Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

„Tajemný příběh Bílé paní“ aneb Noční prohlídky hradu Rožmberk

16. 08. 2007 | Kultura

Na Rožmberku se i 531 let po své smrti stále zjevuje dobrý duch hradu, Bílá paní Perchta z Rožmberka.


Hrad pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovů, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. V Rožmberské síni je portrét Bílé paní Perchty z Rožmberka, která se zde podle pověsti zjevuje.


Každý z Vás jistě někdy v životě slyšel o Bílé paní, která po nocích bloudí po hradech a zámcích, pomáhá zbožným i hříšníkům, kolíbe pacholátka a přináší dobré i zlé zprávy. Ano, tak takhle známe Bílou paní všichni, ale víte, že Bílá paní není strašidlo, že je to dobrý duch hradu? Víte, že skutečně žila a jak se jmenovala? Znáte její nešťastný příběh?


Noční prohlídky hradu Rožmberk

Pokud ne, tak přijměte pozvání rožmberského písmáka a kronikáře, poslušného zapisovatele dějů pánů z růže - Václava Březana. Ten Vás pozve na Rožmberk do roku 1440. Do období vrcholné gotiky, kdy v bolestech umírá středověk a na trůn již usedá hýřivá renesance. Stanete se členy družiny Petra ze Šternberka, který přijíždí na rytířský turnaj, jenž pořádá pan Oldřich II z Rožmberka. Známý to odpůrce husitů a padělatel mnoha důležitých listin. Petr se zde setkává s milovanou Perchtou (Bílou Paní) a rozhodne se požádat o její ruku. Netuší však, že jej předběhne bohatý moravský šlechtic Jan z Lichtenštejna, který neponechá nic náhodě a svoji žádost o ruku Perchtinu si pojistí přímluvou úlisného františkána Jana Kapistrána, jehož vliv na Oldřicha z Rožmberka je značný. A tak je Perchta proti své vůli provdána za Jana z Lichtenštejna, který si ji ihned odváží na svůj mikulovský hrad a Petra Oldřich pošle do bitevní vřavy. Častokráte se vydá spěšný posel z Mikulova na Rožmberk, aby přinesl prosebný dopis nejen otci, ale i bratrovi Jindřichovi. Perchta v nich líčí nelehké poměry ve své nové německé rodině, kde je týrána nejen svým manželem, ale i tchyní Hedvikou a veškerým služebnictvem. Do věci se vloží Perchtiny sestry Anežka a Lidmila, které prostřednictvím svého bratra Jindřicha přesvědčí otce, aby pozval Perchtu na Lidmilinu svatbu. Po dlouhém čase se opět všichni šťastně shledají na Rožmberku. Jindřich dokonce pozve i Petra ze Šternberka. Do hry ovšem znovu vstupuje intrikán a prospěchář Jan Kapistrán, který nelení o všem informovat Jana z Lichtenštejna. Ten se ihned se svojí družinou vydá na Rožmberk, aby se přesvědčil o nevěře své ženy. A jak to vše dopadne? To se dozvíte na některé z nočních prohlídek hradu Rožmberk.


Noční prohlídky hradu Rožmberk

Agentura Kultur-Kontakt ve spolupráci se správou státního hradu Rožmberk připravila na vybrané termíny pro noční návštěvníky hradu Rožmberk zajímavou podívanou. V hraných, scénických představeních v prostorách romantického hradu prožijí návštěvníci společně s pány z Rožmberka jejich životní příběhy. Autorem scénáře a producentem je pan Miroslav Mareš. Režie a návrhu kostýmů se ujala profesionální režisérka a kostýmní výtvarnice Inge Švandová – Koutecká.


Pro ty, kteří se na noční prohlídky ještě nedostali, uvádíme termíny, ve kterých máte poslední možnost zavítat letos na hrad Rožmberk a shlédnout některou z dalších repríz:

Pá. 24.8.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 25.8.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 8.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 15.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
Čt. 27.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.



Noční prohlídky hradu Rožmberk

V předvečer státního svátku. Touto derniérou se uzavře řada oblíbených představení s Bílou paní – Perchtou z Rožmberka.


V případě hromadné objednávky (pro skupiny, firmy apod.) je noční prohlídka možná i mimo stanovené termíny.


CENY vstupného: 170,- Kč/dospělá osoba, 120,- Kč/dítě 10 – 12 let. Noční prohlídky nejsou vhodné pro děti mladší 10-ti let.
Rezervace a objednávky vstupenek: Agentura Kultur-Kontakt, Krajinská 7, 370 01 České Budějovice, tel: 387 310 412, 777 113 433 (Po-Pá 12,00 – 16,00 hod.).


Více informací najdete na webových stránkách hradu Rožmberk.


Foto: Petr Zikmund

-on-




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je to cesta do rozprávky a to sa mi páči
Obrázek uživatelky
profil
naplánujem dovču a zajedeme i na hrad.
Obrázek uživatelky
profil
Každé historické místo má svou pověst a nemusí to být vždy o bílé paní. Některé jsou milé, jiné hrůzostrašné. Onehdy nám známý, při návštěvě v Koryčanech, vyprávěl pověst o botách zlého drába, již si nemohu vzpomenout na jeho jméno. Choval se za života k robotníkům velmi zle a okovanými botami do nich kopal. Když zemřel, nikdo jej nechtěl pochovat, nakonec se někdo našel, ale druhý den po pohřbu se objevil boty na hrobě, tak je zakopali znovu. Od těch dob se tráduje, že o půlnoci pokoryčanském zámku se ozývá klapot kovových bot. Kdo ty boty potká, musí se jim hluboce uklonit, jinak skončí krvavě dokopán. Věřte nebo nevěřte!
Obrázek uživatelky
profil
krásně vzrušující a hlavně zábavné,mohu vřele jen doporučit!!!!!!!!!!§
Obrázek uživatelky
profil
V Rožberku jsem nebyla, každopádně její příběh si vyslechnete téměř na každém zámku či hradě v jižních Čechách... za dovolenou jsme navštívili 5 nebo 6 zámků/hradů a pokaždé o ni padla zmínka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles