Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Marienbad Film Festival zavzpomíná na klasiku a dá prostor i experimentální tvorbě

27. 08. 2016 | Kultura
Vyrazte od 30. 8. do 3 9. 2016 na první ročník Marienbad Film Festivalu v Mariánských Lázních, který kromě filmových klasik od světově proslulých režisérů nabídne i progresivní české experimentální snímky. Na návštěvníky čeká bohatý doprovodný program v podobě výstav, koncertů či animačníchworkshopů, které oživí kulturní život jednoho z nejkrásnějších lázeňských měst v České republice.

V letošním roce tomu bude přesně 70 let, kdy byl poprvé v sále Společenského domu Casino zahájen první ročník československého Mezinárodního filmového festivalu. Ten se o 4 roky později, v roce 1950, přestěhoval do Karlových Varů. Nyní se film opět vrátí do stejných reprezentativních prostor krásného lázeňského města Mariánských Lázní díky Marienbad Film Festivalu, který 30. srpna odstartuje svůj 1. ročník uvedením jednoho z nejslavnějších klasických filmů „Snídaně u Tiffanyho“.  Film režiséra Blaka Edwarda není jediným, který v sekci Gala zavzpomíná na klasiku světové kinematografie. Marienbad Film Festival představí nově zrekonstruované snímky „Prázdniny v Římě“, film Michaela Curtize o nešťastném milostném trojúhelníku „Casablanca“, nebo snímek „Ptáci“ od mistra hororu Alfreda Hitchcocka. Přehlídka krátkometrážních hraných a experimentálních filmů Theatre Electrique proběhne na Malé scéně domu Chopin a přestaví výběr filmů z tvorby výrazných autorů Martina Ježka, Františka Týmala, Jana Bušty, Jana Hechta, Vojtěcha Maška a dalších.

Marienbad Film Festival„Letos v srpnu do Mariánských Lázní vracíme filmový festival po 70 letech od jeho založení, tentokrát pod názvem Marienbad Film Festival. Naší ambicí je dostat město Mariánské Lázně zpět na mapu českých filmových lokací a obnovit tradici významné filmové přehlídky“, říká ředitelka Marienbad Film Festivalu Zuzana Stejskalová. „Těch sedmdesát let jsme se rozhodli oslavit dvěma způsoby. Zaprvé představit v unikátních lázeňských kulisách to nejsilnější a nejkrásnější z filmové klasiky, za druhé se budeme věnovat opomíjené perle české kinematografie a to experimentálnímu filmu“, doplňuje ředitelka festivalu.

Mariánské Lázně jsou místem, kde se pravidelně setkávala řada významných hostů, kteří se zasloužili o věhlas lázeňského města ve světě. Byli mezi nimi takoví velikáni jako spisovatel Mark Twain, operní pěvkyně Ema Destinnová nebo nositel Nobelovy ceny za literaturu Rudyard Kipling. Ti všichni a řada dalších umělců vyzdvihovali krásy lázeňského města. Společenský a kulturní program byl na úrovni srovnatelný s evropskými kulturními středisky. K takovým iniciativám vybízí právě i Marienbad Film Festival.

Zábava mezi filmy

Pořadatelé pro návštěvníky připravili bohatý doprovodný program, kterého se budou moci zúčastnit v průběhu celých pěti dní. Na Kolonádě Ferdinandova pramene mohou shlédnout výstavu českého ilustrátora a grafika Pavla Fuksy, který se řadí mezi 200 nejlepších světových ilustrátorů, posnídat s českým filmovým kritikem Kamilem Filou, nebo si poslechnout Západočeský symfonický orchestr - nejstarší český symfonický orchestr se sídlem v Mariánských Lázních.

Návštěvníci se mohou těšit i na večerní hudební program v podobě české kapely Kieslowski a hudebníka Kittchen. Na filmový festival zavítá i kapela W.W.W., která se řadí mezi první kapelu, která začala v České republice experimentovat s rapovou muzikou. Návštěvníci mohou navštívit i výtvarné sympozium A-Loci, které nabídne netradiční zážitek spojený s vizuálním uměním. Vernisáž proběhne 31. 8. od 17 hodin v domě Chopin. Kurátorkou sympozia je laureátka newyorské ceny Pollock-Krasner Fundation Milena Dopitová, která je nepřehlédnutelnou autorkou současné umělecké scény. Pokud budou návštěvníci chtít osobně zakusit způsoby animace, bude jim v pátek a v sobotu k dispozici animační workshop, kde si mohou zaanimovat klasickou animační technikou stop motion a vytvořit si svůj zcela originální krátký film.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Marienbad Film Festival zavzpomíná na klasiku a dá prostor i experimentální tvorbě:

Marienbad Film Festival zavzpomíná na klasiku a dá prostor i experimentální tvorbě
Marienbad Film Festival zavzpomíná na klasiku a dá prostor i experimentální tvorbě
Marienbad Film Festival zavzpomíná na klasiku a dá prostor i experimentální tvorbě
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !