Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku

20. 11. 2018 | Kultura
Vánoce a doba adventu je u nás spojována s rodinnou pohodou a dodržováním tradic, které si každý nese ze svých domovů. Některé tradice si vytváří daná rodina sama, jiné přebíráme z generace na generaci. O tom, že vánoční tradice u nás nejsou pouze o vánočním kapru a stromečku přesvědčí v adventním čase své návštěvníky Zámek Loučeň.

Loučenští připravili a představí tajemnou symbolikou Vánoc v novém velmi bohatém programu. Návštěvníci budu mít příležitost vžít se všemi smysly do kouzelné vánoční atmosféry ve svátečně vyzdobených komnatách a nadýchat se čerstvého vzduchu při procházce zámeckým parkem s největším adventním věncem v Čechách. Letos poprvé s příběhem vánočního stromečku v zámecké expozici. Právě vánoční stromeček se stane hlavním tématem adventních prohlídek na Zámku Loučeň.

V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20.století bude instalováno celkem 18 různých vánočních stromečků. Celý zámek bude slavnostně vánočně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných. K vidění bude stromeček čokoládový, voňavý, zpívající, neviditelný nebo stromeček skleněný a také virtuální a stromeček určený zvířátkům.

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečkuNejimpozantnější bude strom prezidentský, v barvách trikolóry, který připomeneme stoleté výročí založení samostatného Československého státu. Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce a co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku, a kde najdeme její původ. Nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě.

Návštěvníci se dozví, kdo naděluje dárky v cizině nebo co to byl Strom Republiky. A také proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího. Vánoční prohlídky na zámku Loučeň proběhnou v adventním čase od 27. listopadu tohoto roku a potrvají do 6. ledna roku příštího.

„Inspiraci pro nový koncept jsme hledali v historických pramenech, u výrobců tradičních českých skleněných ozdob, ale i v zahraničí. V Bílém domě například interiéry tradičně dekorují desítky dobrovolníků. Prezidentský vánoční strom zažehnutý První dámou v Oválné pracovně přiláká během adventu a Vánoc tisíce návštěvníků,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Adventními prohlídkami zahájí Zámek Loučeň předvánoční sezonu. Jedná se vždy o první adventní víkend, který je provázen křtem největšího adventního věnce v Čechách. Slavnostní rituál s Bílou paní a čtyřmi anděly má svůj daný scénář. Na ten letos navážeme slavnostní vernisáží nového cyklu prohlídek „Příběh vánočního stromečku“. Pro rok 2018 se jedná o nový a v českých zemích unikátní, ještě nikde jinde nepoužitý projekt, ve kterém chceme na Zámku Loučeň pokračovat i v dalších letech, ukázat návštěvníkům jiné stromečky než letos, představit nové vánoční trendy a zapojit zajímavé partnery,“ dodává Kateřina Šrámková.

„S touto velkolepou podívanou začínáme symbolicky v roce stoletého výročí vzniku Československé republiky. Na našem zámku tím zahajujeme novou tradici, kterou budeme v budoucnu každoročně opakovat“, uvádí Vratislav Zákoutský, původně pedagog, dnes kastelán Zámku Loučeň. „Příběh vánočního stromečku je zpracovaný také ve variantě pro školy a firemní setkání,“ dodává pan Zákoutský.

Prohlídkami provedou návštěvníky kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti, kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník, zámecká kuchařka Aninka, nebo také Bílá paní. Prohlídky představí a přiblíží život rodiny Thurn- Taxisů na loučeňském zámku na počátku 20. století. Hlavním tématem prohlídek budou samozřejmě Vánoce. V každé zámecké komnatě na návštěvníky bude čekat vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem: staročeský lidový, knížecí secesní, skleněný, světelný, zpívající, čokoládový, peříčkový, květinový, ale i neviditelný a virtuální. A protože Loučeň patřila rodině Thurn - Taxisů, kteří provozovali po téměř tři staletí poštovnictví, nebude tu chybět ani stromeček pošťácký.

Chybět nebude stromeček prezidentský k výročí 100 let republiky. Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Na každý den zámecká kuchařka napeče jiný druh vánočního cukroví, děti ochutnají „plody“ čokoládového stromu a zámecké komnaty provoní cizokrajné koření, františky a adventní svíce. Na závěr prohlídky si děti samy vyrobí svou vánoční ozdobu, maminky budou moci navštívit vánoční obchůdek a tatínkové ochutnat vánoční punč. Ten zdejší již po několik let před Vánoci vaří sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní. Na závěr prohlídky bude stromeček pro lesní zvěř. Umístěn bude venku a děti se seznámí s tradicí krmení a péče o lesní i domácí zvířata v zimním období.

Prohlídky se konají od 27. 11. 2018 do 6. 1. 2019.

Zdroj, foto: Zámek Loučeň



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku:

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
Vánoční prohlídky na zámku Loučeň a Příběh vánočního stromečku
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice