Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní kina získávají na oblibě

19. 08. 2010 | Kultura

Letní kina pod širým nebem se vrací mezi oblíbená zpestření letních zábav. Města, která neměla letní kina je budují a naopak, ty, co chátraly se těší rekonstrukci. Návštěvníků letního kina je stále více, což potvrdil i zájem o naši anketu na téma: Letní kino.

 

V  anketě zvítězila odpověď, že to má své kouzlo a to volila většina 43%, 24% nechodí do kina vůbec. Nepřízně počasí se obává pouze 7% a příjemnou změnou je letní kino pro 17% a 4% uvítala pobyt na vzduchu. Pěti procentům se nelíbí filmy, kterou jsou v letním kině promítány. Celkem se soutěže zúčastnilo 146 spotřebitelů.

Letní kina byla v minulosti oblíbeným místem, ale po nástupu videa a větší nabídce programů v televizi, spotřebitelé raději trávili čas u filmů v domácí pohodě , v rodinném kruhu. Ale postupem času spotřebitelé zjistili, že kina mají svoji atmosféru, často se stává, že televize už není tou nejhlavnější záležitostí v rodině a také si každý více vybírá, co chce vidět a co nechce. A v létě si nechtějí spotřebitelé nechat ujít příjemnou změnu atmosféry při sledování vybraného filmu.

Výjimkou zájmu je Karlovarský kraj, kde má o představení v letních kinech zájem stále méně lidí. Kino v Karlových Varech například přes deset let chátralo, hlavní podíl na jeho chátrání měl kromě nezájmu diváků také nedostatek peněz. Ještě v 90. letech minulého století využívali tamní kino pod širým nebem pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu. Radní ještě před rokem tvrdili, že jeho obnova by stála miliony korun a na svůj provoz by si s největší pravděpodobností nevydělalo. K jeho obnově nepomohla zatím ani petice, kterou podepsalo zhruba 4000 lidí z celé republiky. Osud karlovarského letního kina je tedy zatím nejistý.

Oproti tomu v Praze jsou v provozu letní kina tři.

V Hradci Králové, zahájili svůj provoz již v červnu, i letos nabízí svým návštěvníkům zapůjčení teplých dek a deštníků pro variantu nepříznivého počasí. Počasí je největším konkurentem, loni se muselo zrušit promítání šestkrát.Pro letošní rok se podařilo získat filmy ceněné na festivalech nebo kritikou i všechny letošní české novinky a každý pátek se hraje za symbolických 20 korun takzvané artové filmy, pro náročného diváka, nebo horory. V areálu je restaurace a vstup do kina je povolený například i s bicyklem nebo psem.

Na Náchodsku je nejznámější kino v kempu. Je však ve velmi špatném stavu a zastarale technicky vybavené. Plusem je ale částečné zastřešení areálu, což dovoluje promítat téměř za každého počasí. Promítá se od půlky června do konce srpna klasická dostupná nabídka české distribuce, tedy filmy, které jsou hity v zahraničí a velký je podíl české produkce. Kino je využíváno také pro pořádání festivalů a dalších podobných akcí.

Na Rychnovsku fungovalo v minulosti několik letních kin, ale všechna postupně ukončila svoji činnost.

Oplocený areál letního kina v Trutnově pojme kapacitu do 15 000 osob. Letošní provoz změnil provozovatele a promítat bude každý pátek, především letošní české i zahraniční novinky. Připraveny jsou i různé soutěže o vstupenky.

Ve městech na Vysočině zájem o promítání pod hvězdami rok od roku klesá. Filmoví fanoušci mohou proto využít Kinematografu bratří Čadíků, který města pravidelně v létě navštěvuje.

K letním kinům je optimistický organizátor filmového života , který si myslí, že navzdory všeobecnému názoru o ústupu slávy letních amfiteátrů pozoruje v poslední době opačný trend. Zaznamenal vznik tří nových letních kin a dokonce jednoho s 3D technikou.

Řada letních kin bude letos v létě v provozu ve Zlínském kraji, některá už sezonu zahájila v květnu.

Na Chrudimsku provozují letní kino v autokempu a v Pardubicích promítá od prvního července v městském parku denně jeden film. Již pátým rokem se tu neplatí vstupné, což se organizátorům osvědčilo. Průměrná návštěvnost byla tisíc diváků denně a průměrný věk diváka se pohyboval od 25 do 30 let.

Na zahradě muzea ve Svitavách budou po několika letech opět promítat filmy pod širým nebem. Hrát se bude vždy ve čtvrtek, pátek a v sobotu.

Svoji letní sezonu zahájilo od 1. července proslulé letní kino v Klatovech, které bude v provozu až do konce srpna. Poslední tři roky navštívilo letní kino během sezony kolem 3500 diváků, na rozdíl od jiných podobných zařízení nehrozí zánik. "Pokud by byla sezona kvůli počasí špatná, nic nebrání tomu, aby se provoz letního kina uzavřel, a pokračovalo se v kině Šumava. Domnívám se, že lidé chodí do letního kina pro jeho nezaměnitelnou atmosféru a nikoho by nemělo odradit ani trošku horší počasí, to už k tomu prostě patří," říká provozovatel kina v Klatovech.

Možná budete v zimě vzpomínat na letní kino u svého domácího kina, protože to letní,  pod širým nebem, vám umožňuje vnímat nejen pomocí zraku a sluchu , ale vnímat i kousek přírody, třeba i  její nepřízeň. Určitě to svědčí a vašem aktivním přístupu k životu.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
letni kino je fajn, je v tom kus romantiky, i ti komari se daji prezitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to super v lete vonku...ako za detstva
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles