Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn

31. 05. 2013 | Kultura
Sedmý ročník tradiční historické akce Královský průvod 2013 přináší řadu novinek, především přesunutí začátku průvodu na pátek 31.5. 2013 večer, a také nový císařský pár. V rolích císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková. 

Císař Karel IV. (David Suchařípa) vyrazí v doprovodu své manželky Elišky Pomořanské (Iveta Jiříčková), rytířů a dvořanů z Pražského hradu tentokrát už v pátek 31.5. 2013 večer, a to v 19:30 z katedrály sv. Víta. Jeho cesta s císařskými klenoty pak povede ulicemi historického centra Prahy na Karlovo náměstí, kde tuto část průvodu zakončí historický program. Na návštěvníky akce Královský průvod 2013 čeká spousta středověké hudby, dobové tance, napínavý rytířský souboj a na závěr dech beroucí ohňová show.

Královský průvod 2013 z Prahy na KarlštejnZakončením pražské části průvodu na Karlově náměstí chceme více připomenout historickou tradici vystavování císařských korunovačních klenotů. Právě zde, v centru největšího pražského náměstí, totiž stávala kaple Božího těla, kde císař Karel IV. nechával klenoty a další svátostiny vystavovat. Přesnou polohu této kaple doložil nedávný archeologický výzkum,“ říká starostka MČ Praha 2 Jana Černochová .   
 
Průvodu se každoročně účastní na tři sta dobrovolníků v dobových kostýmech. Přidat se může úplně každý, s kostýmem, nebo bez! Kostým si můžete půjčit vlastní, nebo se zaregistrujte na internetových stránkách Královského průvodu www.kralovskypruvod.eu, a my vám ho půjčíme!
 
Víkendová část programu průvodu (1. – 2.6. 2013) se přesune do středních Čech. V sobotu 1. 6. v 10:00 vyrazí průvod z Chuchle přes Radotín a Černošice do Dobřichovic, odkud se následující den, tedy v neděli 2. 6. v 9:30 vydá podél Berounky přes Lety, Řevnice, Zadní Třebaň a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Ve všech obcích a městech na trase průvodu je pro návštěvníky akce přichystán bohatý program. Na louce pod Karlštejnem je v neděli připraven celodenní doprovodný program. Závěrem průvodu bude uložení korunovačních klenotů Karlem IV. a jeho chotí do Kaple sv. Kříže na hradě Karlštejn.
 
Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn je volně inspirován středověkou tradicí. Císař Karel IV. nechával vždy týden po Velikonocích vystavovat císařské korunovační klenoty a další svátostiny v kapli Božího těla na dnešním Karlově náměstí. Poté byly klenoty navráceny zpět na Karlštejn, kde byly po zbytek roku uloženy v kapli sv. Kříže. A právě návrat klenotů na nejslavnější český hrad je námětem této historické akce. Přeneste se do středověku a zúčastněte se velkolepé historické podívané. 

Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn 2013 se letos koná od pátku 31.5. 2013 do neděle 2.6. 2013. Přijďte se pozdravit s císařem Karlem IV. a jeho chotí!

Zdroj, foto: Královský průvod

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn:

Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn
Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn
Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn
Královský průvod 2013 z Prahy na Karlštejn
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !