Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na zámek Vranov nad Dyjí za liliemi a keramikou

10. 06. 2009 | Kultura
Vranov nad Dyjí, který v celé své kráse ční na velké skále nad městem, láká v červnu hned na dvě zajímavé výstavy. Na zámku, jenž patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středoevropského baroka, lze zhlédnout expozici Vranovská kamenina. Milovníky květin pak jistě potěší již devátý ročník Vranovské lilie.

Výstava Vranovské kameniny umožní návštěvníkům pohled na krásu keramických výrobků zdejší manufaktury z let 1799 až 1882. V bývalé zámecké kočárově, kde se koná již jedenáctý ročník této velké sezonní výstavy, spatříte zejména jídelní servisy, čajové a kávové soupravy, toaletní nádoby, dekorativní vázy, ale dokonce i původní sádrové formy, grafické návrhy, desky pro tisk a obrazy zdejších malířů a technologů. Vranovská keramika byla v 19. století známá nejen u nás, ale i ve světě.

Na zámek Vranov nad Dyjí za liliemi a keramikouVranovská lilie nabízí oslavu krásných květin a floristické práce. V každé místnosti naleznete barevně a stylově přizpůsobené aranžmá, jehož hlavním tvůrcem je florista Slávek Rabušic. Jde o výjimečné spojení řezané rostliny a historického prostředí. Celkem uvidíte asi 250 lilií a 400 doprovodných květin a zeleně. Výstavu pořádá Národní památkový ústav – správa Státního zámku Vranov nad Dyjí a Květinová galerie Brno.

Zámek Vranov nad Dyjí je původně starý románsko-gotický hrad, ten poprvé zmiňuje již kolem roku 1100 děkan pražské kapituly Kosmas ve slavné „Kronice Čechů“. Současnou podobu mu po ničivém požáru v roce 1665 vtiskla hrabata Althannové. Zámek po nich získali polští Mniszkové, kteří se zasloužili o nebývalý rozkvět vranovského závodu na výrobu kameniny a porcelánu.

S nimi spřízněný rod Stadnických ho měl v držení až do počátku druhé světové války. V současné době je zámek v péči českého státu. Zámecké prostory Vranova nad Dyjí vyhledávají nejen svatebčané, ale i filmaři (pohádka Nesmrtelná teta, film Andělská tvář).

Město Vranov nad Dyjí se stalo pro turisty vyhledávanou lokalitou.  Není to však jen kvůli četným historickým památkám, nýbrž i kvůli pestrým možnostem turistiky a stále populárnější cykloturistiky. Nedaleko Vranova se nachází vyhlášená vinice Šobes a vinohradnictví Šatov, kde si prohlédnete unikátní Malovaný sklep a navštívíte Moravský sklípek. Určitě si také nesmíte nechat ujít plavbu po Vranovské přehradě s ochutnávkou vín ze Znovína.

Vranovská lilie: výstavu lze zhlédnout od 12. do 17. června a bude otevřena denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin v rámci prohlídky zámku. Expozici uvidíte také samostatně, a to od 16:15 do 17 hodin.

Vranovská kamenina: výstava se zahajuje ve čtvrtek 11. června v 15 hodin. Navštívit ji můžete od 12. června do konce září denně kromě pondělí, v září jen o víkendech. V červnu, červenci a srpnu je otevřená od 9:30 do 17 hodin, v září do 16 hodin.

Zdroj: Zámek Vranov.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !