Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aneta Langerová - „Poslední dva roky jsem neproflákala“

24. 06. 2007 | Novinky

Aneta Langerová vydala dlouho očekávané druhé album s názvem Dotyk, které vyšlo 21. května 2007. U příležitosti vydání alba jsme pro Vás připravili rozhovor s Anetou Langerovou, ve kterém nám přiblíží, jak deska vznikala a jaká práce vzniku desky předcházela.



Na druhou desku sis chtěla skládat repertoár sama. Jak ti to šlo?

Aneta Langerová:

Představovala jsem si, že napíšu třeba jednu nebo dvě písničky. Neměla jsem pocit, že bych dokázala složit větší část desky – vždyť jsem to nikdy předtím ani nezkusila. Že se tak stalo, na tom má největší zásluhu Michal Hrůza, který mě ke skládání doslova dokopal a nepustil mě od papíru, dokud jsem nedokončila první písničku. A mě to najednou chytlo. Dostala jsem se do stavu jakési euforie a začala psát a pak přišlo takové uvolnění, kdy jsem se nestyděla za to, co jsem vytvořila, naopak jsem se cítila hrozně dobře.
Písně se postupně dávaly dohromady, až jsem najednou zjistila, že většina pochází z mé ruky. To je hrozně příjemný pocit.


Aneta Langerová

Jak písničky vznikaly?

Aneta Langerová:

Většinou vznikla nejdřív hudba a až později text. Nejdřív jsem zkoušela psát sama, a když mi to nešlo, snažila jsem se slova někomu zadat. Když se mi ale podařilo vytvořit text třeba za den, bylo to hrozně motivující a pomáhalo mi i to, že mě Michal i celá kapela v psaní hodně podporovali.


Co je pro tebe těžší stvořit: hudbu, nebo text?

Aneta Langerová:

Určitě text. Slova jsou záludná a já mám ještě navíc netalent na češtinu Oproti tomu muzika je pro mě přirozená věc, sednu si ke kytaře nebo klávesám a prostě začnu hrát.


Čtěte také: Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk


Cítíš nějaký rozdíl, když zpíváš svůj text a cizí?

Aneta Langerová:

Vlastní slova si člověk dává přímo do úst, kdežto ta cizí si nejdřív přečte a pak je teprve zpívá. Nezasvěcení to asi nepoznají, ale lidi, kteří vědí, co jsem napsala, mi říkají, že je to slyšet.


Kde se vzali konkrétní autoři?

Aneta Langerová:

Od začátku jsem si přála, abych většinu věcí složila s Michalem Hrůzou nebo s a.m. almelou, protože si s nimi rozumím a vím, že mají obrovskou slovní zásobu. Ale s Michalem to nakonec nevyšlo tak, jak jsem si původně představovala, protože on začal dělat svoji desku a neměl už tolik času. O text na jednu rychlejší a veselejší písničku jsem poprosila Lukáše z Letů Mimo. Na jinou píseň mě napadl Robert Nebřenský, protože se mi zdálo, že by se na ni právě jeho slova hodila, a vyšlo to, což je to super. Jednu věc mi také pomohl dokončit a.m. almela.


Aneta Langerová

Měla jsi nějakou obecnější představu, co chceš tou deskou říct, nebo písničky vznikaly jednotlivě?

Aneta Langerová:

Lidi mi pořád opakovali: musíš vědět, o čem mají ty písničky být. Ale když člověk nepíše, tak to prostě neví. Až když jsem začala skládat, rozhodla jsem se, že to musím přestat řešit, protože jsem na to myslela tolik, že mě to zasekávalo. Říkala jsem si, tohle téma je hloupý a tohle taky, a nakonec mi nic nezbylo. Ale toho se člověk při psaní postupně zbaví. V každém případě je to spíš činnost tady a teď než plánování dopředu, o čem budu psát. Pro mě je nejzásadnější člověk, obsah každodenního života, co na člověka přichází, co od něj odchází, co prožívá. O tom ta deska je.


Všechny písničky znějí, jako by vznikly snadno a lehce, přitom ses s nimi evidentně hodně nadřela…

Aneta Langerová:

Až do chvíle, než jsem začala psát kredity na desku, jsem si říkala, co jsem celou dobu dělala, protože je to taková nehmotná práce, která není okamžitě vidět. Ale když jsem si zpětně celý proces uvědomovala, říkala jsem si, že jsem ty dva roky asi neproflákala.


Aneta Langerová Aneta Langerová














Na tvých webových stránkách www.langerovaaneta.cz se v průběhu přípravy desky objevila spousta fotek ze studia – budí to dojem, že se snažíš fanouškům zpřístupnit sama sebe. Je to tak?

Aneta Langerová:

Do určité míry ano, ale ne se vším všudy. Lidi, kteří mě mají rádi, podporují mě a chodí na koncerty, pro mě znamenají úplně nejvíc. Udělají si čas, přijdou a neřeší, co bych mohla udělat líp, ale přijmou to tak, jak to je. Jsou trpěliví. Stejně tak se snažím chovat já k nim, snažím se jim ukázat zákulisí, zasvětit je do procesu vzniku mojí muziky, ale ne v tom negativním smyslu, že je to strašná práce, ale naopak v tom pozitivním: že žiju v tom, v čem chci žít, a je mi tam dobře. Myslím si, že to může být motivující – koneckonců i všechny moje písničky mají v sobě naději. Doufám, že ji tam lidi najdou.


Čtěte také: Aneta Langerová představuje písničky z nového alba Dotyk


Jaké se chystají klipy?

Aneta Langerová:

Klip bude mít nejdřív první singl Malá mořská víla, ale otázka je, s kým ho natočím. Honza mi nestále říká, ať si ho natočím sama . Ale teď mi doporučil také Sašu Šurkalu, tak uvidíme. Honza mě hrozně podporuje v samostatnosti, vždycky šťouchne, já se za tím rozběhnu a jsem z toho nadšená.


Vypadá to, že si úplně všechno hlídáš tak, aby druhá deska byla stoprocentně podle tvých představ?

Aneta Langerová:

Přesně tak to beru. Bohužel jsem někdy až příliš velký prudič, ale prostě neřeším, co na to kdo říká nebo říkat bude, jdu si za svým a lidi kolem mě se naštěstí snaží moji představu naplnit.


Je už nachystané turné?

Aneta Langerová:

Mělo by proběhnout v září a v říjnu po České a Slovenské republice. V létě vystoupím na festivalech České hrady a na dvou festivalech na Slovensku.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !