Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mistrovství republiky v luštění sudoku je bránou do Indie

12. 02. 2008 | Novinky
Na týdenní pobyt v indickém státě Goa ve společnosti nejlogičtěji uvažujících „mozků“ světa se mohou těšit úspěšní účastníci nadcházejícího Mistrovství republiky v luštění sudoku 2008.

V neděli 24. února v 9:30 vypukne v sále Semilasso v brněnském Králově Poli sledované klání, při kterém se střetne zhruba stovka luštitelů z Česka i Slovenska. Na domácí mistrovství byli pozváni úspěšní řešitelé z přeborů Grand Prix za loňský rok, tři nejlepší hráči v Sudoku lize za každý měsíc v roce 2007 a padesátka nejlepších z nominace, která trvalo do 10. února na www.sudoku-league.com.

Na šampionátu se budou luštit kromě běžných 9 x 9 i další druhy hádanek – diagonální, nepravidelné, součtové, liché a sudé sudoku a rovněž úplně nové formáty. „Průběh mistrovství bude v zásadě podobný jako loni, novinkou bude soutěž na čas,“ popisuje Vítězslav Koudelka, předseda Světové hádankářské federace a ředitel Mistrovství světa v luštění sudoku 2007. „Velice nás povzbudil mimořádný úspěch loňského mistrovství světa v Praze. Chceme, aby do Indie odletěli skutečně ti nejlepší. I proto lze národní šampionát označit za mimořádně náročný.“

Mistrovství republiky v luštění sudoku Zmiňované loňské Mistrovství světa v luštění v sudoku, které proběhlo v pražském Top Hotelu, neznamenalo kumulaci a následný útlum zájmu o tento druh logických hádanek. V celé republice jsou organizátoři i letos konfrontování s množstvím nových luštitelů. Aby bylo možné vyhovět poptávce, došlo rozhodnutím Svazu českých hádankářů a křížovkářů k rozšíření počtů republikových přeborů bez jakýchkoliv limitů účasti.

Mezi již potvrzenými účastníky českého šampionátu nechybějí osvědčená jména z minulých ročníků, stejně jako sextet reprezentantů z MS v Praze: Jana Tylová, držitelka historicky prvního titulu mistryně světa v luštění sudoku 2006 z Itálie, Pavel Pellar, mladičký Jakub Ondroušek, Vendula Šíchová, Robert Babilon a Petr Nepovím. Pořadatelé ovšem upozorňují na sílící konkurenci například v podobě vítězů jednotlivých přeborů. Mezi ně patří namátkou Jan Novotný a Jakub Hrazdira.

Publikum v brněnském Semilassu i diváci na internetu, kam bude celý šampionát přenášen, se tak mohou těšit na souboj s dramatickým průběhem a otevřeným koncem. Ostatně letenka na 3. Mistrovství světa v luštění sudoku v Goa je lákavou výhrou. Akce proběhne od 14. do 18. dubna a titul bude obhajovat americký reprezentant Thomas Snyder. Organizátoři potvrdili účast luštitelů z více než 20 zemí světa a česká výprava bude opět patřit k favoritům v individuální soutěži i mezi týmy.

Mistrovství republiky v luštění sudoku Sudoku ve své stávající podobě vzniklo v roce 1979, kdy daný princip použil Američan Howard Garns ve hře Number Place (volně přeloženo - očíslování). Ta vyšla v hádankářském časopise Dell Magazines. Název sudoku (súdži wa dokušin ni kagiru) pochází z Japonska, kam jej v roce 1984 přivezlo nakladatelství Nikoli. O skutečnou expanzi se postaral o pár let později Novozélanďan Wayne Gould, jenž vymyslel speciální počítačový program generující hlavolamy a přesvědčil proslulé noviny Daily Telegraph, The Guardian, Daily Mail a Die Zeit, aby sudoku pravidelně zveřejňovaly. Kořeny sudoku však sahají mnohem hlouběji – až k logickým hrám starým přes 1000 let. Formu sudoku – latinský čtverec – pak vynalezl v 18. století švýcarský matematik, fyzik a astronom Leonhard Euler.

Cílem hry sudoku je doplnit chybějící čísla 1 až 9 v předem dané předvyplněné tabulce. Tato tabulka je rozdělená na 9x9 polí, která jsou seskupena do 9 čtverců (3x3). K předem vyplněným číslům je potřeba doplnit další čísla tak, aby platilo, že v každé řadě, v každém sloupci a v každém z devíti čtverců byla použita vždy všechna čísla jedna až devět. Čísla se nesmí opakovat v žádném sloupci, řadě nebo v malém čtverci.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle