Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás

16. 06. 2012 | Kultura
Dosud největší výstavu obrazů Julia Mařáka, významného českého krajináře, kreslíře a grafika druhé poloviny 19. století, představí letos Smetanova výtvarná Litomyšl.

Známá výtvarná akce doprovázející tamější Mezinárodní operní festival nabídne Mařákovo dílo hned na třech výstavách: Ta největší „Julius Mařák na zámku v Litomyšli“ proběhne od 15. června do 8. července 2012. Velkorysou prezentaci díla malíře přírodních krás, který se v Litomyšli právě před 180 lety narodil, umožnil Bohemian Heritage Fund (BHF), nadační fond zaměřený na ochranu a rozvoj českého kulturního dědictví.

Smetanova výtvarná Litomyšl„Julius Mařák je umělcem, který je český i světový zároveň. Jeho řemeslně dokonalá malba, cítění barev a prostoru patří i po více než sto padesáti letech mezi národní poklady. Mařákovy obrazy zachycují ryzí energii, dynamiku i magii přírody, ale také dávný, nenávratně ztracený pocitu klidu, který nám dnes tak chybí a tolik ho potřebujeme,“ říká Pavel Smutný, známý pražský advokát.

Smetanova výtvarná Litomyšl na zámku nabízí to nejinspirativnější, co je dnes z umělcova díla k zapůjčení v českých veřejných i soukromých sbírkách. K nejzajímavějším exponátům patří rozhodně série monumentálních, až dva metry vysokých pláten zachycujících romantická zátiší, volnou svěží krajinu i tajuplné lesní kouty. Pozoruhodná je i kolekce čtyřiceti šesti obrazů neobvyklých formátů instalovaných v zámecké obrazárně, kde se zážitek z výstavy propojuje s nádherným výhledem na umělcovo rodné město. Velkou „zámeckou výstavu“ doplňuje ještě komorněji laděná expozice v Městské galerii (od 30. 3. do 17. 6.), kde jsou k vidění například Mařákovy mistrovské uhlové kresby a také plátna jeho ženy a dcery. Do třetice si lze prohlédnout ještě výstavu slavných Mařákových žáků v Galerii Kroupa (od 2. 6. do 15. 7.).

Smetanova výtvarná LitomyšlJak ovšem připomíná ředitel Smetanovy výtvarné Litomyšle, PhDr. Pavel Chalupa, Juliem Mařákem letošní přehlídka výtvarného umění zdaleka nekončí: „Za pozornost stojí určitě emotivní snímky Havlova dvorního fotografa Oldřicha Škáchy, které pod názvem Havel navždy představujeme v prostoru Josefa Pleskota v zámeckém pivovaru. Upozornil bych i na výstavu Zářivý měsíc svěží vítr.cz, sestavenou z děl deseti fenoménů českého současného umění – tu až do 29. července nabízí Galerie Miroslava Kubíka. Doporučuji také Kamila Lhotáka v Galerii Zdeněk Sklenář nebo kvaše Františka Kupky, vystavené až do 10. července ve výjimečné White Gallery v Osíku u Litomyšle,“ vypočítává Pavel Chalupa alespoň pár dalších akcí z bohatého programu. Ten zahrnuje celkem dvaadvacet zajímavých výstav.

Podrobnější informace o každé z nich najdete na www.smetanovalitomysl.cz 

Smetanova výtvarná Litomyšl a Julius Mařák

Julius Mařák (nar. 1832 v Litomyšli, zemřel 1899 v Praze), je považován za nejvýznamnějšího českého krajináře 2. poloviny 19. století. Profesor pražské malířské akademie a zakladatel tzv. Mařákovy krajinářské školy ovlivnil mnoho žáků, později slavných a úspěšných malířů, jako byl Antonín Slavíček, František Kaván, Jaroslav Panuška, Otakar Lebeda a další. Krajinou jeho dětství i jeho celoživotní inspirací byla právě Litomyšl a její okolí. Umělec nemá zatím v žádné galerii stálou expozici: hned tři výstavy v Litomyšli, mapující jeho tvorbu a život, jsou tak jedinečnou možností, jak se s jeho mimořádným dílem seznámit.

Zdroj, foto: Smetanova Litomyšl

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás:

Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás
Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás
Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás
Smetanova výtvarná Litomyšl představí Julia Mařáka, malíře přírodních krás
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !