Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto v zámku Troja

13. 07. 2008 | Kultura
V této sezóně uplynulo 330 let od začátku stavby Zámku Troja – jedinečné ranně barokní předměstské vily a 300 let od úmrtí Václava Vojtěcha hraběte ze Šternberku, který ji nechal postavit. Galerie hlavního města Prahy nabízí v letní sezóně nové kulturní projekty, kterými se snaží podpořit obnovu historických vazeb významné kulturní lokality, probuzení regionálních tradic a povzbuzení sounáležitosti obyvatel Prahy a především Troji s významnou uměleckou památkou - zámkem.
 

Projekt Green Space

Šternberské slavnosti – festival Archa 2008



Léto v zámku TrojaJednou z novinek letošní sezóny v Trojském zámku je projekt Green space. Zámecká zahrada v Troji má unikátní barokní geometrické členění, které je už svou původní koncepcí spojeno s využitím ideální symbiózy architektury, vodních prvků, plastik a zeleně. Volná skupinová výstava současného aktuálního umění představuje práce čtyř českých výtvarných umělců (na jejich výběru spolupracoval Jiří T. Kotalík), kteří bezprostředně reagují na současné dění v naší společnosti a pro horní parter zahrady zapůjčili na letní sezonu 4 převážně figurativní plastiky, resp. asambláže plastik.

Dominantní postavení racionální pragmatičnosti vytváří bohatý zdroj pro reflexi v dílech, jejichž zdánlivá iracionalita až pitoresknost nikoho nešetří a je dosti těžké je ignorovat. Instalace v přírodním prostředí vyzývá k pohledu na život, který vlastně parafrázuje, ale i paroduje a ironizuje, vytváří metafory, klade otázky a neváhá provokativně odlehčit i závažná témata. Díla Xénie Hoffmeisterové a Hany Purkrábkové vznikla v Troji jako dočasné  instalace, kde na jedné straně groteskní podtext našich nekonečných volebních maratonů připomínají Řvouni, obklopující pokorného Kandidáta, a na druhé straně strašliví krtci pronikají z podzemí a jako hrozba Armagedonu zpřítomňují Vítězství tmy nad naším světem. Fetiš Václava Špaleho je vytvořen pro Troju a připomíná v mírně ironické podobě jak mytologické kořeny místního jména, tak i různé barokní hříčky, které byly oblíbenými sběratelskými kratochvílemi zámeckých pánů. Pocta Josephu Beuysovi Antonína Kašpara zhmotňuje nepřehlédnutelným artefaktem happeningy a objekty legendárního německého autora.
Léto v zámku TrojaZáměrem celého projektu je založení nové tradice prezentace moderních figurativních plastik v zahradách zámku Troja a zpestření prohlídky celého areálu i pro běžné návštěvníky, kteří zahradu rádi opakovaně navštěvují – některé plastiky se také možná stanou součástí srpnové divadelní performance v zámku Troja - Archa 2008 (15. – 17.8.2008).


Festival divadla a původních řemesel „Archa 2008“
je součástí projektu Šternberské slavnosti. Třístétřicáté výročí počátku stavby zámku se proto odráží v koncepci festivalu – připomenutím původních řemesel i hraběte Václava Vojtěcha ze Šternberku, který nechal zámek postavit.
V průběhu prvních dnů festivalu bude v zahradě Trojského zámku přímo na místě před diváky jako součást stavebně řemeslných tradic sestaven model lodi, který bude doplňován novými díly, ručně tesanými na místě. Následně budou tesařskou technikou vyrobeny další díly rozšířené scény. Tesařské řemeslo bude doplněno kovářskými, provaznickými a tkalcovskými historickými technikami, které se budou přímo podílet na dostavbě objektu, ze kterého se tak stane scéna pro multižánrové představení s názvem Dárek pro hraběnku. Organizátory jsou sdružení SERPENS a AGENTURA DELL´ARTE, autory pak Filip Jevič, Václav Špale, Justin Svoboda a Petr Růžička. Představení realizují herci z divadla Husa na Provázku, Divadla v 7 a půl, divadla Lampión, divadla Letí a dalších, vždy od 18.00 hodin, 16. a 17.8.2007.

Léto v zámku TrojaLéto v zámku Troja















Představení divákům ukáže jak Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka připravuje v zahradě zámku oslavu svátku své manželky Clary Bernardiny z Malzahnu. Divadelní pouť po zahradě zámku v Tróji se pokusí v duchu původních tradic oživit jednotlivé historické objekty dosud přítomné v areálu zahrady a alespoň hypoteticky nahradit ty zaniklé.

Součástí akce jsou dílny pro děti i další zájemce, během nichž budou vytvořeny rekvizity, které se pak stanou součástí představení.

Festival se bude konat  od 15. do 17.8.2008. Program v zahradě bude vždy od 14.00 hodin, pouť a představení od 18.00 hodin.

Vstupné na představení: 120,-Kč – dospělí, 60,-Kč – děti.



Více informací se dozvíte také na oficiálních webových stránkách www.ghmp.cz nebo www.citygalleryprague.cz.



ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kulturni pamatky naseho mesta a nejen tato.......mame jich mnohem vic co zahreji u srdicka jen pohledem s troskou hudby
Obrázek uživatelky
profil
výborně,je kam zase jet o víkendu!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles