Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce v Národním divadle

9. 04. 2011 | Kultura

K svátečnímu naladění přispějí o Velikonocích dva mimořádné večery pořádané Národním divadlem ve Stavovském divadle vždy v 19.00 hodin. Spirituál kvintet a Bohemia Balet se ve společném projektu představí pouze jednou! Legendární folková kapela Spirituál kvintet a mladí tanečníci Bohemia Baletu (souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy) vystoupí v předvečer svátků, v neděli 17. dubna 2011.


Choreografii pod názvem Růže vytvořil Petr Zuska, umělecký šéf baletu Národního divadla, k loňskému 50. výročí slavné kapely, první folkové skupiny v České republice. Inspiroval se mimo jiné písničkou o tom, jak „krásná růže v sadu kvetla“ a jak se mládenec „vykrad´ v noci z domu krásnou růži uloupit“. Půvabnou píseň Jiří Tichota ze Spirituál kvintetu probudil k životu z tabulatur ze 17. století.


růžeJiří Tichota vzpomíná na první taneční uvedení Růže: „S opravdovým dojetím jsme sledovali krásnou choreografii Petra Zusky a excelentní výkony mladičkých tanečnic a tanečníků ze souboru Bohemia Balet, které před námi oživily starodávné, prostinké nápěvy z našeho prvního alba Písničky z roku raz dva.


Ty písničky byly starodávné hned nadvakrát: Jednak šlo většinou o dávno zapomenuté popěvky, často dochované jen v podivné notaci loutnových tabulatur z doby rudolfínské (a my byli prvními, kdo je tenkrát „vzkřísili“), jednak jsou to znějící vzpomínky na dobu našeho mládí – natáčeli je ti nejstarší z nás roku 1971!
"


Spirituál kvintet divákům také představí současný repertoár, jejž zahraje v nové sestavě. V živém provedení zazní ukázky dalších žánrů, kterými se v uplynulých 50 letech soubor zabýval: oblíbené spirituály a gospely, ukázky z přebohaté studnice světového folku, domácí lidové písně, další pozdravy renesance i vlastní tvorba.


Další slavnostní koncert, tentokrát komorního souboru Musica Bohemica, se uskuteční ve Stavovském divadle na Velký pátek 22. dubna 2011. Soubor je proslavený v celé České republice již 35 let a jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím je významný umělec, všestranný hudebník Jaroslav Krček.


Soubor interpretuje hudbu od vrcholného baroka přes velké oratorní formy klasicismu až k hudbě současné. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování anonymní a lidové hudby, jež se stává součástí různých tematických programů, vánočních a velikonočních koncertů nebo výchovných koncertů pro mládež.


Ve velkopátečním programu zazní duchovní hudba minulosti, přítomnosti i jarní lidové písně. Uslyšíme část České mše Jaroslava Krčka, Hořické pašije a výběr ze suity Český rok. Sólisty jsou Anna Hlavenková, Karel Jakubů, Jiří Březík.  


Zdroj: Národní divadlo


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !