Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzemní Blues v divadle Komedie

13. 06. 2011 | Kultura

V sobotu 25. června završí Rakouskou sezónu v Divadle Komedie česká premiéra hry Petera Handkeho PODZEMNÍ BLUES. Jedná se o šestý titul sezóny, která uzavírá tříletý dramaturgický projekt MITTELEUROPA mapující zlomové body v moderních dějinách střední Evropy.


Inscenace v režii Dušana D. Pařízka je intimní a (sebe)kritickou úvahou o bezmocném hněvu, který se člověka zmocňuje při pozorném pohledu na nekultivovanost a lhostejnost současné společnosti. Melancholickému blues propůjčí svůj hlas Martin Finger, proti- a spoluhráčem mu bude Boleslav Polívka.


podzemní bluesDušan D. Pařízek inscenací legendárního divadelního textu Petera Handkeho Spílání publiku Rakouskou sezónu v Divadle Komedie zahájil – hrou PODZEMNÍ BLUES stejného autora ji nyní uzavírá. PODZEMNÍ BLUES v podání Martina Fingera a Boleslava Polívky nahradí původně plánovanou celosouborovou inscenaci Handkeho hry Hodina ve které jsme o sobě nevěděli.


Tu se z důvodu rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy, který snížil příspěvek na letošní provoz a uměleckou činnost Divadla Komedie o 887000,- Kč, nepodaří v tomto roce uskutečnit. Dušan D. Pařízek k připravované inscenaci říká: „Společnost uživatelů městské hromadné dopravy si cestu útrobami džungle velkoměsta krátí čtením, tlacháním, civěním. Dočasnou pospolitost naruší Divý muž aneb Narušitel zábavy aneb Nepřítel lidu, který usvědčuje spolucestující v metru z bezvýznamnosti, ošklivosti a směšnosti. Je to velmistr sarkastického slovního útoku, jeho filipika je úderná, jeho záběr široký, jeho výdrž bezmezná.


Avšak za jeho nemilosrdnými tirádami se skrývá duše zoufalého pozorovatele dnešní doby. Jeho blues je plné ironie, melancholie a touhy po kráse. Připomíná poustevníka, který se náhle ocitne v postmoderní metropoli. Handkeho Divý muž se zaměřuje na současnost, na politický a společenský marasmus našich dnů.


DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K INSCENACI


Peter Handke: PODZEMNÍ BLUES
překlad: Petr Štědroň
úprava textu, scéna a režie: Dušan D. Pařízek
kostýmy: Kamila Polívková
hrají: Martin Finger a Boleslav Polívka


Premiéra: 25. června 2011 ve 20.00 v Divadle Komedie
Nejbližší reprízy: 27. června, 28. června, 1. července 2011 vždy ve 20.00 v Divadle Komedie


PETER HANDKE


6. 12. 1942, Griffen, Korutany, Rakousko
Prozaik, dramatik a básník Peter Handke patří k nejvýznamnějším rakouským autorům současnosti. Věhlas si získal již uměleckými experimenty v šedesátých letech. Napsal několik desítek próz, divadelních her a esejů. Pohybuje se také na poli filmu. Je autorem námětů a scénářů např. k filmům Wima Wenderse, tři celovečerní filmy dokonce sám režíroval. Českým čtenářům není neznámý, jeho díla jsou hojně překládána. V roce 2009 obdržel Cenu Franze Kafky, kterou uděluje pražská Společnost Franze Kafky.


Zdroj: Prakomdiv.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc