Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý program

14. 07. 2013 | Kultura
Mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby 2013, který každoročně přináší vytříbenou dramaturgii, bohatý program a originální festivalové projekty, se letos odehraje v duchu horkého, hudbou pulsujícího Říma. V koncertních programech čtrnáctého ročníku se od 14.7. 2013 do 6.8. 2013 představí špičkoví zahraniční i domácí interpreti v čele s ansámblem Cantus Cölln, pěvcem Carlosem Menou, souborem Arte dei Suonatori či sopranistkou Claire Lefilliâtre.

V programu Letních slavností staré hudby 2013 samozřejmě nechybí rezidenční orchestr Collegium Marianum. Festival návštěvníkům nabídne ve skvostných historických prostorách Pražského hradu, Anežského a Břevnovského kláštera, Novoměstské radnice nebo Zámku Troja vhled do klíčových momentů hudebních dějin věčného města, od rané italské renesance přes vrcholy vokální polyfonie a počátky instrumentálního baroka až k velkolepým orchestrálním dílům G. F. Händela a operním áriím A. Vivaldiho. Poprvé letos festival Letní slavnosti staré hudby 2013přichází s novinkou doprovodného akce.

Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý programLetní slavnosti staré hudby 2013 – informace:


Předprodej vstupenek začíná dnešním dnem a je možné je rezervovat a koupit online na www.letnislavnosti.cz. Předprodej vstupenek ve festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27 a v síti Ticketpro bude zahájen 29. května. Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky. Navíc do 30. 6. lze vstupenky na koncerty ve Španělském sále Pražského hradu (18. 7. a 6. 8.) získat se slevou (podrobnosti na www.letnislavnosti.cz). Pořadatelé nabízejí slevy studentům i držitelům ZTP a ZTP-P. Ceny vstupenek jsou od 300 do 1400 Kč.
 

Letní slavnosti staré hudby 2013 – program:


Čtrnácté Letní slavnosti staré hudby zahájí s patřičným leskem ve Španělském sále Pražského hradu. Vystoupí německý ansámbl vokálních sólistů, světově proslulý Cantus Cölln, který je jednou z hlavních hvězd tohoto ročníku. V programu s názvem Theatrum sacrum (18.7. 2013) představí římská oratoria a kantáty z doby rozkvětu žánru ve 2. polovině 17. století, v dílech barokních mistrů Marca Marazzoliho, Giacoma Carissimiho a jejich mnichovského následovníka Johanna Caspara Kerlla.

Druhý festivalový večer bude prostoupen geniem loci vatikánské Sixtinské kaple, která bývala významným centrem hudebního dění. Kostel sv. Salvátora vprostřed kláštera sv. Anežky České zažije 24.7. 2013 magickou přeměnu v Cappellu Sistinu, již pod vedením Vojtěcha Semeráda zprostředkuje vokální ansámbl Cappella Mariana. Ta skrze svou znějící kontemplaci připomene renesanční mistry Felice Aneria, Jeana Moutona či Cristóbala de Morales, jenž se při zpěvu nechával inspirovat tehdy právě vznikajícími nástěnnými malbami Michelangela. Zazní také slavná Missa Papae Marcelli G. B. Pierluigiho da Palestrina a strhující Miserere mei, Deus Gregoria Allegriho.

25.7. 2013
si Novoměstská radnice vzpomene na hudbu, jaká se hrála v době jejího vzniku. Proslulý norský flétnista Jostein Gundersen s ansámblem Currentes totiž její dávné zdi rozezvučí ballatami, chansony a madrigaly v programu s mystickým názvem Spinato intorno al cor. Sofistikovaná a zároveň uhrančivá hudba bude z pera italského zpěváka a skladatele doby trecenta Antonia Zacara da Teramo (cca 1365–1416), současníka Karla IV.

Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý programStrhující hudební zážitek slibuje koncert fenomenálních Španělů – pěvce Carlose Meny a teorbisty a kytaristy Enrika Soliníse se souborem Euskalbaroquensemble (29.7. 2013). Ti skrze mistry raného baroka, Giovanniho Girolama Kapsbergera, Domenica Mazzocchiho, Giovanniho Felicese Sancese a dalších, přenesou do barokní zahrady Zámku Troja pověstný Zlatý milník (Milliarium aureum), který za dnů císaře Augusta stával na Foru Romanu a ohlašoval, že všechny cesty vedou do Říma. I ty hudební … Pražská Troja se tak, byť na jediný večer, stane pomyslným pupkem světa (El tambor del mundo).

Nejen do Říma, ale také z Říma vedou všechny cesty! Poslední červencový večer sleduje slavného Domenica Scarlattiho, jak míří z Říma do Lisabonu, kde se setká s nejnadanějším a nejoddanějším ze svých žáků, místním hudebníkem José Antóniem Carlosem de Seixas. Komorní díla těchto dvou mistrů zazní v podání bravurního portugalského Ludovice ensemble a ve společnosti dalších jižanů, skladatelů Pietra Paola Capelliniho, Carla Ambrogia Lonatiho či Pedra Lopese Nogueiry. Za zvuku vzájemného mísení vlivů – Roma Lusitana / Lisbona Romana – se v Břevnovském klášteře bude 31.7. 2013 nalévat i portské…

2.8. 2013
se v Rudolfově galerii na Pražském hradě za asistence svaté Cecílie, patronky hudby, rozšíří řady archandělů. Vedle Michaela, Rafaela a Gabriela symbolicky přibude letošní jubilant Arcangelo Corelli (1653–1713). Kvartet hráčů, členů světoznámé Netherlands Bach Society v čele s houslistkou Cecilií Bernardini, představí vedle Corelliho instrumentálních skvostů také tvorbu jeho souputníků, kteří v pěstování triových sonát nebyli o nic menšími mistry: Lelia Colisty, Georga Friedricha Händela a Giovanni Bononciniho.

Pietro Ottoboni – kardinál, který byl básníkem, mecenášem a milovníkem hudby – pořádal ve svém honosném Palazzo della Cancelleria v Římě opulentní hudební hostiny. U jednoho notového pultu se tak sešli například Antonio Vivaldi a Alessandro Scarlatti. Také festival Letní slavnosti staré hudby přinese podobnou velkolepou Římskou slavnost. 6.8. 2013 ve Španělském sále spojí zvuk barokní orchestry Arte dei Suonatori z Polska a pražské Collegium Marianum, aby podpořily zářivý soprán Claire Lefilliâtre a znovu umožnily setkání kardinálových chráněnců – vedle Vivaldiho a Scarlattiho například Arcangela Corelliho a Georga Friedricha Händela.

Letošní dramaturgie Letních slavností staré hudby představuje Řím jako živé hudební centrum, místo zrodu či dotváření řady hudebních žánrů a stylů, od oratoria jako duchovní obdoby barokní opery přes světskou kantátu a instrumentální sólovou sonátu až po velkolepé, orchestrální concerto grosso. Atmosféra letní Prahy a překrásné prostředí všech koncertních sálů nepochybně přispějí k jižansky uvolněnému a zároveň slavnostnímu rázu tří festivalových týdnů.

Obojí se prolíná v koncepci doprovodné akce festivalu, tento rok v premiéře. 14.7. 2013 se prostory staropražského Clam-Gallasova paláce, od malebných nádvoří přes schodiště zdobené Braunovými plastikami po krásný mramorový sál, rozeznějí fanfárami, římskými barokními písněmi, tanci a sonátami. V připravené hudební dílně si zájemci, včetně těch nejmenších posluchačů, budou moci vyzkoušet společné muzicírování a seznámit se s barokními nástroji, chybět nebude ani občerstvení včetně italského caffè a gelato – zkrátka pravé letní  Palazzo in festa ...

Letní slavnosti staré hudby 2013 nabídnou i letos bohatý program.
Přijďte se přesvědčit v termínu od 14.7. 2013 do 6.8. 2013.


Zdroj, foto: Letní slavnosti

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý program:

Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý program
Letní slavnosti staré hudby 2013 nabízí bohatý program
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !