Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úspěšný muzikál Lucrezia Borgia opět v Praze

19. 06. 2011 | Kultura

Uplynulo již více než 7 let od doby, kdy jsme mohli v Praze spatřit unikátní muzikálové představení Lucrezia Borgia. V letech 2003-2005 bylo toto dílo našeho známého režiséra, choreografa a libretisty Libora Vaculíka prezentováno na scéně Národního divadla.


Úspěšný titul Lucrezia Borgia, který v plné míře naplňuje význam slova „muzikál“ - spojením pěvecké taneční a činoherní složky se vrací… Vrací se v nové upravené koncepci, ve které jsou přidány nové pěvecké party. Premiéra se uskuteční 10. března 2012 v Divadle Hybernia při příležitosti významného životního jubilea Libora Vaculíka. Předprodej vstupenek na muzikál Lucrezia Borgia bude zahájen 1. června tohoto roku.


lucrezia borgia basikováCelá knihovna románů, povídek, dramat, ale i historických studií, článků a monografií je zasvěcena tajemnému italskému rodu Borgiů. Rodu, nad kterým se střídala zář andělského jasu s démonickým svitem ďábla. Rodu, který se marně snažil uniknout svému osudu.


Řím na přelomu 15. a 16. století, tajemné příšeří papežského dvora, lesk knížecích hradů, dalekosáhlé politické pletichy, diplomatické intriky i nesčetná milostná dobrodružství… nitky této historie příběh muzikálu Lucrezia Borgia splétá.


Libor Vaculík vytvořil ve spolupráci s Petrem Maláskem (hudba) a Václavem Koptou (texty písní) vskutku zajímavé dílo, širokoúhlou historickou fresku – představení pulsující každou vteřinou prudkou vitalitou. O výpravu se postaral proslulý scénograf prof. Jan Dušek. Pěvecké nastudování bude probíhat pod taktovkou pedagoga Eduarda Klezly. Barvité historické kulisy, intriky i povětšinou tragická milostná dobrodružství, díky sugestivnímu vyprávění, doslova ožijí a muzikál Lucrezia Borgia Vás tak vtáhne do děje.


Vše jistě podtrhnou svými výkony představitelé hlavních rolí Bára Basiková, Radka Fišarová, Daniel Hůlka, Bohuš Matuš a Tomáš Beroun. V představení se objeví další známí zpěváci, se kterými probíhají intenzivní jednání. Stanou tak po boku mladých, talentovaných umělců, kteří vyjdou z konkurzu. Konkurzy se uskuteční 8. a 9. června 2011 v Divadle Hybernia. O kompletním obsazení budeme média včas informovat.


Kromě pěveckých výkonů publikum nadchnou také výkony taneční. Nezapomenutelné umělecké zážitky Vám připraví přední tanečníci v čele s první sólistkou baletu Národního divadla v Praze Zuzanou Susovou (Cena Thálie 2004), Kateřinou Rejmanovou-Benešovou (Cena Thálie 2000) a Zuzanou Pokornou (Cena Thálie 1994 a 2010).


Ohlasy v tisku:


lucrezia borigaVaculíkova mistrná choreografie dává dílu věrohodný baletní punc převyšující všechny amatérské pokusy obdobných kreací. "Lucrezia Borgia" prezentovaná s velkým kolektivem a rozmachem sólových tanečníků, podporovaný účinnou výpravou J.Duška a světelnou režií Vaculíkovou, se vyšvihla k nejpozoruhodnějším přínosům baletního souboru Národního divadla. Libor Vaculík se tímto dílem nepochybně zařadil mezi úspěšné nová-tory tanečního žánru, který uspěje u publika.


V Národním divadle explodovala bomba! Jenom tak se dá popsat úspěch Lucrezia Borgia s Bárou Basikovou (39) a tanečnicí Zuzanou Susovou v hlavních rolích. Představení, které stvořil Libor Vaculík (libreto, choreografie, režie) na hudbu Petra Maláska, posouvá laťku všem budoucím hudebně-tanečním projektům!


Autoři muzikálu Lucrezia Borgia


Producent – Ema Krahulíková, Václav Pešír – Musical Production
Libreto (podle historických pramenů) – Libor Vaculík
Choreografie, režie a světelná koncepce – Libor Vaculík
Hudba – Petr Malásek
Texty písní – Václav Kopta
Výprava – Jan Dušek
Hudební nastudování – Eduard Klezla
Sound design – Petr Janeček
Asistentka choreografie – Nelly Danko
Asistentka režie – Yvona Balašová


Osoby a obsazení


Sólisté - pěvecké role:
Lucrezia Borgia…………………………………  Bára Basiková, Radka Fišarová
César Borgia……………………………………… Daniel Hůlka, Zbyněk Fric + konkurz
Juan Borgia…………………………………………Tomáš Beroun + konkurz
Alexander VI. – Svatý otec………………. Tomáš Trapl + konkurz
Juan Sforzza ………………………………….…. Tomáš Savka + konkurz
Pietro – syn Lucrezie ………………………… konkurz
Domenico …………………………………..…….  konkurz
Nicolo ………………………………………...….…. konkurz


Sólisté - taneční role:
Lucrezia Borgia…………………………………  Zuzana Susová, Kateřina Rejmanová-Benešová
Zlo ……………………………………………………. Zuzana Pokorná + konkurz
Alfonso, vévoda z Ferrary ……………….. konkurz
Pedro ………………………………………………… konkurz


Premiéra muzikálu Lucrezia Borgia se uskuteční 10. března 2012 v Divadle Hybernia


Zdroj: Lucrezia Borgia-muzikál.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !