Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní Shakespearovské slavnosti 2012 zahajují předprodej

21. 05. 2012 | Kultura
Drama Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli připravuje jako svou hlavní novinku festival Letní Shakespearovské slavnosti. Ten letos proběhne od 26. června do 7. září 2012 v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Poprvé v historii zavítají Letní Shakespearovské slavnosti i do Plzně. Předprodej vstupenek na pražská a plzeňská představení začíná ve středu 18. dubna od 10.00 hod.

Napínavý příběh Richarda, největšího ze všech Shakespearových bídáků, uvidíme na kulturní akci s názvem Letní Shakespearovské slavnosti poprvé. Titulní roli bude hrát Jiří Langmajer, režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba. Ten pro festival Letní Shakespearovské slavnosti nastudoval už hry Král Lear a Romeo a Julie.

Letní Shakespearovské slavnosti„Potřeboval svět Richarda anebo potřeboval Richard svět, aby mohl roztočit ten svůj děsný tanec smrti?,“ zamýšlí se nad postavou fascinujícího démona režisér Martin Huba. „Richard III. je totiž totiž ďábelsky dobrý tanečník a je dobré se s ním občas potkat na parketu. Už proto, aby nás ztráta morálky a svědomí -  což je hlavní melodie, na kterou Richard tancuje -  netěšila, ale děsila. Proto říkám: Vítej, Richarde! Nejvyšší čas! Potřebujeme Tě!,“ uvádí.

Vedle Jiřího Langmajera, který na akci Letní Shakespearovské slavnosti zazářil už jako princ Hamlet, uvidíme i další zajímavé herce a herečky. Richardem ďábelsky sváděnou Lady Annu bude hrát Klára Issová, zrazeného bratra Clarence ztvární Kamil Halbich.  Královnu Alžbětu hraje Simona Postlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová. Jako Catesby se představí Marek Taclík, v roli lorda Buckinghama uvidíme Karla Dobrého. 

Komedie marné lásky a ještě jeden Richard III.


Premiéru na akci s názvem Letní Shakespearovské slavnosti bude mít letos i komedie Marná lásky snaha. V dravé i hravé komedii lásky účinkují Lukáš Hejlík a Kateřina Janečková - sympatická dvojice je známá mj. z televizního seriálu Ošklivka Katka. Dále hrají Michal Kavalčík (populární jako „Ruda z Ostravy“), Vladimír Polák, Lada Bělašková, Jiří Sedláček, Vladimír Čapka, Jan Fišar a další ostravští herci.

Představení plné hudby a živé herecké akce připraví pro ostravskou část Letních Shakespearovských slavností režisér Ondrej Spišák. „Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky,“ říká režisér, který chce téma přiblížit hlavně mladým divákům. 

V České republice poprvé uvidíme ještě jednoho Richarda III., tentokrát ale v podání slovenských divadelníků. Představení s Robertem Rothem v hlavní roli uvádějí slavnosti třikrát koncem července na Pražském hradě.

Falstaff u Prazdroje a hry na dalších scénách 


Festival Letní Shakespearovské slavnosti uvede také reprízy dříve úspěšných her: letos už potřetí a naposledy uvidíme hru Jindřich IV., příběh přátelství a politiky v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Na programu zůstává divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou v roli rytíře Falstaffa a Simonou Stašovou jako důmyslnou paní Pažoutovou.

Letní Shakespearovské slavnosti - Veselé paničky windsorské


V Praze a Ostravě se bude hrát Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou režiséra Pavla Šimáka. Představení s chytlavou muzikou Pavla Helebranda má tento rok už svou derniéru, takže si ho nenechte ujít.

V Bratislavě a v Brně bude mít premiéru komedie Dvaja páni z Verony v režii divadelníka a hudebníka Petera Mankoveckého se Zuzanou Norisovou, Evou Kodešovou, Martinem Zounarem, Ľubošem Kostelným ad. V Ostravě a na Slovensku má reprízu slovensko-česká komedie Oko za oko – niečo za niečo, jiskřivá fraška s Ivanou Jirešovou, Martinem Trnavským a Richardem Stankem v režii Michala Vajdičky.  

Poslední titulem letošního programu akce Letní Shakespearovské slavnosti je drama Antonius a Kleopatra s výborným česko-slovenským obsazením: hru o lásce egyptské vladařky a římského vojevůdce uvidíme tento rok už jen v Bratislavě

Kulturní akce s názvem Letní Shakespearovské slavnosti  proběhne od 26. června do 7. září 2012 v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu.


Zdroj: Letní Shakespearovské slavnosti
Foto: AGENTURA SCHOK

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je tady znovu?
Obrázek uživatelky
profil
článek vyšel pozdě, když už je předprodej 10 dní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles