Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh neuvěřitelného objevu - Tutanchamonova hrobka

23. 12. 2008 | Kultura

Čtěte také náš článek o Tutanchamonovy včetně fotografií z výstavy:

TUTANCHAMON – jeho hrob a poklady


Mladý král

Faraonská civilizace starého Egypta existovala nepředstavitelně dlouho – téměř 3000 let. Ke sjednocení egyptského státu došlo okolo roku 3100 př. n. l. V roce 30 n. l. se pak Egypt stal součástí Římské říše, čímž končí tzv. dynastické období. Období od založení egyptského státu  až do jeho dobytí Alexandrem Velikým (332 př.n.l.) se dělí na několik epoch: Archaická doba, Stará říše, První přechodná doba, Střední říše, Druhá přechodná doba, Nová říše, Třetí přechodná doba a Pozdní doba. V průběhu tohoto období vládlo Egyptu 30 panovnických dynastií. Moderní historiografie k těmto 30 dynastiím přidává další tři panovnické rody – perské krále, kteří Egypt ovládali mezi léty 343–332 př. n. l. (31. dynastie), Alexandra Velikého a jeho dva nástupce (32. dynastie) a dynastie Ptolemaiovců, jejímž zakladatelem byl Alexandrův generál Ptolemaios (33. dynastie).

První vládnoucím rodem Nové říše byla 18. dynastie. Vládla od roku 1543 do roku 1292 př. n. l. Nejznámějším, i když ne nejvýznamnějším představitelem této dynastie byl bezpochyby Tutanchamon, potomek slavných panovníků jakými byli Thutmose I., královna Hatšepsut, Thutmose III. nebo Amenhotep III. Tutanchamon byl dle současných názorů synem Achnatona a jedné z jeho manželek (nelze vyloučit, že jí byla královna Nefertiti). Na trůn usedl ve věku 7 let. Všechny státnické záležitosti byly tehdy svěřeny do rukou vezíra jménem Aj, který se po panovníkově předčasné smrti, která přišla po pouhých devíti letech vlády, převzal královský úřad jako jeho nástupce. Aj je zachycen v Tutanchamonově hrobce, jak v úloze následníka trůnu vykonává rituály nezbytné k Tutanchamonově znovuzrození na onom světě.

výstava TutanchamonZapomenutá hrobka

Tutanchamonova hrobka odráží předčasnou a nečekanou smrt mladého vládce. Ve srovnání s ostatními hrobkami v Údolí králů je menší a působí dojmem, že byla dokončena ve spěchu. Faraonova smrt zastihla královský dvůr naprosto nepřipravený, což mělo za následek, že při přípravě pohřbu  bylo třeba notně improvizovat. Jedinečnost hrobky tkví ve skutečnost, že jako jediná v Údolí Králů nepadla za oběť vykradačům hrobů.

Po sedmi letech neúnavných archeologických prací objevil Tutanchamonovu hrobku archeolog a vědecký ilustrátor Howard Carter. Stalo se tak 26. listopadu 1922. Zpráva o úžasném objevu obletěl celý svět. Ceremoniál otevření předsíně 29. listopadu 1922 se stal světovou mediální událostí nejvyšší důležitosti a spustil skutečnou mánii nadšení pro pohádkové poklady a historii starověkého Egypta.

Objev

Dne 30. listopadu roku 1922, kdy londýnské Timesy psaly“nejúžasnějším egyptologickém objevu století” v blízkosti egyptského Luxoru, nebyl nikdo schopen odhadnout opravdový rozsah pokladů ukrytých uvnitř hrobky. Na počátku 20. století bylo Údolí králů několika odborníky prohlášeno za zcela prozkoumané a nikdo, kromě Howarda Cartera, nevěřil, že by údolí skrývalo doposud neobjevenou hrobku egyptského krále. Objev Tutanchamonovy hrobky byl výmluvným důkazem Carterových schopností a jeho vytrvalosti.

Howard Carter a jeho velké ambice

výstava TutanchamonPodobně jako příběh popisující události vedoucí k nalezení Tutanchamonovy hrobky jsou zajímaví i jeho hlavní protagonisté. Navzdory tomu, že Howard Carter postrádal příslušnou odbornou kvalifikaci, ve svých 17 letech odcestoval do Egypta jako archeologický ilustrátor a udělal zde závratnou kariéru. Když mu bylo něco přes 20 let, stal se vrchním inspektorem památkové správy pro oblast Horního (tj. jižního) Egypta. Jeho slibnou kariéru dočasně přerušily důsledky hádky s opilým francouzským turistou. Po nějakou dobu se tak musel živit pouze jako vědecký ilustrátor a obchodováním se starožitnostmi.

Po jistém období, kdy asistoval jiným archeologům při jejich vykopávkách, se Carter setkal s lordem Carnarvonem. Toto setkání mělo navždy změnit jeho život. Zámožný aristokrat – cestovatel, který miloval rychlá auta – se v Egyptě zotavoval po vážné automobilové nehodě. Howard Carter použil všechny své přesvědčovací schopnosti, aby lorda přiměl financovat jeho výkopy. Navzdory názoru veřejnosti Carter věřil, že někde v Údolí králů se nachází hrob faraona Tutanchamona.

Lord Carnarvon financoval Carterovo ambiciózní hledání po dlouhých 5 let – bez úspěchu. Když se Carnarvon odmítl na projektu dále finančně podílet, přesvědčil jej Carter, aby podpořil ještě jednu výkopovou sezónu. Psal se listopad 1922.

Legenda pokračuje

Objevení hrobky a nevýslovných pokladů, které do ní byly uloženy, vzbudilo na tu dobu nevídaný zájem celosvětové veřejnosti. Na místo objevu se začala sjíždět nekonečná řada turistů. Hrobku navštěvovali vysoce postavení lidé, mezi nimi i první československý prezident T. G. Masaryk, který Egypt navštívil v roce 1927, pět let po objevu hrobky. Lord Carnarvon si bohužel neužil slávy příliš dlouho. Krátce po objevu zemřel, pravděpodobně na následky infekčního onemocnění. Některé noviny spojovaly jeho smrt s kletbou, jež měla chránit faraonovu hrobku.

Spekulace kolem lordovy smrti dodnes neutichly. Jeho náhlá smrt značně přispěla  k vytvoření legendy o kletbě faraonů, jež se stala populárním tématem filmařů, a objev Tutanchamonovy hrobky ještě proslavila.

Dech beroucí krása předmětů z královy pohřební výbavy měla velký vliv na tvorbu umělců a designérů. Z egyptského faraona, zesnulého před více než 3300 lety, se stala "popová hvězda”. Zlatá maska mladého Tutanchamona se pro moderní svět stala ikonou starého Egypta.

Více se dozvíte také na oficiální webové stránce výstavy TUTANCHAMON.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
legenda...či historka..ale fascinujuca
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle