Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vášně v baletu Národního divadla: Othello a Sbírka emocí

25. 04. 2011 | Kultura

Poslední možnosti zhlédnout v Národním divadle velký celovečerní balet Othello, vytvořený podle Shakespearova slavného díla, se divákům naskytnou do konce sezony již jen zřídka. Efektní balet o vášni, lásce a intrikách s něžnou Desdemonou a mužným žárlivým vojevůdcem vytvořil světoznámý choreograf Youri Vàmos zcela originálně na hudbu Leoše Janáčka.


Petr Zuska, umělecký šéf baletu ND, vyzval „posledního vypravěče baletu“, jak bývá tvůrce maďarského původu nazýván, k dílu šitému tanečníkům pražského ND na míru. Je to již třetí Vàmosova práce v Národním divadle po populárních inscenacích Louskáček – Vánoční příběh a Romeo a Julie, které však byly převzaty z Německa.


baletOd vybraných tanečníků Vàmos vyžadoval i herecký kumšt - silný, dramatický výraz, „neboť se jedná o postavy z masa a krve, s nohama v bahně, hlavou v oblacích a mečem v ruce“, jak prohlásil. Hudbu uslyšíme živě v podání orchestru ND pod taktovkou Davida Švece. Scénu a kostýmy navrhl Pet Halmen, světelný design Klaus Gärditz.


Zcela jiný, klubový ráz má v pražském Divadle Kolowrat projekt Národního divadla a Agentury DoDo: Emotion Collection (Sbírka emocí). Vtipné mladistvé pohybové divadlo pětice účinkujících režíruje Tereza Helšusová. Nápaditá choreografka a demisólistka baletu ND Zuzana Šimáková zapojila také další tanečníky z Národního divadla a známá jazzová zpěvačka Elena Sonenshine zpívá písničky oblíbeného herce Jana Budaře. Hlavní postavou revuálních mikropříběhů je žena, ženská duše.


Klubové prostředí jednoho pokoje v Kolowratu, „jedné půdy“, je pro hru emocí příznivé. Divákům vymýšlíme vhodná místa, aby lépe viděli, a titulky pro cizince promítneme na zadní fólii,“ vysvětlují autorky. „Ale humor u toho nesmí chybět!“ dodávají. Atmosféru dokreslí projekce starobylým projektorem. Balet ND tak pokračuje v hledání nových cest a neotřelých pohledů na tanec a pohyb – k potěšení mladého a zvídavého publika.


Othello v Národním divadle:
9. 3. v 19.00, 22. 3. v 19.00, 30. 4. ve 14.00 a 19.00 hodin


Emotion Collection v Divadle Kolowrat:
26. 3., 9. 4., 14. 5., 26. 5., 13. 6. – vždy v 19 hodin


Zdroj: Národní divadlo


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !