Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Režisér Yoshi Oida se svým mezinárodním týmem finišuje se zkouškami Mozartova Idomenea

1. 05. 2010 | Kultura
Svým režijním rukopisem uhranul Yoshi Oida, francouzsko-japonský režisér a jeden z nejznámějších herců legendárního režiséra Petera Brooka, tuzemské publikum již nastudováním opery Smrt v Benátkách. Na začátku května, přesně 6. a 9. 5., bude mít ve Stavovském divadle premiéru jeho nová inscenace – tzv. vážná opera Idomeneo Wolfganga Amadea Mozarta. V Oidově mezinárodním týmu se objevují zvučná jména jako scénograf Tom Schenk, čerstvý držitel Ceny Alfreda Radoka právě za Smrt v Benátkách, nebo kostýmní návrhářka Elena Mannini, jež spolupracovala s legendárním českým scénografem Josefem Svobodou či filmovým a divadelním režisérem Ingmarem Bergmanem. Hudebního nastudování se ujal šéfdirigent orchestru Národního divadla Tomáš Netopil.

Zvučná jména najdou diváci rovněž v obsazení: Poprvé se v inscenaci Národního divadla objeví vynikající sopranistka Martina Janková, jež působí v curyšské opeře a stále častěji se s ní setkává publikum dalších světových scénách. V titulní roli Idomenea se představí americký tenorista Charles Workman, který v Národním, resp. Stavovském divadle zaujal v jiné Mozartově opeře La Clemenza di Tito / Titus. Prince Idamanta ztvární česká mezzosopranistka s mezinárodními zkušenostmi Hannah Esther Minutillo, Elektru pak maďarská sopranistka a čerstvá držitelka ceny Thálie Csilla Boross.

Mytologický příběh Idomenea, krétského krále, z období po trojské válce zpracovává konflikt mezi lidskou zaslepeností či pýchou a neúprosným osudem. Yoshi Oida látku nazírá rovněž jako selhání morálky v konfrontaci s očekáváním společnosti. „To, co poté následuje, je chaos. Ve své inscenaci bych chtěl zkoumat tento konflikt a vliv, který má na charaktery zúčastěných postav,“ prozrazuje uznávaný režisér. Dodejme, že generální zkouška a 2. premiéra Idomenea jsou součástí Evropských operních dní; reprízy proběhnou ve Stavovském divadle 13. a 26. května a 5. a 29. června.

Idomenea W. A. Mozart zkomponoval v letech 1780-81 na objednávku mnichovského dvora a představuje začátek jeho vrcholného období. Líčí příběh krétského krále Idomenea, jehož při návratu z trojské války zastihla na moři bouře. Aby se zachránil, slíbil bohu Poseidonovi oběť v podobě prvního člověka, kterého na pevnině potká. Tím člověkem se však stane jeho syn Idamante. Drama dále rozvíjí komplikace milostného trojúhelníku Idamanteho, zajaté trojské princezny Ilie a mykénské princezny Elektry. Všechny zápletky nakonec vyřeší vůle božstva, podle níž se má Idamante stát novým králem a Ilia jeho ženou.

V historii Národního divadla se Idomeneo objevil pouze jednou, a to v roce 1931 v období otevřené dramaturgie tehdejšího šéfa opery Otakara Ostrčila. Stalo se tak ve spolupráci s režisérem Ferdinandem Pujmanem a výtvarníkem Janem Zrzavým, pro nějž to byla jeho první scénografie pro Národní divadlo.

Zdroj: Národní divadlo

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dnes je velká vzácnost vidět některou z Mozartových oper, co já bych dala za to být účastna na Figarově svatbě, jenže bohužel.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles