Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maříž láká na originální keramiku a přírodu České Kanady

20. 08. 2007 | Kultura

Co kus to originál! Hravé, pestrobarevné, imaginativní, abstraktní i lyrické motivy mařížské keramiky zdobí domácnosti po celém světě.


Ručně malovaná autentická keramika ročně přiláká do malé jihočeské obce na samých hranicích s Rakouskem tisíce domácích i zahraničních návštěvníků. Víska vzdálená tři kilometry od renesančních Slavonic usilujících o zápis na Seznam památek UNESCO až na tři domy nepřežila období normalizace.



keramika Maříž

Její novou kapitolu začali psát hned v roce 1989 Kryštof a Markéta Trubáčkovi, kteří ze země vydupali originální styl keramiky a s ní i značku Maříž – autorská originální keramika s.r.o.. „V současné době už nejde jen o dílnu, pec a prodejnu. Podařilo se nám vybudovat soubor stavení v původním vesnickém duchu, kde nabízíme restauraci, ubytování a celkové relaxační zázemí Oáza Maříž pro návštěvníky tohoto místa,“ vypočítává Markéta Trubáčková, profesí architektka. A turistů přijíždí mnoho: vedle mařížské keramiky je láká rovněž svěží příroda oblasti, pro kterou se vžilo označení Česká Kanada.


Půvabné, ručně malované šálky, talíře, květináče, keramické dlaždičky nebo mísy vyrábí mařížská dílna v počtu několika tisíc kusů ročně. Vedle tuzemských zákazníků, pro které je „Maříž“ pojmem, si originální artefakty koupili návštěvníci z Japonska, Brazílie, Spojených států... „Asi nejdále naše keramika putovala do Austrálie či Los Angeles v USA. Dokonce si naší keramiku koupila i islandská zpěvačka Björk,“ líčí Markéta Trubáčková.


keramika Maříž

Motivy, které rozvíjejí profesionální výtvarnice, mají často oporu v přírodě nebo z říše fantazie a pohádek. Keramika tak dokáže oslovit jak dospělé, tak děti – k nejzdařilejším patří namátkou realizace obkladů do koupelny pražského bytu s tématem Tracyho tygra od Williama Saroyana nebo variace na romány Julese Vernea. Z výčtu je patrné, že k charakteristickým znakům mařížské keramiky patří barevnost a laskavý humor.


A přírodní motivy v podobě domácích i divoce žijících zvířat, stromů a květin? Za inspirací malířky nemusejí chodit dál než na pár metrů od dílny v Oáze. Maříž se nachází v překrásném kraji lesů, rybníků, malebných vesniček, kulturních památek a historických skvostů na česko-rakouské hranici. Přímo k Oáze vedou turistické stezky, cyklistické stezky, hippostezky a v zimě udržované běžecké tratě.


keramika Maříž

I v zimě na běžkách mohou do dílny přijet zájemci, kteří si chtějí pomalovat vlastní hrneček či jinou keramiku. Pracovníci rádi zašlou hotový hrneček poštou nebo si jej zájemci mohou vyzvednout v některém z obchodů keramiky Maříž. V těchto letních dnech jsou mařížská keramická dílna a prodejna keramiky otevřeny každý den od 8:00 do 20:00. Stejné otevírací hodiny mají také dva originální kamenné obchody Maříž – autorská originální keramika s.r.o. ve Slavonicích. Maříž má obchod i pražském Braníku.


A ještě jeden tip pro turisty: z vesničky návštěvníky zavedou trasy například na trojmezní kámen - místo historické hranice Čech, Moravy a Rakouska nebo Hrad Lanštejn - jednu z nejrozsáhlejších a nejlépe uchovaných zřícenin u nás. Turisté mohou zavítat i k našim jižním sousedům do rakouského přírodního parku v údolí Dyje.


Více informací najdete také na webových stránkách keramiky Maříž.


ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nadherne kousky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě chci co nejdříve navštívit!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda