Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Parním vlakem za Antonínem Dvořákem

23. 08. 2016 | Kultura
Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha se i letos vydává den před svým slavnostním zahájením na objevnou výpravu Po stopách Antonína Dvořáka. Tentokrát zve své příznivce v neděli 4. září 2016 na cestu historickým vlakem s parní lokomotivou do Dvořákovy rodné Nelahozevsi, kde se slavný skladatel před 175 lety 8. září narodil a prožil prvních dvanáct let svého života.

Kroky návštěvníků povedou do skladatelova rodného domu i kostelíku svatého Ondřeje, kde na kůru, ještě velmi mladý, Dvořák hrával na housle. V programu nechybí ani zastavení na Zámku Nelahozeves, kde se uskuteční koncert v podání našich předních klavíristů Ivo Kahánka a Davida Marečka. Pořadatelé Dvořákovy Prahy nalezli inspiraci v programu koncertu, který se uskutečnil tamtéž roku 1889 za Dvořákovy osobní účasti, a stejně jako tehdy zazní několik Dvořákových děl pro čtyřruční klavír: 1. Slovanská rapsodie, Slovanský tanec č. 8, Valčík A dur č. 1 a ouvertura k Tylu Můj domov. A jako obvykle je pro účastníky připraven i zasvěcený výklad festivalového muzikologa dr. Davida Beveridge.

Program v Nelahozevsi začíná v 11.00. Parní vlak bude vyjíždět z Masarykova nádrží v Praze a bude se vracet tamtéž.


Parním vlakem za Antonínem DvořákemNázev obce Nelahozeves, nevelké vísky nedaleko Kralup nad Vltavou, by zcela jistě nikdy nepronikl za hranice českých zemí nebýt skutečnosti, že se právě zde 8. září 1841 narodil jeden z nejvýznamnějších světových skladatelů Antonín Dvořák. Pro skladatelovu pozdější závratnou uměleckou dráhu však byly klíčové zejména první hudební podněty, které získával právě v Nelahozevsi. Produkce venkovských „muzik“ v hostinci jeho rodičů, hra jeho otce na citeru, zpěv dělníků z Itálie, kteří se tehdy podíleli na stavbě železnice, hudba při mších v kostele sv. Ondřeje a inspirativní osobnost místního kantora-hudebníka Josefa Spitze, to vše tvořilo podhoubí, z nějž později vzklíčil Dvořákův bohatý umělecký odkaz.

V Nelahozevsi žil mladý Antonín do svých dvanácti let, kdy se přestěhoval do nedalekých Zlonic. Pokud je známo, své rodiště později navštívil ještě několikrát. Jedna z těchto návštěv se odehrála 7. dubna 1889, kdy se na zdejším zámku zúčastnil koncertu sestaveného nejen z jeho vlastních děl; hudební produkci tehdy připravily chovanky zdejšího dívčího ústavu. A právě tímto hudebním vystoupením je inspirován koncert v rámci programu Po stopách Antonína Dvořáka.

Festival Dvořákova Praha splácí dluh, který máme vůči našemu největšímu skladateli, mimo jiné neopakovatelnými a půvabnými výlety do autentických míst spojených s Dvořákovým životem. Od roku 2013, kdy se uměleckého vedení festivalu ujal Marek Vrabec, se cyklus Po stopách A. D. stal důležitou součástí programu a půvabnou festivalovou ouverturou. V autentických prostorách zní Dvořákova hudba spojená s těmito místy. První objevná výprava vedla do Lužan, kde Dvořák navštěvoval významného mecenáše Josefa Hlávku, a zazněla zde Lužanská mše. Rok nato se festivaloví návštěvníci vypravili do Zlonic, kde v tamějším kostele zazněla Dvořákova symfonie „Zlonické zvony“. V loňském roce se díky vstřícnosti skladatelovy rodiny uskutečnila „návštěva“ Dvořáka na jeho milované Vysoké ve vile Rusalka a i tam, v nedalekém kostelíčku ve Třebsku, zazněla Dvořákova hudba.

Festival Dvořákova Praha, který letos po deváté vzdává hold českému géniovi Antonínu Dvořákovi, uvítá mezi 5. a 24. zářím přední orchestry a sólisty z domova i špičková tělesa a renomované hudebníky ze zahraničí.  Slavnostní zahajovací koncert bude patřit jednomu z nejlepších evropských orchestrů Sachsische Staatskapelle Dresden pod taktovkou Christiana Thielemanna. Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie bude Rudolfinum hostit například London Symphony Orchestra s dirigentem Gianandreou Nosedou, ansámbl Kremerata Baltica Gidona Kremera nebo soubor Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod vedením Antonia Pappana. Festivalové večery ozdobí sólisté jako Boris Berezovsky, Hilary Hahn či Gil Shaham. Kurátorem komorní řady je poprvé zahraniční osobnost, vynikající britský houslista a popularizátor hudebního dění Daniel Hope. I v letošním roce láká festival na koncert do katedrály sv. Víta, kde vystoupí britský soubor Tallis Scholars společně se souborem Martinů Voices vedeným Lukášem Vasilkem, Kvartetem Martinů a dalšími českými sólisty. V programu nechybí ani program pro rodinné publikum a debutový Den D věnovaný mladým umělcům.

Zdroj, foto: Dvořákova Praha


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Parním vlakem za Antonínem Dvořákem:

Parním vlakem za Antonínem Dvořákem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek