Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji

17. 02. 2012 | Kultura
Orchideje zaplnily skleník Fata Morgana v Botanické zahradě hlavního města v Troji. Již sedmou tradiční výstavu těchto exotických rostlin zahájila letos radní hlavního města Prahy a zpěvačka Marie Rottrová.

Výstava orchidejí, která je v Troji vždy předzvěstí přicházejícího jara, potrvá až do neděle 4. března. Výstava je otevřena od úterý do neděle, vždy od 9.00 hodin. Letošní výstavu orchidejí slavnostně zahájila radní hlavního města Prahy JUDr. Helena Chudomelová, do jejíž kompetence spadají volnočasové aktivity, a tedy i Botanická zahrada. Spolu s paní Chudomelovou výstavu otevřela i známá zpěvačka a milovnice rostlin paní Marie Rottrová.

Každá z dam (po přestřižení pásky plné orchidejových květů) vysadila do tropické části skleníku Fata Morgana dva úplně poslední výstavní exponáty. Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v TrojiJak jinak než orchideje. Paní radní Heleně Chudomelové jsme k výsadbě do expozice vybrali nezvykle pruhovaný střevíčníkovec druhu Paphiopedilum rotschildianum, který patří k nejkrásnějším orchidejím. Jeho velké, avšak křehce působící květy mají nepopsatelné kouzlo bytosti z tropické džungle. Je velmi vzácný, vyskytuje se na jediném místě světa – na svazích nejvyšší hory ostrova Borneo, na Mount Kinabalu. Roste ve specifických podmínkách roklí podél potoků ve výšce 500 - 1800 metrů nad mořem, kde bývá teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 15 ˚C. Je vzácný i v kultuře, protože není jednoduché ho pěstovat, a tak jen málokdy bývá příležitost obdivovat jeho květy. Paphiopedilum rotschildianum tedy patří k tomu nejvzácnějšímu, co budou moci návštěvnici na výstavě obdivovat.

Paní Marie Rottrová vysadila kvetoucí Zygopetalum maxillare. Modré orchideje patří k nejvyhledávanějším rostlinám a navíc krásně voní a snadno se pěstují. Zygopetalum maxillare je orchidej z jižní Brazílie a Paraguaye, kde roste v horských mlžných lesích s vysokou vzdušnou vlhkostí a častými mlhami. Ačkoliv v přírodě bývá nejčastěji nalézána na stromech jako epifyt, v kultuře se tato orchidej pěstuje v květináči v drcené borové kůře. Její květy vydrží otevřené v plné kráse i několik týdnů.

Letošní výstava je opravdu druhově bohatá. Bohatství, neuvěřitelnou barevnost a velikost šlechtěných hybridů doplňuje něžná krása botanických druhů orchidejí z celého světa. Letos budou orchidejím dělat společnost také Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Trojizástupci čeledi broméliovitých, s nimiž se americké druhy orchidejí často v přírodě potkávají na podobných stanovištích.

Orchideje doplní výsadby ve všech třech částech skleníku – v sukulentní (ano, i v suchých a nehostinných oblastech najdeme v přírodě zástupce čeledi orchidejovitých), v části věnované nížinnému deštnému pralesu i v unikátní vysokohorské expozici skleníku. Informační panely, které výstavu doplňují, seznámí se základními vystavenými rody, jejich ekologií, zajímavostmi z jejich života i nároky na pěstování.

Součástí výstavy je i prodej. Návštěvníci mohou zakoupit nejnovější šlechtění orchidejí, a to i hybridy, které jsou vhodné k pěstování v našich bytech. V prodeji si samozřejmě přijdou na své i pokročilí pěstitelé. Pro návštěvníky jsou o víkendech připraveny komentované prohlídky. Zkušení průvodci zájemce provedou výstavou a seznámí je s jednotlivými vystavenými taxony, jejich nároky na stanoviště i s nutností ochrany těchto bezesporu zajímavých rostlin.

Pod terasou v nížinné části skleníku a ve vstupní hale je připravena výstava věnovaná významnému botanikovi a cestovateli Benediktu Roezlovi (1824 – 1885). I díky němu bylo popsáno množství zajímavých druhů rostlin, převážně orchidejí. Mnohé z nich po něm botanici pojmenovali. Věříme, že během výstavy vykvete Miltonia roezlii, která patří k druhům pojmenovaným po tomto u nás poněkud opomíjeném velikánovi.  

Věříme, že letošní výstava orchidejí přiláká velké množství milovníků rostlin; chtěli bychom překročit magickou hranici 25 000 návštěvníků ve skleníku Fata Morgana po dobu trvání výstavy. A především bychom si přáli, aby všichni odcházeli spokojeni a vraceli se za dalším poznáváním rozmanitého světa rostlin. Botanická zahrada v Troji patří i v evropském měřítku k významným institucím, její sbírky tropických rostlin i rostlin mírného pásma jsou opravdu bohaté.


Zdroj: Botanická zahrada Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji:

Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji
Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji
Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji
Marie Rottrová zahájila výstavu orchidejí v Botanické zahradě v Troji
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vloni a byla to nádhera.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam já nemůžu, stálo by mě to celý důchod Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles