Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava fotografií pomáhá lidem s nevyléčitelnou vadou kůže

13. 02. 2010 | Kultura

Nezisková organizace DebRA ČR jako jediná v České republice cíleně pomáhá lidem se vzácnou vrozenou vadou kůže epidermolysis bullosa congenita (EB). Jde o velice vzácné puchýřnaté genetické onemocnění kůže, kterým trpí v Evropě cca 30 000 pacientů, v ČR pak kolem 120 lidí.


S EB se člověk narodí, a protože se jedná o genetickou vadu (způsobenou mutací asi 13 genů), není možné v současné době EB úspěšně léčit. Uplatňují se proto různé ošetřovací metody a techniky, které mají význam preventivní i terapeutický.  „Problém však je, že se stále setkáváme s lidmi, kteří touto chorobou celý život trpí, aniž by znali správnou diagnózu. Lékař je prostě léčí na něco jiného. Během celého roku proto pořádáme nejrůznější benefiční akce s cílem osvěty,“ vysvětluje Alice Salamonová.


vystavaNejnovější aktivitou je putovní výstava pozoruhodných fotografií známého horolezce Radka Jaroše a životních příběhů lidí s EB nazvaná Cesta nahoru, když tě život tlačí dolů. Od 14. února bude k vidění v prostorách největšího nákupního a zábavního centra na Moravě. „Snažíme se, aby se co nejvíce lidí – laické veřejnosti, ale i politiků, lékařů či sociálních pracovníků, dozvědělo, že epidermolysis bullosa existuje a jak je důležitá včasná a hlavně přesná diagnóza. Brněnská Olympie, kterou denně projdou tisíce zákazníků, je pro tento účel opravdu vhodným místem,“ dodává Alice Salamonová.


Po celou dobu trvání výstavy Cesta nahoru, když tě život tlačí dolů bude návštěvníkům k dispozici zapečetěná pokladnička, jejíž výtěžek se stane součástí transparentní veřejné sbírky na pomoc pacientům trpícím EB. „Mezi pacienty trpícími vzácným, nevyléčitelném onemocnění kůže EB jsou převážně děti, obdivujeme jejich sílu a energii s jakou k nemoci přistupují, stejně jako nadšení členů sdružení DebRA ČR, kteří jim pomáhají.“ říká ředitelka centra Ing. arch. Pavla Bumbálková.
Patronkou projektu je populární herečka Jitka Čvančarová.


Slavnostní vernisáž výstavy se koná v neděli 14. února od 14:00 do 16:00. Výstava potrvá do konce února.


Zdroj: Olympia-centrum.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !