Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krnovské hudební slavnosti 2012

18. 09. 2012 | Kultura
Závěr léta v Krnově je již jedenáct let spjat s hudbou, kterou přináší festival Krnovské hudební slavnosti 2012. Letošní šestidenní maraton hudby potrvá od úterý 18. 9. 2012 do neděle 23. 9. 2012 a nabídne koncerty různých žánrů a další akce na deseti různých místech města, z nichž dvě, Bauerova kavárna a kostel Narození Panny Marie v sousedství minoritského kláštera, mají v programové nabídce premiéru.

Festival Krnovské hudební slavnosti 2012, jenž zůstává věrný svým dramaturgickým tradicím, zahájí Úvodní koncert učitelů, absolventů a žáků ZUŠ Krnov a linie klasické hudby se přenese i do dnů následujících. V nich se představí Ostravské divadelní flétnové duo, mezzosopranistka Ilona Kaplová, Krnovské hudební sdružení, pop operní trio La Gioia, v kině Mír bude k vidění záznam přímého přenosu opery Aida z Metropolitní opery v New Yorku, varhanní hudba se ponese montážním sálem firmy Rieger-Kloss Varhany, s. r. o., i Koncertní síní sv. Ducha.

Krnovské hudební slavnosti 2012Současnou hudební vlnu přinesou na festivalu Krnovské hudební slavnosti 2012 především koncerty na Hlavním náměstí, kde kromě jiných vystoupí Dan Bárta  & Illustratosphere  & Epoque Quartet, oblíbení slovenští No Name, hity proslavená kapela Mandrage, Rock & Roll Band M. Woodmana, krnovští Princess Queen Revival nebo ethno grove hrající Evolution Dejavu. K mimořádným večerům bude patřit středeční koncert krnovské formace Bratři Orffové a vrcholem se stane nedělní závěrečný koncert Davida Kollera s Agon Orchestra - souboj rockové kapely se souborem klasických nástrojů.

Výčet účinkujících, který není zdaleka úplný, vůbec nenasvědčuje tomu, že se i festival Krnovské hudební slavnosti 2012, stejně jako mnoho jiných kulturních akcí, potýká s nedostatkem finančních prostředků. Zatímco v minulých letech se pořadatelé při vytváření programu festivalu mohli opřít o finanční podporu Evropské unie nebo Moravskoslezského kraje, letos se museli spolehnout jen na vlastní prostředky, příspěvek města Krnova a přízeň sponzorů.

Krnovské hudební slavnosti 2012 - program:

Legenda David Koller proti Agon Orchestra
Praha. Brno. Plzeň. Tři města, tři koncerty, třikrát vyprodáno. To je bilance unikátních jarních  koncertů Davida Kollera s Agon Orchestra. Čtvrtým městem, kde se David Koller s tělesem, které se specializuje na soudobou vážnou hudbu, představí, bude Krnov. V Městském divadle v neděli 23. září spolu zahrají Kollerovy největší hity.

A nebude to běžný koncert rockové kapely doplněný o symfonické nástroje. Oba soubory, Kollerband  a Agon Orchestra, se budou snažit ukázat, kdo dokáže dát Kollerovým skladbám bohatší, lepší a ušlechtilejší zvuk, aranže a výraz. Posluchači se tak mohou těšit na známé písničky jako Daniela, Chci zas v tobě spát, Majolenka, Milá, Nic není nastálo, Amerika nebo Medvídek jak v symfonické podobě v dosti vzdálených cover verzích, tak v původním rockovém soundu.

K netradičnímu spojení Kollerbandu se symfoniky vedené Petrem Kofroněm inspiroval zpěváka, skladatele, bubeníka a kytaristu Davida Kollera nejen projekt Lucie v Opeře před deseti lety, ale především deska Filipa Topola a Psích vojáků, kterou s Agonem nahráli v roce 2001. Dirigent Petr Kofroň s Kollerem navíc již producentsky spolupracoval na albu Teď a tady. Neděle 23. září / 19.00 hodin / Městské divadlo /

No Name zahrají také megahit Ty a tvoja sestra
Nejhranější slovenská kapela na českých rádiích a nejpopulárnější formace ze Slovenska v Česku vůbec. To je skupina No Name, která vystoupí na festivalu Krnovské hudební slavnosti 2012 na Hlavním náměstí v sobotu 22. září.

Nástupci legendárního Elánu nabídnou publiku svěží, neotřelé, emocionálněKrnovské hudební slavnosti 2012 podané melodie, k nimž patří hit „Ty a Tvoja sestra“, který se na přelomu tisíciletí propracoval mezi pět nejhranějších skladeb na českých rádiích. Stejně tak se umístil další hit „Žily“ z alba „Počkám si na zázrak“, které na Slovensku posbíralo hned pět cen Grammy. Bodovala také píseň „Ďakujem, že si“ a megahit „Nie, alebo áno“ byl dokonce vůbec nejhranější písní v českém éteru.

No Name se vyšvihli na vrchol československého hudebního nebe, což potvrdilo i další album „Slová do tmy“, které se stalo dvakrát platinovým jak na Slovensku, tak i u nás. Následně spatřilo světlo světa neméně úspěšné album „Čím to je“, No Name na Slovensku postupně posbírali hned pět stříbrných slavíků a dvakrát získali v Českém slavíku absolutní cenu – Slavíka bez hranic. Vloni kapela oslavila patnáct let a vydala „Nový album“.

Kapelu No Name tvoří čtyři bratři Timkové, frontman a sólový zpěvák Igor Timko, sólový kytarista a zpěvák Roman, bubeník a zpěvák Ivan a benjamínek, kytarista a zpěvák Dušan. Spolu s nimi do formace patří baskytarista Vilo Gutray s klávesákem a zpěvákem Zolim Sallaiem. Sobota 22. září / Hlavní náměstí /

Dan Bárta s Illustratosphere přizve také Epoque Quartet
Zpěváka a skladatele Dana Bártu, držitele celé letky Andělů - cen Akademie populární hudby, snad ani není třeba představovat. Zakládající člen skupin Alice a J.A.R., Ježíš i Jidáš ve velmi úspěšném českém nastudování muzikálu Jesus Christ Superstar, Che v muzikálu Evita či frontman formace Sexy Dancers se z klokotu devadesátých let se vynořil jako osobnost, která vnímá a tvoří muziku všemi smysly.

A neslaví úspěchy jen v Česku. Jen v posledních měsících hrál na street festivalu v Bruselu s looperem En:druem, na festivalu vážné hudby v Santiagu, s jazzovým triem Roberta Balzara vystoupil v klubech na Kypru, v Belgii, Portugalsku a ve Španělsku, s Bobby McFerrinem absolvoval koncerty v Bratislavě a na festivalu Colours of Ostrava.

Na festivalu Krnovské hudební slavnosti 2012 bude koncert jednoho z mála mužských jazzových vokalistů v Evropě s vynikající technikou zpěvu a originálním repertoárem vrcholem pátečního festivalového odpoledne na Hlavním náměstí. Na pódiu se objeví nejen se svou kapelou Illustratosphere, ale také se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet, jehož čtyři členy s bohatými pódiovými zkušenostmi přivedla ke společné práci nejen názorová shoda a příbuznost uměleckého naturelu, ale především mimořádné nadšení pro žánry obvykle nezařazované pod hlavičku „vážné hudby“ - jazz, rock a funk. Pátek 21. září / Hlavní náměstí /

Krnovské hudební slavnosti 2012 začínají 18. 9. 2012 a potrvají
až do neděle 23. 9. 2012

Zdroj, foto: Mikskrnov.estranky.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !