobeno 20 povozů, téměř 80 střelných zbraní, více než 90 sečných a bodných zbraní a 2 děla. Celkově bylo použito 45 kilogramů střelného prachu, více než 100 kostýmů, kompletní výzbroj pro osmnáctičlennou zbojnickou družinu, pět historických kočárů a početné stavby.

Pro producenta Jabłońského není tento film o Jánošíkovi první koprodukční spoluprací se slovenskými a českými filmaři. V roce 1999 koprodukoval úspěšný a oceněný snímek Je třeba zabít Sekala a nedávno debutoval i jako režisér snímku Jahodové víno, kde si hlavní role zahráli Zuzana Fialová a Jiří Macháček, a také celovečerního dokumentu Vojenské hry (Gry wojenne). Kromě celovečerního filmu o Jánošíkovi vznikne i čtyřdílný televizní seriál.

Autoři fotografií:
Copyright: Marcin Makowski/Apple Film Production

Zdroj: Bioscop

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!:

Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!
Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!
Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!
Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!
Koprodukční velkofilm Jánošík. Pravdivá historie dokončena!
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se mi vice libila starsi verze..
Obrázek uživatelky
profil
Moc se na tenhle film těším Smajlík Jsem na to moc zvědavá
Obrázek uživatelky
profil
jaká je tedy pravda o jánošíkovi?snad nám ji opravdu odhalila paní režisérka!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda