Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražský hrad opět ožije výstavou betlémů

15. 11. 2008 | Kultura

Od 20. Listopadu 2008 do 4. ledna 2009 ožije Nejvyšší purkrabství Pražského hradu už třetím ročníkem výstavy BETLÉMY. Půvabná výstava několika desítek betlémů z dílen starých i současných nabídne opět vzácné unikáty. Výstavu pořádá AGENTURA SCHOK, spol. s r.o., ve spolupráci se Spolkem českých betlemářů.

K vidění budou dřevěné betlémy, jesličkové archy, papírové betlémy i podmalby na skle. Letos můžeme navíc obdivovat i repliku staré jesličkové loutkové hry, která Pražany bavila před více než sto lety, krásné ukázky betlemářské tvorby v perníkářství, model keramického betlému z 30. let minulého století navržený původně pro chrám Sv. Víta i půvabné řezbářské práce.

Pražský hrad opět ožije výstavou betlémůVýstava letos představí až 50 exponátů, z toho zhruba polovinu tvoří vzácné práce historické. „Pozoruhodný je například deskový betlém ze Slaného, který býval stavěn u Františkánů,“ říká kurátor výstavy Jan Roda, sekretář Spolku českých betlemářů. „Už před sto lety na něj upozornil páter Procházka, který se později zasloužil o jeho přenesení do Národopisného muzea v Praze, kde pak i za jeho přispění vznikla jesličkářská sbírka.“

Podle Jana Rody stojí za pozornost i model velkých kostelních jeslí, na nichž ke konci první republiky pracovala významná česká výtvarnice Helena Johnová. Keramické jesle měly původně stát ve Svatovítské katedrále, výrobu rozměrného díla však přerušila válka a po komunistickém převratu je už jeho další osud neznámý.

Z nových prací upozorňuje Jan Roda na Betlém Jarmily Haldové, který je podle něj považován za jedno z nejkrásnějších betlemářských děl současnosti. „Z každé postavy vyzařuje radost ze zázraku zrození nového života,“ říká Jan Roda. „V díle autorka zúročila svoji řezbářskou zdatnost, malířské umění i schopnost vnímat radosti všedních dnů.“ Jesličky věnovala autorka svému manželovi.    

Výstavu Betlémy si oblíbili zejména tuzemští návštěvníci, včetně rodin s dětmi a školních exkurzí.

VSTUPNÉ: vstupenka pro dospělé je za 65 Kč, pro studenty za 45 Kč, děti, důchodci, držitelé ZTP průkazů a pedagogický dozor školních výprav zaplatí 30 Kč, vstup pro děti do 3 let je zdarma. K příjemné návštěvě výstavy přispívá i kavárna, která je v areálu Purkrabství rovněž v provozu.

Výstava bude otevřena denně (včetně svátků a víkendů) 9 – 17 hodin v historických sálech Nejvyššího purkrabství.

Více informací najdete na: Shakespeare.cz

© archiv Jana Rody

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já už se na tu předvánoční atmosféru taaaak moc těším! Trhy, ozdobený strom, svařák, pečené kaštany... Výstavu si určitě nenechám ujít!
Obrázek uživatelky
profil
Tak tam se určitě půjdem podívat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles