Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Brna se sjede jazzová smetánka. Na Jazzfest!

14. 04. 2010 | Novinky

Špičky domácí scény a plejádu výjimečných zahraničních hostů nabídnou příznivcům jazzu a synkopické hudby organizátoři tradičního JAZZFESTBRNO. Od 21. do 27. dubna se jarní Brno již podeváté změní v jazzovou metropoli a přivítá ve svých divadlech, koncertních sálech a klubech mistry improvizace a hudební vizionáře z Evropy i zámoří.


Letos jsme se zaměřili především na špičkové pianisty a kytaristy, takže fanoušci kláves a strun si zaručeně přijdou na své. Zklamaní ovšem nebudou ani klasici vyznávající zásadní jazzový nástroj, saxofon,“ líčí dramaturg Vilém Spilka z pořadatelské agentury 24-7Promotions.


john-scofieldHlavní festivalové hvězdy již tradičně reprezentují kolébku jazzu - USA. 24. dubna v Semilassu vystoupí kytarový guru Kurt Rosenwinkel. Spolu se Standards Trio potěší návštěvníky svojí nenapodobitelnou interpretací perel z tradičního jazzového zpěvníku. O den později se publiku představí instrumentální a kompoziční talent z Polska, Pawel Kaczmarczyk. Mladý klavírista se svojí kapelou Audiofeeling Band s úspěchem do produkce zapojují prvky etnické hudby, jež dodávají klasickému jazzu moderní háv. Po nich nastoupí fenomenální francouzský saxofonista Emile Parisien, který u tuzemského publika aspiruje na pomyslný titul „Objev roku“.


Současnou instrumentální extraligu představují také kytarová legenda John Scofield či pianista Dan Tepfer, jejichž koncert se uskuteční 26. dubna. Scofielda provází svoji pověst hudebního chameleona a pro tentokrát ve společnosti newyorské hudebnické elity nasadí masku jazzovou. Zlatým hřebem festivalu i finálního galakoncertu se stane 27. dubna na hudební scéně Městského divadla Brno klávesový mág a zásadní producent posledních tří dekád George Duke se svou poutavou popjazzovou show. Závěrečný večer zahájí francouzský pianový virtuos Jean Michel Pilc  s vynikajícím ruským basistou Borisem Kozlovem.


Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabídne úvodní část festivalu tradiční klubové koncerty. Metro Music Bar a jazzklub U kouřícího králíka budou hostit jak zástupce české hudební scény, mezi kterými se objeví například Quartet Ondřeje Štveráčka, Ali’s Band nebo Jana Koubková s Yandim Band, tak reprezentanty progresivního severského jazzu z Norska (Motif) a Švédska (The Stoner). Novinkou obohacující festival o duchovní prostředí typické spíše pro gospel je sólový koncert varhaníka a brilantního „hammondkáře“ Ondřeje Pivce v kostele sv. Janů 23. dubna.


Devátý ročník zastihuje JAZZFESTBRNO ve vynikající kondici. „Doufáme, že letošní program potěší všechny milovníky hudby a že se nám podaří překonat vysoko nastavenou laťku z předchozích ročníků“ dodává Vilém Spilka. Žijící kytarová legenda John Scofield proslul tím, že se neohlíží na současné trendy, ale svou cestu si určuje sám. Ať už je to blues, gospel či jazz, tento hudební chameleon do své hudby vždy vkládá celé srdce. V nejaktuálnější přítomnosti věnuje svůj tvůrčí fokus jazzovému kvartetu s Michalem Eckrothem na klavír, Benem Streetem na kontrabas a oblíbeným bubeníkem Billem Stewartem. Sidemany si vybírá skutečně vynikající - vždyť těžko bychom hledali respektovanější rytmický tandem, než Bill Stewart a Ben Street!


Zasloužilý producent a především klavírista a klávesista George Duke byl u toho, když se jazz protnul s rockem, když se formoval funk, soul a R&B. Podobně jako James Brown, Sly and the Family Stone a další ikony raného funku se neváhal hudebně vyjádřit k sociálním problémům šedesátých a sedmdesátých let, kdy se v USA bouraly rasové předsudky, odklízely mantinely sexuálnímu rozletu a přestávaly zavírat oči před chudobou některých sociálních vrstev.


Kytarový guru Kurt Rosenwinkel zaujme svojí nenapodobitelnou interpretací perel z tradičního jazzového zpěvníku, jež ozdobily jeho současné vysoce ceněné album Reflections. Jeho čerstvá deska je překvapením i pro všechny, kdo znají Rosenwinkelova živá vystoupení, z nichž proudí energie silou jarního vodopádu. Nadhled, vkus a vyzrálost kytaristovy hry překvapením nejsou, kontemplativní nálada přítomná v drtivé většině vybraných skladeb však do určité míry ano. A možná nejen pro konzumenty nahrávky. Vydání desky doprovází extenzivní evropské turné, v jehož rámci přijíždí Kurt Rosenwinkel Standards Trio i na JazzFest.


Francouzský virtuos Jean-Michel Pilc naopak brilantně reaguje na rychle se měnící hudební svět. Jeho kreativita nezná mezí a podepřená bezchybnou technikou a ryzím muzikantstvím z něj činí jednoho z nejzajímavějších klavíristů nového tisíciletí. Ač je Pilc samouk, na jeho hře to není znát. S lehkostí překonal nevýhody nedostatku formálního vzdělání a jeho výhody naopak dokáže maximálně využít ve svůj prospěch. Jeho styl je neopakovatelný a za posledních patnáct let, kdy Pilc žije v New Yorku, si ho všimla celá plejáda vynikajících jazzových leaderů, mezi jinými i Michael Brecker, Kenny Garrett či Richard Bona.


Polský mladík Pawel Kaczmarczyk s úspěchem hledá nové zvukové cesty pro současnou improvizovanou hudbu se svojí kapelou Audiofeeling Band. Pawlu Kaczmarczykovi je teprve pětadvacet, ale jeho instrumentální i kompoziční talent a koncepční myšlení neušlo scoutům progresivního nakladatelství ACT, jež má ve své stáji početné seveřany včetně E.S.T., Nilse Landgrena nebo Victorie Tolstoy. Ač dokáže Kaczmarczyk rozehrát klavír s pořádnou intenzitou, hlavní devízou jeho rodícího se stylu je krása a lyrika. Ušlechtilost jeho tónu se projevuje především v lyrických baladách, jindy ovšem dokáže spustit postbopové řádění a ze řetězu puštění spoluhráči sypou z rukávu kvanta hudebních informací.


Norská kapela Motif byla založena na podzim roku 1999 a hned od počátku začala pracovat na vlastním ojedinělém projevu, hudebním tvaru, jenž zahrnuje jak prokomponované úseky, tak rozsáhlé improvizační plochy společně s bohatou porcí energie a hudebního koření. První desky kapely Motif na indie labelu AIMrec sklidily oprávněnou chválu po celé Evropě a s třetím albem se stěhují pod křídla své oblíbené nahrávací společnosti JAZZLANDrec. S tím souvisí i jejich hudební posun směrem do světa komplikovaných rytmů a nádherných harmonií.


george-dukeKoncerty švédské kapely The Stoner připomínají dobrý thriller, jsou vzrušující, krasné a nepředvídatelné. Ovšem v kině nedostanete přídavek, pokud se vám film líbí. Nils Berg, skladatel a kapelník, řadí hudbu the Stoner někam mezi Beach Boys, Broadway a „starý dobrý švédský angst“. Pokud nejsou zrovna v JAR, Skotsku či Africe, jezdí the Stoner po celém Švédsku. Členové kapely věrnost dvakrát nezachovávají, svůj čas věnují i elitním projektům švédského i mezinárodního jazzu pod vedením Tomasze Stanka, Bobo Stensona či Mando Diao.


Program:


21. dubna /20:00 hod / Metro Music Bar
Ali’s Band  (CZ)


22. dubna / 17:00 hod / Nová radnice – sněmovní sál
Slavnostní zahájení
Jana Koubková a Yandim Band (CZ)


22. dubna / 20:00 hod / Metro Music Bar
Motif (NOR)
The Stoner (SWE)


23. dubna / 20:00 hod / kostel sv. Janů
Ondřej Pivec (CZ)


23. dubna / 20:00 / Bar u Kouřícího králíka
Pat’s Apes (CZ)
Ondřej Štveráček Quartet (CZ/SK)


24. dubna / 20:00 hod / Semilasso
Vojtěch Procházka Trio (CZ/NOR)
Kurt Rosenwinkel Standards Trio (USA)


25. dubna / 20:00 hod / Semilasso
Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (POL)
Emile Parisien Quartet (FRA)


26. dubna / 20:00 hod / Semilasso
 Dan Tepfer Trio (USA)
John Scofield Jazz Quartet (USA)


27. dubna / 13:00 hod / Janáčkova akademie múzických umění
Dan tepfer Trio (USA) – Workshop


27. dubna / 19:30 hod / Městské divadlo Brno
Závěrečný galakoncert
Jean-Michel Pilc Trio + Boris Kozlov + Billy Hart (FRA/RUS/USA)
George Duke Band (USA)


Zdroj: Jazz fest Brno.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ajímá tento článek někoho? Soudě podle počtů reakcí zřejmě žalostně málo, příznivci jazzu tu asi nechodí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice