Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Román pro muže - Nová filmová komedie podle scénáře Michala Viewegha

11. 03. 2010 | Kultura

Podle scénáře a literárního bestselleru Román pro muže, nejprodávanějšího českého spisovatele Michala Viewegha, vzniká další z adaptací jeho románů. Filmy podle Vieweghových předloh patří již řadu let k divácky nejúspěšnějším titulům. První adaptaci jeho knihy BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA natočil již před třinácti lety režisér Petr Nikolaev


Román pro ženy vidělo přes 600 tisíc diváků a film získal Českého lva pro divácky nejúspěšnější snímek roku 2005. Film Účastníci zájezdu se stal s téměř 800 tisíci diváky nejnavštěvovanějším filmem roku 2006 v ČR. Podle knihy Povídky o manželství a o sexu natočil Jan Hřebejk komedii Nestyda, kterou v kinech vidělo na půl milionu diváků. Adaptace Románu pro muže se ujal režisér Tomáš Bařina, tvůrce divácky úspěšné komedie Bobule. Natáčení proběhne v březnu a dubnu, premiéra se připravuje na září roku 2010.O autorství hudby se v současné době jedná s hudebním skladatelem a zpěvákem Richardem Müllerem.


tiskovkaRomán pro muže vypráví příběh tří sourozenců – Cyrila, Bruna a Anety. Pevné pouto, které se mezi nimi utvořilo po tragické smrti rodičů, kdy starost o výchovu mladšího bratra a sestry převzal výrazně starší Cyril, prochází zvláštní zkouškou. Sourozenci odjíždějí na tradiční výlet do hor v zádech se stínem neodvratně se blížící Brunovy smrti. Výlet, který má být jakousi cestou posledních splněných přání – včetně tajných erotických fantazií, se však mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.


MICHAL VIEWEGH – SCENÁRISTA, SPISOVATEL


Většina filmů podle vašich literární předloh vznikla s několikaletým
odstupem
– u Románu pro muže dělí vydání knihy a natáčení nejkratší
doba.


Psal jste knihu už s výhledem na případnou filmovou verzi – třeba i
v souvislosti s diváckým úspěchem Románu pro ženy?


Ne, dosud žádnou knihu jsem "nedělal rovnou pro film". I tentokrát jsem se snažil napsat co nejlepší román, na nic jiného jsem nemyslel.


Na rozdíl od Románu pro ženy, Účastníků zájezdu a Nestydy se do scénáře Románu pro muže výrazněji promítají společensko-politické kontury současnosti – není to přece jen trochu riziko, zda divák přijme tento kritičtější tón? Proč jste se rozhodl i pro takové atributy jako úplatnost politiků, soudní korupce,cenzura atd…


I v knize je mnoho přímých narážek na zkorumpované politiky či soudce - a čtenáři to vzali, zájem o román dokonce předčil veškerá má očekávání - jen během dvou měsíců od vydání se prodalo přes sto tisíc výtisků, což je absolutní rekord. I to - spolu s nebývale dobrými recenzemi - je možná důvod, proč se producent Ruda Biermann politického rozměru knihy nebál a rozhodl se ji zfilmovat.


Z hlavního sourozeneckého tria na sebe největší pozornost strhává Cyril –možná je trochu smutné, že právě taková pokroucená postava je typickým hrdinou dneška?


obsazeniSmutné, ale zároveň bohužel pravdivé, stačí kterýkoliv den otevřít noviny: práva v Plzni, Toskánsko, kmotři, Grossové, Bémové, Janouškové, Jančíkové, Řebíčkové, Němcové - a další "pokroucené" postavy... Znechucení současným stavem české společnosti sdílí už naprostá většina lidí - včetně Cyrilovy sestry Anety, která však zároveň ztělesňuje naději, že i v takto prohnilé době lze zůstat slušným člověkem. Pro mě je hrdinkou právě ona.


Už u předchozích filmů jsme mluvili o tom, jaké to je, když autor vytvoří
své postavy a ty pak ve filmu dostanou obraz hereckého představitele. Jak to je v případě Románu pro muže? Vznikal třeba právě Cyril s představou hereckého pojetí Miroslava Donutila?


Ano, scénář už jsem psal s vědomím, že to bude hrát Mirek - a jsem přesvědčen, že je to skvělá volba.


TOMÁŠ BAŘINA - REŽISÉR


Mohl byste stručně charakterizovat své rozhodnutí, proč jste přijal nabídku
režírovat film Román pro ženy?


Producent Biermann a Michal Viewegh mi nabídli, abych si přečetl knihu, jestli nemám zájem o režii adaptace. A kniha mě zaujala. Její příběh je pro mne především o vztahu mezi třemi už dospělými sourozenci – sirotky. Jsou tu čtyři hlavní postavy, z nichž každá je absolutně jiná a dohromady skládají hlavní postavu filmu. Michal má obrovskou schopnost empatie s různorodými povahami a to je na tomto příběhu to krásné. Podařilo se mu napsat čtyři velmi zajímavé postavy, na kterých vše stojí.


Do jaké míry jste s Michael Vieweghem spolupracovali na výsledné podobě scénáře a jaká to byla spolupráce?


Michal napsal první dvě verze scénáře, přičemž už v té chvíli jsme o příběhu diskutovali. Já potom napsal režisérskou verzi. Posunul jsem Michalův scénář do trochu jiné perspektivy tragikomedie a trochu posílil vizualitu příběhu. Rád vyprávím obrazem a dialog je pro mne především druh zvuku. Co je důležité má být ukázáno. V tom je mezi literaturou a filmem zásadní rozdíl. Příběh,
postavy a dialogy zůstaly stejné. Já si musel jen vše přizpůsobit. Přizpůsobit to svému pohledu na svět. Pokud toto neudělám, potom nemám zdroj energie pro natáčení. Nakonec jsem byl překvapen, jak byl Michal změnám otevřený. U společného psaní scénáře jde vždy o schopnost se dohodnout. Co se Michalovi nelíbilo, to ve filmu nebude a naopak.


Do celovečerní tvorby jste vstoupil pohodovou letní komedií Bobule,
scénář Románu pro muže signalizuje pro tento film poněkud hořčí podání můžete trošku nastínit, podobu jakou byste mu chtěl dát?


Film chci natočit jako tragikomedii, ačkoliv kniha taková zcela není. Hlavní téma filmu je pro mne cesta Bruna ke smrti, což neznamená, že film musí být smutný. Rád se dívám na svět s nadhledem a humorem, a i když vše vypadá beznadějně, přeci jen je třeba naději hledat. Stačí se dívat důkladně kolem sebe. Dívat se do hloubky. Měl by vzniknout film lehký a hravý. Film o smíření. O tom, že žijeme jenom jednou.


Jak jste se rozhodoval pro obsazení hlavních rolí?


Vždy obsazuji film tak, aby si energie herce a postavy byly co nejblíže. Pro postavu Cyrila byl Mirek Donutil jasný už od začátku – nebyla alternativa. Ani si v ní nikoho jiného představit nedokážu. Stejně tak Mirek Vladyka na postavu Bruna mne napadl, už když jsem knihu četl. Jinak to bylo s ženskými postavami – zde pokaždé proběhl konkurz. Výsledná čtveřice totiž musí vytvářet celek – všechny čtyři hlavní postavy se musí co nejvíce doplňovat. Musí si být v něčem podobní a v něčem zcela rozdílní. Postavu Anety bude
hrát Vanda Hybnerová a postavu Tali Táňa Pauhofová. Tali jsme vybírali jako poslední, protože je nejmladší a konkurz tu byl největší. Hledali jsme i mezi neherečkami, ale protože tato postava je asi nejtěžší a nejvíce variabilní, obsadili jsme nakonec Táňu Pauhofovou, což je vynikající herečka.


Premiéra filmu Román pro muže proběhne 22.9.2010.


Foto: TV Nova
Zdroj: NOVA

 

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !